fredag 7 augusti 2015

Sommargodis - Champagne över 200 kr men fortfarande bra till bra pris

Nästa avsnitt, nu blir det lite dyrare, men fortfarande mycket prisvärt.


Namn: Massé 
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Champagne Lanson
Importör: Chris-Wine AB
Kostar: 219 kr
Nr: 7865
Årgång: NV
Druvor: 55% pinot noir, 25% chardonnay och 20% pinot meunier.
Karaktär:
Stilren och klassiskt elegant smak med inslag av mogna gula äpplen, citrus och mineral.

Passar till:
Alla festliga tillfällen, lättare fisk- och skaldjursrätter samt som aperitif.

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.Namn: Palmer & Co
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: Palmer & Co
Importör: Oenoforos AB
Kostar: 239 kr
Nr: 7372
Årgång: NV
Druvor: 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier.
Karaktär:
Doft: Delikat och mycket frisk doft med äpplig frukt, inslag av rostat bröd och citrus.
Smak: Välbalanserad, knappt medelfyllig smak med läcker frukt och frisk syra, inslag av citrus, rostat bröd, hassel och nötchoklad. Strålande champagne till ett bra pris.
Passar till: Aperitif, fisk och skaldjur.

Sju druvodlande kollegor bestämde sig för att bilda kooperativet Producteurs des Grands Crus de Champagne i Avize 1947. Under ledning av Henri Foureur och Jean Quendardel utvecklades kooperativet och flyttade 1959 från Avize till centrum av Reims. Genom förvärv av champagnehuset H Goulet och tre angränsande egendomar fick man då tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. 

1967 bytte man namn till Societé Coopérative de Productuers des Grands Terroirs de la Champagne - känt som Palmer & Co. Idag ingår fler hundra odlare i kooperativet och tillsammans äger de över 400 ha vinodlingar. 

Sedan 1985, då produktionen överskred en miljon flaskor har man kontinuerligt investerat i vad som blivit en av de mest moderna och högteknologiska vinifikationsanläggningarna i Champagne. Bland annat var man först med att anskaffa den nya Coquard-pressen och har i dag åtta sådana. Expansionen har fortsatt med förvärv av källare och byggnader på rue Champ de Mars som kommer att fördubbla den nuvarande lagringskapaciteten.

Även om Palmer & Co satsar mycket på högteknologisk utrustning är det en annan känsla när man kommer ner i källaren. Där andas tradition och erfarenhet betyder allt. Den personal som arbetar här lär sig från generationen innan för att kunskapen om de traditionella metoderna så viktiga för Champagne-husets framgång. Namn: Grönstedts Champagne
Ursprung: Frankrike, Champagne
Producent: C.R.V.C.
Importör: Altia Sweden AB
Kostar: 271 kr
Nr: 77155
Årgång: NV
Druvor: Pinot Meunier, Chardonnay och Pinot Noir.
Karaktär:
Tillsammans med C.R.V.C. valdes en cuvée ut som genom extra lång lagring har fått en komplex och fyllig fruktighet av persika och mogna äpplen. Med ett friskt avslut av citrus och mineral passar den utmärkt till både aperitif och till olika typer av maträtter. 

Passar till:
Moussen i champagne överraskar munnen och det går alltid att finna nya spännande smakkombinationer. Med sin generösa fruktighet, torra karaktär och friska syra är Grönstedts Champagne en utmärkt aperitif men fungerar även till bakverk med extra syrlighet, frukt- och bärdesserter, krämiga ostar men även klassiska skaldjursrätter och ostron.

Johan Daniel Grönstedt (1806-76) har varit tongivande inom svensk dryckeshistoria i över 150 år och han hade en särskild svaghet för franska drycker. Nu återupplivas hans passion och kunnande genom en helt ny produkt – Grönstedts Champagne

Grönstedts Champagne är framtagen i samarbete med C.R.V.C., ett välkänt kooperativ sedan 50 år tillbaka, med cirka 750 odlare fördelat på omkring 140 vingårdar i hjärtat av Champagne. Grönstedts Champagne är en torr champagne bestående av Pinot Meunier, Chardonnay och Pinot Noir.


Inga kommentarer: