torsdag 16 juli 2015

Sommargott - rött på bag in box, kan det vara kul ?

Sommargott fortsätter med del fyra och nu är det rött på bag in box

Vi brukar normalt inte köpa på "bib", mycket för att vi väljer hellre att ha fyra olika flaskor istället för en kartong med samma innehåll. Men visst händer det och då har vi några favoriter, det kan ha skiftat årgångar sedan vi testade,
men normalt sätt är dessa "bibar" att lita på tycker vi.

En annan sak som är viktigt när du tittar på en box, titta inte på sista förbrukningsdag, det är rätt ointressant, men däremot kolla noga upp när det är tappat i sin påse. 
Vi brukar ha följande grundregel:
Röda boxar max 8-10 veckor från tappdatum till det att vi köper
Vita boxar max 6-8 veckor från tappdatum till det att vi köper

Rosé, köper vi aldrig, har aldrig gjort och kommer nog inte göra det heller.
Namn: Lyngrove Pinotage
Ursprung: Sydafrika, Western Cape
Producent: Lyngrove
Importör: Hermansson & Co AB
Kostar: 179 kr för 3 liter
Nr: 28008
Årgång: 2014
Druvor: Pinotage
Doft och smak: Blåröd färg. Stor frukt med underliggande toner av fat. Doften är kraftig med en rökig ton och med inslag av jordgubbe och mullbär. Fruktig smak med inslag av plommon, lakrits och körsbär.
Passar till: Rätter av nötkött eller pastarätter.

Vingård:  
Lyngrove’s domäner är beläget på bästa möjliga plats ur ett vinodlarperspektiv; nämligen i det främsta vindistriktet Helderberg, nära Stellenbosch.
Skördemetod:  
Druvorna selekteras och plockas för hand
Vinmakarmetod:  
Vinet är jäst i stålfria tankar vid låg temperaturNamn: Te Kairanga
Ursprung: Nya Zeeland, Wellington, Martinborough
Producent: Te Kairanga Wines
Importör: Stellan Kramer AB
Kostar: 189 kr för 1,5 liter
Nr: 6254
Årgång: 2013
Druvor: Pinot Noir
Doft och smak: En mycket druvtypisk pinot noir, kryddig och fruktig med inslag av skogshallon, jordgubbar, ingefära, örter och fat. Ett elegant vin i lättare stil med fin balans och bra finish från hög syra och fatlagring.
Passar till: Serveras till kötträtter, lamm, fågel eller buffémat.Namn: Smart Dog
Ursprung: Portugal, Alentejo, Alentejano
Producent: João Portugal Ramos
Importör: Hermansson & Co AB
Kostar: 199 kr för 3 liter
Nr: 75008
Årgång: 2014
Druvor: Syrah
Doft och smak: Klar mörkröd färg. Doften är intensivt fruktig med inslag av mörka mogna bär såsom björnbär, körsbär och blåbär men även inslag av viol och vanilj. Vinet har en generös smak av blåbär, björnbär och plommon och i avslutet även chokladtoner. Fin struktur där syran möter upp fruktsötman.
Passar till: Mustiga grytor och grillade rätter av nöt, lamm eller vilt. Serveras gärna till rätter med lite söta och krämiga tillbehör som möter vinets rika frukt.

Värt att veta: Tur är den skickliges belöning. Så lyder ett välkänt ordspråk, och frågan är om inte det till mångt och mycket passar in på historien bakom det vinet Smart Dog, en frejdig portugisisk syrah från João P. Ramos. För faktum är att Smart Dog är ett bevis på hur en till synes slumpmässig händelse förvandlas till något större när rätt hund är på rätt plats. Hade inte vinmakaren João P. Ramos egen gårdshund Pingo en dag rymt sin väg för att utforska markerna flera kilometer från hemmet, ja då hade inte blivit någon lansering av ett vin som heter Smart Dog Syrah.

Hade inte Pingo blivit oerhört intresserad av att gräva efter ett ben där han senare blev hittad, hade utgången också varit en helt annan. Den torra, grusiga jorden som skvätte upp från Pingos framtassar visade sig nämligen vara helt perfekt för odling av syrah-druvan. Senhor Ramos var inte sen med att inse detta och såg snabbt till att köpa loss marken.
Resten är historia.Namn: Barone Ricasoli
Ursprung: Italien, Toscana
Producent: Barone Ricasoli
Importör: WineWorld AB
Kostar: 249 kr för 3 liter
Nr: 12300
Årgång: 2013
Druvor: Sangiovese
Doft och smak: Kryddig doft med mörka bär, vanilj och ekfat. Fyllig, kryddig smak med inslag av fat, körsbär och örter i en ursprungstypisk toskansk stil med frisk syra och angenäm strävhet. Balanserad eftersmak.
Passar till: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.Namn: Allegrini 
Ursprung: Italien, Venetien
Producent: Barone Ricasoli
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 269 kr för 3 liter
Nr: 2309
Årgång: 2013
Druvor: Corvina 70 % , Rondinella 25 % , Molinara 5 %
Doft och smak: Nyanserad, fruktig och kryddig doft med inslag av mörka körsbär, örter, choklad och fat. Fruktig med tydlig och balanserad syra, kryddig, rik smak med inslag av mörka bär, choklad och örter.
Passar till: Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Vinifikation:
Musten har jäst vid en temperatur på 25-31 grader följt av en veckas maceration. Vinet har genomgått malolaktisk jäsning. 80 % av vinet har lagrats i 12 månader på fat. Hälften av faten var slavonska stora ekfat och resterande del franska ekbarriquer. Resterande 20 % har jäst och lagrats på rostfria ståltankar.

Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane i vinområdet Valpolicella i nordöstra Italien. Företaget grundades för 151 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen. Druvorna därifrån ger ett av Italiens bästa och mest kända viner. Allegrini producerar även en amarone av världsklass. För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen. Franco Allegrini leder också ett samarbetsprojekt, där Allegrini tillsammans med två stora kooperativ samt en privat producent i Verona-området producerar en vinserie med namnet Corte Giara, avsedd att erbjuda en bred publik det bästa av Verona-områdets viner till konkurrenskraftiga priser.Namn: McManis 
Ursprung: USA, Kalifornien
Producent: McManis Family Vineyards
Importör: Divine AB
Kostar: 279 kr för 3 liter
Nr: 8362
Årgång: 2012
Druvor: Petite sirah
Doft och smak: Mycket fruktig med fatkaraktär, inslag av björnbär, körsbär, choklad, lakrits, örter och vanilj.
Passar till: Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Om Producenten
Familjen McManis har odlat druvor sedan 1938. McManis Family Vineyards startades 1990 av makarna Ron och Jamie McManis. McManis säljer största delen av sina druvor, men behåller en del för den egna produktionen. Man förfogar över drygt 800 hektar vingårdar. Vinmakare är Mike Robustelli.


Inga kommentarer: