lördag 11 juli 2015

Sommargott och nu är rosé för hela slanten

Hej

Sommarserien fortsätter och nu är det rosé som vi plockat fram några godsaker som vi gärna tipsar om, dock rosé är fortfarande en säsongdryck.
Vilket gör att Systembolaget tar in väldigt låga kvantiteter så kolla upp dem innan så att ni vet att de finns på just det bolag ni tänkte handla från..Namn: Calvet Côtes du Rhône Rosé
Ursprung: Frankrike, Rhonedalen, AOC Côtes du Rhône
Producent: Calvet
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 85 kr
Nr: 2219
Årgång: 2014
Druvor: Grenache 60 % , Syrah 40 %
Doft och smak: Ungdomligt och härligt aromatiskt, bärigt vin med mängder av mogna jordgubbar och körsbärstoner uppbackade av mineral. Den friska fruktsyran bär upp all frukt i smaken och ger ett härligt inbjudande avslut.
Passar till: Serveras vid cirka 8°C till fiskrätter, sallader eller till kyckling

Efter skörd pressades druvorna och skalen fick ligga med under en kort period för att ge vinet dess vackra färg och fruktstruktur. All vinifiering och lagring skedde på rostfria ståltankar för att behålla all frukt och fräschör.

Calvet är utan tvekan en av Frankrikes mest kända vinproducenter. Företaget bildades redan 1889 i byn Tain Hermitage vilken ligger i Rhône-dalen, 5 år senare etablerade de sig i Bordeaux. Företaget har sedan dess fortsatt att växa, hela tiden utan att göra avkall på kvalitén. Hjärtat av vinproduktionen ligger i Bordeaux där de äger flera vinslott även om de är verksamma i andra delar av Frankrike. Deras viner uppmärksammas gång på gång av internationell vinpress för sin höga kvalité.Namn: Les Fumées Blanches Rosé 2014
Ursprung: Frankrike
Producent: François Lurton
Importör: The WineAgency Sweden AB
Kostar: 85 kr
Nr: 22138
Årgång: 2014
Druvor: Grenache 40 %, Syrah 30 %, Cinsault 30 %
Doft och smak: Ljust rosa färg. Ungdomlig, bärig doft med inslag av örter, svarta vinbär och röda bär. Torr, frisk och fräsch, fruktig rosé med inslag av blodgrape, svarta vinbär och örter.
Passar till: Passar utmärkt som sällskapsvin, som aperitif, och till all sorts buffé, plockmat, sallader och utflyktsmat.  

Druvskalen fick macerera med musten i cirka 2-3 timmar. Odlad jäst tillsattes till musten och jäsningen genomfördes under låg temperatur.
Efter dryga 25 år i vinvärldens toppskikt är François Lurton fortfarande lika aktuell. Vin som sysselsättning var kanske självklart med tanke på pappa André - en levande vinlegend. Men det har krävts pionjäranda och hårt arbete för att göra succé med vinerna från Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.Namn: Berne Grande Recolte
Ursprung: Frankrike, Provence
Producent: Chateau de Berne
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
Kostar: 99 kr
Nr: 75286
Årgång: 2014
Doft och smak: Ursprungstypisk doft med toner av persika, aprikos, röda vinbär och örter. En kraftfull rosé med en frisk, fyllig palett och välbalanserad syra. Lång eftersmak.
Passar till: Serveras vid 8-10°C till sallader, till rätter av fisk eller kyckling eller som sällskapsdryck.

Terroir är viktigt på Château de Berne och man värnar om att framhäva det ursprungstypiska från naturen kombinerat med innovation och expertis. Det är balansen mellan dessa faktorer som gör vinerna unika i sitt slag när det gäller smak och balans. 

Chateau de Berne har gjort vin sedan 1750. Idag har egendomen 292 hektar för vinodling. Expertis och disciplin är ledorden för att ta fram det bästa ur områdets druvor och all produktion sker i en modern anläggning där vinerna är under ständig kontroll. Allt för att ta fram den bästa kvaliteten. Château Bernes viner har belönats med inte mindre än 30 utmärkelser och priser i några av världens mest prestigefulla vintävlingar. 
Château de Berne är ett välbesökt vinslott med ett tillhörande femstjärnigt hotell, spa-anläggning och några trevliga restauranger.Namn: Scalabrone Rosato
Ursprung: Italien, Bolgheri
Producent: Marchesi Antinori
Importör: Sigva AB
Kostar: 99 kr
Nr: 90391
Druvor: 40% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 30% Syrah
Årgång: 2013 finns även årgång 2014, den kostar 109 kr, nr 96359
Doft och smak: Vinet är vackert pionrött. Fruktig doft med inslag av hallon som ger vinet en fräsch bärig ton. Smaken som är balanserad, fruktig och frisk med inslag av både hallon och rosor som dröjer sig behagligt kvar i munnen.
Passar till: Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till sallader, eller till fisk- och lättare kycklingrätter.

Druvorna har genomgått kall skalmaceration vid en temperatur av 10 grader och under en period av 4-6 timmar beroende på respektive druvsorts egenskaper. Vinerna har sedan jäst vid en temperatur av 16 grader. När så vinerna blandas ihop till sin rätta blend sker det vid en temperatur av 10 grader för bibehålla alla aromer.

Producenthistorik
”Scalabrone” var en bandit som bodde i detta område i början av 1900-talet. En Italiensk Robin Hood som attackerade fartyg i den gamla kanalen nere i hamnen ”Bolgher”. 
Antinoris Bolgheri vingård – Guado Al Tasso – slog igenom stort vid mitten av 70-talet. De fick DOC-status 1984 och från att först ha fokuserat på vita viner började man tillverka röda viner 1994.
Själva egendomen Guado Al Tasso består av 1 000 hektar mark varav 300 hektar är planterade med druvstockar. Familjen Antinori köpte egendomen på 1930-talet och har sedan dess utvecklat den till att bli en av deras prestige gårdar.

Området
Bolgheri ligger i den del av Toscana som heter Maremma. Ett vackert kustområde som ligger cirka 10 mil sydväst från Florens. Unikt för Bolgheri är de omkringliggande bergen som utgör formen av en Amfi-teater. Detta ger området särskilt gynnsamma förutsättningar att producera världsklass viner. I praktiken innebär dessa förutsättningar att skörden sker relativt tidigt, dvs cirka två veckor innan Chianti.Namn: Cassiopea 
Ursprung: Italien, Bolgheri
Producent: Poggio al Tesoro
Importör: The WineAgency Sweden AB
Kostar: 119 kr
Nr: 90394
Årgång: 2014
Druvor: Merlot 70 %, Cabernet Franc 30 %
Doft och smak: Ungdomligt fruktig, torr och krispig doft och smak med inslag av blodgrape, persika och röda bär.  
Passar till: Sällskapsvin men med massor av karaktär att matcha allt från pizza till grillad kyckling. 

Vinifikation
Druvorna skördades för hand med start i slutet av september.
Vinet har jäst och lagrats på temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Musten jäste vid 16°C i cirka 20 dagar och lagrades sedan en tid på sin jästfällning. 

Poggio al Tesoro ägs och drivs av den världsledande Amaroneproducenten Allegrini från Veneto. Poggio al Tesoro består av 70 hektar och är uppdelad i fyra olika vingårdar. Tre av dem ligger i Bolgheri och den fjärde är belägen i det närliggande Bibbona. Området, som skyddas i öster av bergen Castagneto Carducci, är täckt i huvudsak av typisk medelhavs vegetation som korkekar och pinjeträd.Namn: Lacrimarosa 
Ursprung: Italien, Kampanien
Producent: Mastroberardino
Importör: Tryffelsvinet AB
Kostar: 121 kr
Nr: 90602
Årgång: 2013
Druvor: 95% aglianico samt 5% piedirosso, olivella och övriga druvsorter.
Doft och smak: Vacker klar rosa färg. Frisk, fruktig doft med druvtypiska inslag av persika, pioner, honung och hallon.Medelfylligt med en bra balans mellan syra och fruktsötma. Fruktig smak med toner av persika och jordgubb. Fin mineralig avslutning. 
Passar till: Ett användbart vin till traditionell italiensk antipasti. Passar även till pasta, risotto, kyckling, skaldjur och fisksoppa. Bra buffévin

Lacrimarosa är deras rosévin gjort på Aglianico som man har pressat varsamt för att få fram en klar aromatisk must.  Alltså ett vin med karaktär som väl speglar dess terroir. Det är bra balanserat med både syra och härligt ren och fräsch frukt vilket är så karakteristiskt för Mastroberardino. 
2008 Lacrimarosa utsågs till Italiens bästa rosévin av den mycket högt ansedde Luca Marconi. Den blir bara bättre och bättre. 2013 är ännu en mycket bra årgång.

Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i Sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken. Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. 

Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.Namn: T.H. Rosé Pinot Noir
Ursprung: Chile, Maule, San Antonio
Producent: Viña Undurraga
Importör: Stellan Kramer AB
Kostar: 129 kr
Nr: 98101
Årgång: 2014
Druvor: Pinot Noir
Doft och smak: T.H Rosé Pinot Noir är ett fruktig vin med smak av fat, jordgubbar, persika, körsbär, kryddor och citrus.
Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller kyckling samt till sallader.

Manuell skörd, och lagring 8 månader på franska andra- och tredjegångsfyllda ekfat.

Viña Undurraga grundades 1885 av Francisco Undurraga. Idag omfattar företaget 1 752 hektar vinodlingar, fördelat på åtta vingårdar i olika områden. Vinmakare är Rafael Urrejola.

San Antonio ligger i regionen Aconcagua, som har fått sitt namn av floden som rinner igenom den. Floden har i sin tur fått sitt namn från Sydamerikas högsta berg. Dess topp ligger på 6 962 meters höjd. Aconcagua består av tre underregioner från norr till söder: Aconcagua, Casablanca och San Antonio. Druvorna till detta vin kommer från utvalda 1,71 hektar planterade i västligt läge i en ravin, fem kilometer från Stilla Havet.Namn: Domain Road
Ursprung: Nya Zeeland, Central Otago
Producent: Domain Road Vineyard
Importör: JPC Wines AB
Kostar: 149 kr
Nr: 99007
Årgång: 2014
Druvor: Pinot Noir
Doft och Smak: Fruktig, torr men fräsch med inslag av vingummi, jordgubbar, granatäpple, persika och kolaremmar.
Passar till: Serveras vid 8-10°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Tillverkning/Vinifiering
Druvorna plockades för hand i början av september, avstjälkades och krossades, och musten kallmacererade sedan med skalen i ett dygn. Musten pressades sedan lätt, och jäsningen skedde på ståltankar.

Producenten
Domain Road Vineyard etablerades år 2002 och omfattade ursprungligen 6,5 hektar. 2011 expanderade man egendomen med ytterligare 10 hektar. I vingården finns, förutom pinot noir, även pinot gris, sauvignon blanc, chardonnay och riesling planterat. Ägare till gården är Graeme och Gillian Crosbie. Vingårdarna sköts av Fiona Johnman, vinmakare är Peter Bartle.

Odlingsområde
Central Otago är Nya Zeelands, och världens, sydligaste vinområde. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingård i Bannockburn, nära Cromwell.Namn: Miraval Côtes de Provence rosé
Ursprung: Frankrike, Provence, AOP Provence
Producent: Jolie-Pitt & Perrin
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 159 kr
Nr: 91242
Årgång: 2014
Druvor: Cinsault 25 % , Grenache 25 % , Syrah 25 % , Rolle 25 %
Doft och smak: En mineraldriven doft med hallon och smultron följt av citrus och lite örter. Torr smak med stort mineraldriv och solmogna röda bär följt av citrusfrukt och örter.
Passar till: Serveras vid 8-10°C till sallader, till rätter av fisk eller kyckling eller som sällskapsdryck.

Denna rosé är gjord enligt saignée metoden, det vill säga att de krossade druvorna fått ligga med druvmusten några timmar för att dela med sig av frukt och färg. Jäsningen skedde till största delen på temperaturkontrollerade ståltankar. En liten del must jäste på ekfat med batonnage, omrörning av jästfällningen.

Egendomen Miraval ägs av Brad Pitt, Angelina Jolie & Familjen Perrin. Vinet ansågs nyligen av tidningen Winespectator vara världens bästa rosé.
Côtes de Provence är en utspridd appellation, med odlingar som sträcker sig från utkanterna av Marseille till vingårdarna i Villars-sur-Var norr om Nice.


Så avslutar vi med en liten kombo, rosé och mousserandeNamn: Gardo & Morris rosé
Ursprung: Nya Zeeland
Producent: Gardo Morris Wines
Importör: Gardo & Morris AB
Kostar: 109 kr
Nr: 7732
Druvor: Chardonnay och Pinot Noir
Doft och smak: Ljus, laxrosa färg med pigg och ung mousse med små bubblor. Gräddig näsa med inslag av mogna röda sommarbär, autolys samt blodgrape och smultron. Torr, hög syra, slank kropp, uppfriskande bubblor och autolys med krämig textur, brödighet och snygg finish.
Passar till: Gardo & Morris Brut Rosé kombineras med lätthet till diverse plockmat, sommarbufféer och grillade
skaldjur. 

Vitikultur och vinmakarens noteringar
Druvor använda i detta vin är Pinot Noir och Chardonnay, där chardonnay är den dominerande druvan då den ger mer finess och elegans. Majoriteten av druvorna till detta vin kommer från alluviala, steniga jordar.
Druvorna handskördas, pressas och fermenteras sen till total torrhet.
Efter den första fermenteringen lagras vinet på ståltankar samt en liten del
i franska fat vinet genomgår här malolaktisk fermentering. Efter den
malolaktiska fermenteringen är de olika basvinerna noggrant blandade,
buteljerade med socker och jäst för att inleda en andra jäsning på flaska. Detta utgör den så kallade traditionella metoden vilket är den mer mödosamma metod för framställning av mousserande vin som man bland annat tillämpar i Champagne. Efter 18 månader på sin jästfällning degorgeras vinerna och är redo för försäljning.

Producenten
Gardo Morris är ett litet familjedrivet vineri på Nya Zeeland. Vårt mål är att skapa exceptionella enskilda vingårdsviner från Nya Zeeland bästa vinodlingsområden. Dessa viner är gjorda for att komplimentera mat och visa smakerna av vingårdens läge och druvsort. Vi tror på att arbeta med små vingårdsområden för att kunna plocka de allra bästa druvorna och med försiktig behandling omvandla dessa till unika handgjorda viner. 

Benjamin Morris studerade sin Master i oenologi vid Lincoln University på Nya Zeeland där han specialiserade sig på forskning kring att producera ekologiska viner utan tillsatsen av konserveringsmedel. 
”Att skapa våra viner med minimal användning av vingårdsspray och tillsatser är väldigt viktigt för oss, det hjälper till att producera rena viner och har även fördelen att bevara en hälsosam miljö” 

Ja, detta var del tre i "Sommargodis" nästa vecka blir det "bib", "box" eller helt enkelt kartongvin

Inga kommentarer: