fredag 7 augusti 2015

Sommargodis - lite blandad kompott, någon lite halvtorris och så några riktigt bra Special Club

Nu kommer det en lite udda blandning, dels är det en lite sötare historia, vi gillar ju främst de lite torrare varianterna men just denna är väldigt speciell. Och just speciell är det med Special Club.

Winston Churchill lär ha myntat uttrycket: "Champagne ska vara kall, torr och gratis" 
1 rätt av 3 möjliga så blir det för nedan... den är kall, men inte torr och absolut inte gratis (tyvärr)
Namn: Taittinger, Nocturne 
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Taittinger
Importör: Fondberg
Kostar: 389 kr
Nr: 7597
Årgång: NV
Druvor: 40 % Chardonnay 60 % Pinot Noir/Pinot Meunier
Karaktär:
Ljust gul färg. Medelstor, frisk och mycket fruktig doft. Inslag av rostat bröd, choklad och nötter. Torr/halvtorr, mycket fruktig och ganska frisk smak. Visst mognadsinslag och toner av nötter och jästighet. Lång eftersmak.

Detta är den första halvtorra Champagnen från Taittinger och den lilla sötman ger massor av ingångar till kombinationer med olika maträtter. Prova den till hummer eller sjötunga Walewska. Gärna också till asiatiska rätter med sötsyrliga smaker. Servera vinet vid en temperatur av 8°C.

PRODUKTION
Taittinger Nocturne Sec är en blandning av viner från 35 olika "crus" och dessutom från olika årgångar. Vinet lagrades i minst fyra år innan det blev degorgerat och därefter tillsattes en dosage på 18 g socker/l.
Resultatet är en Champagne som, tack vare förstklassig kvalitet med optimal mognad och viss sötma, är perfekt balanserad i både smak och fyllighet. 

OM PRODUCENTEN
"De glittrande bubblorna är ett identitetsmärke, en touch av magin i Champagne." Om någon talar om festligheter tänker man oftast direkt på drycken Champagne. Livlig, briljant, markerad och delikat är några av nyckelorden för Champagne Taittinger - en av de få kvarvarande Champagnehus som fortfarande är familjeägt. Grundades 1734 av familjen Forneaux men förvärvades av den nuvarande ägarfamiljen Taittinger 1931.


Spécial Club är ett sätt att marknadsföra årgångschampagne från odlare utan de resurser som de stora champagnehusen besitter. Club de Viticulteurs Champenois godkänner om odlarens champagne är tillräckligt bra. Spécial Club buteljeras i speciellt framtagna flaskor.Namn: José Michel & Fils Special Club Brut
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: José Michel & Fils
Importör: Scandinavian Wine & Food KB
Kostar: 391 kr
Nr: 90307
Årgång: 2007
Druvor: 40 % Chardonnay 60 % Pinot Noir/Pinot Meunier
Karaktär:
Torr, fokuserad men ändå utvecklad smak av citrus, äpplen, rostat bröd och mineral

Tillverkning/Vinifiering
Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degNamn: Charlier Special Club
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Champagne Charlier& Fils
Importör: ChampagneHuset CH
Kostar: 396 kr
Nr: 91148
Årgång: 2004
Druvor: 80% chardonnay, 10% pinot noir och 10% pinot meunier.
Karaktär:
Utvecklad, nyanserad med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, gula plommon och choklad.
Passar till:
Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Om Producenten
Champagne Charlier & Fils ägs och drivs av makarna Yves och Carole Perrin. Deras vingårdar omfattar 15 hektar mark i Vallée de la Marne.

Tillverkning/Vinifiering, samma som för ovan vin.

Inga kommentarer: