fredag 7 augusti 2015

Sommargodis - Ingen rysk rosa champagne här inte

Nu blir det rosa bubblor i glasen...
Namn: Pommery Brut Rosé
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Pommery
Importör: Gullberg by Stockwine AB
Kostar: 399 kr
Nr: 7704
Årgång: NV
Druvor: ??
Karaktär:
Torr, aningen rostad med inslag av nötter, bröd, röda körsbär och apelsin. 
Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur eller till lättare rätter av kyckling.
Namn: Taittinger Prestige Rosé Brut 
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Taittinger
Importör: Fondberg
Kostar: 459 kr
Nr: 7898
Årgång: NV
Druvor: 30% Chardonnay 70% Pinot Noir/Pinot Meunier
Karaktär:
Laxrosa färg. Medelstor doft med ton av röda bär såsom hallon och jordgubbar. Inslag av rostat bröd. Medelfyllig, frisk och mycket fruktig smak, med bra krämig mousse. Angenäm bitterhet i eftersmaken.

Passar till: 
Fest, som aperitif, eller till eleganta fisk- och skaldjursrätter. Prova till sallad med gåslever, brödcroutonger och valnötskärnor.

PRODUKTION
Basvinet är gjort på en blandning av vita viner gjorda av druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier. En liten del rött pinot noirvin tillsätts i blenden för att ge den rosa färgen Vinet får sedan jäsa en andra gång för att bilda moussen och får ligga så i tre år innan fällningen avlägsnas. Vinets dosage(sötningsvin tillsätts) för att ge vinet en balans mellan sötma och syra. Dosage: 8 gram.
Namn: Deutz Brut Rosé
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Deutz
Importör: Swedish Brand AB
Kostar: 501 kr
Nr: 95176
Årgång: 2009
Druvor: Pinot Noir
Karaktär:
Utseende: Klar, mörk laxrosa. Den speciella stilen och färgen är resultatet av 8% rött vin från Aÿ som blandas i, vinet ligger på sin fällning i fem år därav dess fantastiska doft.
Doft: Doften är fruktig med mycket aromer av körsbär och hallon, men även en svag örtig underton av mint.
Smak: Vinet är fylligt, krämigt och med små fina bubblor. I smaken kommer den röda frukten igen, med ton av granatäpple och även krusbär. Stilen är tillbakalutad, elegant och sofistikerad med en medelfyllig kropp och glasklar frukt samt en exemplarisk mousse. Än så länge dominerar körsbär och rödbeta över hallon och jordgubb, men tiden kommer att ändra på det och en varm vaniljdrapperad skönhet kommer att visa sig längre fram.

Framställning
Deutz Champagner är genomgående eleganta, optimalt lagrade viner som lyfts fram och förfinas i doft och smak av den mycket fina moussen. De egna odlingarna täcker ca 40% av behoven, övriga druvor köps från 22 långtidskontrakterade odlare. De senast 10 åren har stora investeringar i den nu ultramoderna vineriet gjorts. Som ett tecken på att man lever upp till de högt ställda kraven på produkten är Champagne Deutz representerad på alla trestjärniga krogar i Frankrike, 60% av försäljningen sker i Frankrike men exporttilldelningen ökar ständigt.

Producent
Champagne Deutz är beläget i vackra Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz , som namnet antyder har familjen Deutz sina rötter i Tyskland, så som många av de större husen som grundades vid denna tid. Huset jobbar hantverksmässigt och har en årlig produktion av 2 miljoner flaskor per år.
Namn: Gosset Grand Rosé Brut
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Gosset
Importör: Espumante AB
Kostar: 501 kr
Nr: 7405
Årgång: NV
Druvor: 56% chardonnay och 44% pinot noir.
Karaktär:
Torr, frisk, nyanserad, brödig med inslag av hallon, röda vinbär, blodgrapefrukt och röda äpplen.

Passar till:
Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till smakrika fiskrätter, eller ljust kött.

Bakgrund
Gosset är det äldsta vinhuset i Champagne – det grundades i Aÿ redan 1584. Det ägdes av familjen Gosset i hela 16 generationer, i rakt nedstigande led, till och med 1993. Då såldes huset till Renaud-Cointreau gruppen, som även äger Frapin Cognac. Gossets prestigechampagne heter Celebris. 

Inga kommentarer: