onsdag 22 juli 2015

Sommargott - och denna vecka är det vitt på bag in box

Hej igen

Vi fortsätter sommargott med några trevliga förslag på vita boxar.

Texten nedan var visserligen med förra veckan, men skadar inte att upprepa...
En annan sak som är viktigt när du tittar på en box, titta inte på sista förbrukningsdag, det är rätt ointressant, men däremot kolla noga upp när vinet är tappat i sin påse. 
Vi brukar ha följande grundregel:
Röda boxar max 8-10 veckor från tappdatum till det att vi köper
Vita boxar max 6-8 veckor från tappdatum till det att vi köper
Namn: Beringer 
Ursprung: USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County
Producent: Beringer
Kostar: 169 kr för 1,5 liter
Nr: 6453
Årgång: 2013
Druvor: Chardonnay
Doft och smak: Mycket fruktig med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, nötter, apelsin och vanilj. 
Passar till: Serveras vid 8-10°C till rätter av grillad fisk eller till ljust kött.Namn: Inycon Chardonnay Pinot Grigio 2014
Ursprung: Italien, Sicilien
Producent: Cantine Settesoli
Importör: Nigab
Kostar: 189 kr för 3 liter
Nr: 2153
Årgång: 2013
Druvor: Chardonnay Pinot Grigio
Doft och smak: Ett torrt, medelfylligt och smakrikt vin med karaktär av mango och apelsin. 
Passar till: Vinet serveras svalt, 8-10° C till rätter av fisk, kalv eller annat ljust kött.

Inycon Chardonnay Pinot Grigio är en blandning gjord exklusivt för den svenska marknaden. Druvorna har under hela tillverkningsprocessen varit separerade och vinet blandas först i slutet. Efter det att druvklasarna avstjälkats har druvorna pressats varpå musten kylts till 8° C. Musten har sedan fått vila över natt och separat jästs på tankar av rostfritt stål med tillsatt jäst vid 15-18° C. Vinet är ett utmärkt exempel på hur ett varmt klimat kan ge utsökta och kraftfulla viner och visar här Siciliens potential och nya stil. För att framhäva ung fruktighet lagras inte vinet på ekfat utan har endast fått en kort tids lagring på ståltank. Innan tappning på box har vinet klarats med bentonit.Namn: Ecologica Torrontés Chardonnay 
Ursprung: Argentina, Famatina Valley
Producent: La Riojana
Importör: Giertz Vinimport AB
Kostar: 199 kr för 3 liter
Nr: 6231
Årgång: 2013
Druvor: 60% torrontés och 40% chardonnay
Doft och smak: Torr och blommig, druvig med inslag av fläder, päron och citrus.
Passar till: Skaldjur-, fisk- och asiatiska rätter. Passar även utmärkt som sällskapsvin.

Skörd:
Utvalda, handplockade druvor. Plockningen skedde endast på morgonen för att undvika att druvorna blir för varma. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Famatina Valley på mellan 1020 och 1310 meters höjd. Odling och produktion är certifierade av KRAV´s samarbetspartner ARGENCERT.

Om La Riojana
La Riojana är ett kooperativ bildat år 1940 bestående av över 600 medlemmar. La Riojana är en av de största producenterna av vin i Argentina och har specialiserat sig på ekologisk vinodling. De producerar över 2 miljoner liter ekologiskt vin per år. Klimatet är ypperligt för odling av ekologiska druvor.

Om Famatina Valley, Argentina
Famatina Valley, en av Argentinas bäst bevarade hemligheter, är i sig ett naturlig vinodlingsparadis med sandig lerjord, alluvial jord, vingårdar på hög höjd (som sträcker sig från 900 till 1400 meter över havet) som gynnas av en kombination av strålande solsken, varma dagar, kalla nätter och mycket låg nederbörd som sällan överstiger 180 mm per år. Den nord-sydlig riktning i dalen, flankerad av Famatina bergen i väster och Sierra de Velazco i öster, ger vingårdarna utmärkta odlingsförhållanden. De torra, soliga förhållanden gör naturligt friska druvor och är idealiska för ekologisk odling.Namn: Fairview 
Ursprung: Sydafrika, Western Cape
Producent: La Riojana
Importör: Åbro Bryggeri
Kostar: 214 kr för 3 liter
Nr: 2268
Årgång: 2014
Druvor: 38% roussanne, 23% chenin blanc, 21% viognier och 18% grenache blanc
Doft och smak av persika, nektarin, och gula päron & honungsmelon. Med frisk syra, liten citrusbeska, och en smörighet i avslutet. 
Passar till: Gott som det är - men även ett bra matvin! Prova gärna med örtkryddad kyckling med varm bulgursallad & mangosalsa eller paj på spenat och fetaost.

Kul att veta: Druvorna i vinet är typiska druvor i Rhônedalen i sydöstra Frankrike, alltså ganska ovanligt att hitta på dessa i Sydafrika. 

Vintillverkning: 90% av vinet har legat på sin jästfällning i 4 månader och 10% av vinet har lagrats på franska 225-liters barriques (ekfat) i 4 månader.

FAIRVIEW
Fairview grundades redan 1693. 250 år senare togs den över av familjen Back, en familj som flyttade från Litauen till Sydafrika. Nuvarande ägare Charles Back, är tredje generationen Back. Fairview är producenten som inte är rädd för att experimentera och stå i centrum. Vinerna görs på såväl klassiska druvor från Sydafrika, som på typiskt europeiska druvor. Fairview driver ständigt den sydafrikanska framgångssagan framåt och är en stark förespråkare inom Fairtrade/Rättvisemärkt.Namn: Les Fumées Blanches
Ursprung: Frankrike
Producent: François Lurton
Importör: The WineAgency Sweden AB
Kostar: 245 kr för 3 liter
Nr: 22139
Årgång: 2014
Druvor: Sauvignon blanc
Doft och smak: Ren, fruktig, aromatisk, druvtypisk doft med inslag av citrus, äpplen och svarta vinbärsblad. Torr, mycket frisk, fruktig smak med lime, krusbär och gröna äpplen.
Passar till: Som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Prova gärna tillsammans med getost. 

Vinifikation

Druvskalen macererades med musten i 8-12 timmar innan de pressas. Därefter flyttades musten över till rostfria ståltankar där den kylstabiliserades vid 8-10°C i ett par dagar innan alkoholjäsningen startade. Efter att jäsningen var avslutad lagrades vinet i ett par veckor tillsammans med sin jästfällning.

François Lurton Frankrike

Efter dryga 25 år i vinvärldens toppskikt är François Lurton fortfarande lika aktuell. Vin som sysselsättning var kanske självklart med tanke på pappa André - en levande vinlegend. Men det har krävts pionjäranda och hårt arbete för att göra succé med vinerna från Argentina, Chile, Spanien och Frankrike.Namn: Blason de B12:23 2015-07-18ourgogne
Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Mâcon-Villages
Producent: Blason de Bourgogne
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 273 kr för 3 liter
Nr: 5394
Årgång: 2014
Druvor: Chardonnay.
Doft och smak: Fruktig, ungdomlig doft med inslag av gula äpplen, grapefrukt och smör. Torrt, friskt och fruktigt vin med inslag av gula äpplen, grapefrukt och örter.
Passar till: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.

Vinifikation:
Vingårdar från de bästa småbyarna i Mâconnais betecknas Mâcon-Villages och erbjuder friska, fruktiga viner med mineralkaraktär från kalkhaltig jordmån som påminner lite om oekad Chablis. Härifrån skördas Chardonnaydruvorna och vinifieras till ett torrt vitt vin som lagras på ståltankar i 4 månader innan buteljering.

Övrigt:
Vinbönder i Mâconnais har gått ihop och bildat ett kooperativ och en serie viner under gemensamt namn, Blason de Bourgogne, som garant för en bra och prisvärd Bourgogne. I syfte att öka kvaliteten på sina viner startades ambitiösa program med utbildning och hjälp av experter som talade om för varje vinbonde hur och när vingårdarna skall beskäras för att sänka skördeuttag. När tidpunkt för skörd för optimal mognad av druvorna ska ske, och att upphöra med besprutning av vingårdar och övergå till ett skonsamt nästintill ekologiskt vingårdsarbete. Samt att använda sig av moderna och bättre kontrollerade vinifikationsmetoder i vinkällaren.Namn: The Crossings
Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough, Wairau Valley
Producent: The Crossings
Importör: Giertz Vinimport AB
Kostar: 279 kr för 3 liter
Nr: 6276
Årgång: 2014
Druvor: Sauvignon blanc
Doft och smak: Ungt, torrt, mycket friskt och fruktigt druvtypiskt vin med inslag av passionsfrukt, svartvinbärsblad, krusbär och citrus.
Passar till: Fisk- eller kycklingrätter, gärna tillsammans tillbehör med hög syra.

Vinifikation
Druvorna krossades försiktigt och pressades snabbt för att minimera tiden med skalkontakt. Vinet har jäst i temperaturkontrollerade ståltankar innan buteljering för att behålla den fräscha frukten som är så typisk för sauvignon blanc från Marlborough.

Om The Crossings
Vinerna från The Crossings odlas och tillverkas i Awatere och Wairau Valley, Marlborough, Nya Zeeland. The Crossings vingårdar är fullt certifierad genom Nya Zeelands program för hållbar vinodling. Detta initiativ från vinindustrin i Nya Zeeland bildades 1995 för att uppnå och upprätthålla aktiviteter såsom vattenanvändning, energianvändning, avfallshantering och biologisk mångfald.

The Crossings ingår Yealands Wine Group som 2014 erhöll utmärkelsen ”New Zealand Wine Producer of the Year” vid den prestigefyllda tävlingen ”International Wine and Spirits Competition (IWSC)”.

Om Wairau Valley, Marlborough, Nya Zeeland
I många avseenden är Wairau Valley hem för den moderna Nya Zeeland vinindustri och är det största vindistriktet i fråga om produktion och vinodlingsareal. Wairau Valley är den nordligaste av de tre vinodlingsregionerna i Marlborough. De varma, långa dagarna och de svala nätterna här leder till långsam mognad av druvorna och ger en intensiv frukt och naturligt hög syra i vinerna.

Nästa vecka blir det som sommargott, bubblor och utanför Frankrike

Inga kommentarer: