onsdag 29 juli 2015

Serien Sommargodis fortsätter, nu med Bubblor utanför Frankrike

Då har vi kommit fram till nästa del, och nu är det "Bubblor utanför Frankrike" som vi ska ta oss an.

Namn: Carrington 
Ursprung: Australien, South Eastern Australia
Producent: Orlando
Importör: Pernod Ricard Sweden AB
Kostar: 74 kr
Nr: 7748
Årgång: 2014
Druvor: Semillon, grenache och pinot noir.
Karaktär: 
Färg Blek gräston med inslag av limegrönt och en elegant ”mousse”.
Doft Behagligt frisk doft av citron i kombination med toner av jäsningsarom.
Smak Mjuk och elegant smak med inslag av citrus och med en uppfriskande och krispig syra i eftersmaken.
Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Carrington 
Orlando grundades av Johann Gramp, som emigrerade från Tyskland till South Australia 1837. I dag är Orlando Wyndham ett av Australiens mest framgångsrika vinföretag med stora framgångar världen över. Carrington är ett märke i gruppen som står för prisvärda kvalitetsviner.
Endast speciellt utvalda druvor används till Carrington Vintage Brut. Man söker efter druvor som förstärker vinets friskhet och citruskaraktär. Druvorna skördades med 10 och 11° baumé sockerinnehåll för att erhålla en optimal balans mellan naturell syra och friska fruktaromer. Druvorna pressades omedelbart vid ankomst till vinkällaren. Därefter genomgick vinet traditionell jäsning.
Namn: Jacob's Creek, Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée
Ursprung: Australien, South Eastern Australia
Producent: Jacob's Creek Wines
Importör: Pernod Ricard Sweden AB
Kostar: 89 kr
Nr: 7359
Årgång: 2014
Druvor: Chardonnay och pinot noir.
Karaktär: 
Färg En intensiv och lysande halmgul färg.
Doft Doft av torkade frukter och honung. Frisk karaktär.
Smak Chardonnaydruvan ger smaker av citrus och rostade cashewnötter som harmoniserar med den brödiga karaktären hos pinot noir. Elegant och fruktigt fyllig smak som lämnar en mjuk, frisk och ren eftersmak.
Passar till: Serveras vid 8-10°C som sällskapsvin eller som aperitif.

Jacob's Creek Wines, tidigare Orlando Wenes grundades av Johann Gramp, som emigrerade från Tyskland till South Australia 1837. Tio år senare startade han sin verksamhet genom att plantera de första vinrankorna vid ett litet vattendrag, Jacob’s Creek.

År 1976 började Orlando saluföra sitt märke Jacob’s Creek, som en hyllning till Johann Gramp och den plats där han planterade sina första plantor. I dag är Jacob's Creek Wines ett av Australiens mest framgångsrika vinföretag med stora framgångar över hela världen.

Chardonnay och pinot noir väljs från de bästa vinodlingarna i Buckland Valley, Coonawarra och Adelaide Hills. Druvorna skördas under nattens svalka och pressas sedan försiktigt med viss skalkontakt för att få en fin, elegant must med läckra fruktaromer. Druvsorterna får jäsaseparat och speciell champagnejäst producerar ett delikat basvin. Detta genomgår sedan en andra jäsning på flaska under noggrann kontroll.
Namn: Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir
Ursprung: Sydafrika, Western Cape
Producent: Boschendal Estate
Importör: Spendrups Bryggeri AB - springwine.se
Kostar: 99 kr
Nr: 7889
Årgång: non vintage
Druvor: 51% pinot noir och 49% chardonnay.
Doft: Tilltalande, fruktig, nyanserad doft med inslag av äpple, aprikos och smörkola.
Smak: Torrt, friskt, elegant vin med mineraltoner, inslag av röda äpplen och citrus.
Passar till: Eleganta skaldjursrätter, rökt lax, lätta rätter av fågel eller fisk. Och givetvis som en festlig inledning på måltiden!

Vinifiering:
Den rena druvmusten jäser på temperaturkontrollerade tankar, varje druva separat. Därefter blandas vinerna och fylls på butelj, jäst och socker tillsätts och jäsning sker en andra gång på butelj. Denna metod kallas champagnemetoden (method classique). Vinet ligger 24 månader innan fällningen i buteljerna tas bort genom s k degorgering, varefter vinet vilar en tid innan det är klart för försäljning. - Innehåller sulfiter.

Boschendal ligger hänförande vackert nedanför de magnifika blågrå, violetta bergen med dramatiska toppar som Groot Drakenstein och Simonsberg. Den vitrappade huvudbyggnaden är i typisk holländsk stil från tidigt 1700-tal och omges av vackra trädgårdar och välskötta vingårdar. 

GRUNDAT  1685
Området Franschhoek fick namnet efter de franska hugenotter (protestanter) som begav sig hit från förföljelsen i hemlandet. Franschhoek betyder det franska hörnet. Jean le Long, som kom hit 1685, var den förste kände ägaren av marken. Senare ägare, som de Villiers, som byggde det numera klassiska huset och planterade de första vingårdarna, och Cecil John Rhodes, gruvmagnaten, har alla bidragit till att behålla egendomens skönhet. 
Namn: Gardo & Morris, Sparkling Sauvignon Blanc
Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough
Producent: Gardo Morris Wines
Importör: Gardo & Morris AB
Kostar: 99 kr
Nr: 7708
Årgång: 2013 el 2014
Druvor: Sauvignon Blanc
Doft och smak:  intensivt aromatisk, detta vin exploderar med smaker som passionsfrukt, krusbär och svarta vinbärsblad. I munnen är vinet torrt stramt strukturerat med ett pärlband av små bubblor, balanserad syra och en fantastiskt ren avslutning
Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

PRODUCENTEN
Gardo & Morris är ett litet familjedrivet vineri på Nya Zeeland. Vårt mål är att skapa exceptionella enskilda vingårds-viner från Nya Zeelands
bästa vinodllingsområden. Dessa viner är gjorda för att komplimentera mat och reflektera smakerna som härrör från vingårdens läge och
druvsort. Vi tror på att arbeta med små vingårdsområden för att kunna plocka de allra bästa druvorna och med försiktig behandling omvandla
dessa till unika handgjorda viner. Benjamin Morris studerade sin Master of Applied Science (Oenology) vid Lincoln University i Nya Zeeland
där han specialiserade sig på forskning kring att producera ekologiska viner utan tillsatser av konserveringsmedel. “Att skapa våra viner
med minimal användning av vingårdsspray och tillsatser är väldigt viktigt för oss, det bidrar till att producera rena viner och har även fördelen
att bevara en hälsosam miljö”.
Namn: Rotari Brut Riserva
Ursprung: Italien, Trentino-Alto Adige, DOC Trentino
Producent: Mezzacorona
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 109 kr
Nr: 7567
Årgång: 2010
Druvor: Chardonnay 90 % , Pinot Noir 10 %
Doft och smak: Härligt mineralig och inbjudande lite brödig och citrusosande doft. I smaken ett torrt och härligt friskt bubbelvin med mängder av mineraler, citrusfrukt och nybakad brioche. 
Passar till: Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Druvorna skördas manuellt från vingårdar i Alto Adige. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork).
Namn: Stefan Winter Riesling Brut
Ursprung: Tyskland, Pfalz
Producent: Stefan Winter
Importör: AB Wicked Wine Sweden
Kostar: 109 kr
Nr: 7906
Årgång: 2012
Druvor: Riesling
Doft och smak: Ljust gul färg, livlig mousse. Doft av mineral, gula äpplen och stenfrukt. Smaken är frisk och balanserat torr, med tydlig mineralitet, inslag av citrus, persika, röda äpplen, brioche, lång eftersmak.
Passar till: Utmärkt aperitif och sällskapsvin, till ostron, skaldjur och lättare förrätter med rostade tillbehör, salta charkuterier och till ostar med fikonmarmelad.

100 % Riesling. Första jäsningen var på ståltank under temperaturkontroll, den andra jäsningen på flaska enligt den traditionella metoden, precis som i Champagne. Vinet fick därefter mogna på sin jästfällning ca 12 månader innan degorgering, dvs då jästfällningen avlägsnas ur flaskan och vinet får sin slutliga dosage. Dosagen ligger på 10 gram socker/liter.

Stefan Winter

Stefan Winter grundades år 2000 och Stefan sköter firman med hjälp av sin bror. Familjen Winter har framställt vin sedan 1600-talet och ursprungligen har familjen anor från Österrike.

Stefans viner uppvisar tysk vinmakarkonst när den är som bäst. Torra med tydlig terroir, elegans och med fokus på naturliga metoder i vingård och vineri. Stefan samarbetar med en grupp unga dynamiska vinmakare som värnar om kvalité och ursprung - ”Message in a bottle”. www.rockyriesling.com

Från ca 20 ha framställs drygt 500 000 flaskor/år. Vingårdarna är i snitt 25 år gamla.
Namn: Graham Beck Blanc de Blancs Brut
Ursprung: Sydafrika, Western Cape, Breede River Valley, Robertson
Producent: Graham Beck
Importör: Prime Wine Sweden AB
Kostar: 139 kr
Nr: 6505
Årgång: 2010
Druvor: Chardonnay
Doft: Elegant doft med lätt brödighet och fin fruktighet som främst drar åt gula äpplen, citronskal och lime.
Smak: En torr och frisk smak med toner av nybakat bröd och citrusfrukter. Det hela kompletteras av en komplex och krämig nyans från lagringen på jästfällningen. Eftersmaken är lång, ren och aptitretande.
Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif, eller till rätter av fisk och skaldjur.

Tillverkning: Druvorna växer i jordar som är rika på kalk, vilket ger dem en hög frisk naturlig fruktsyra. De skördas i slutet av januari. Endast must från den första pressningen används och hälften av den jäses i rostfria tankar, resten i ekfat om 205 liter. Efter jäsningen blandas vinerna, stabiliseras och buteljeras med tillsats av liqeuer d´Expedition för den andra jäsningen. Efter lagring på butelj i tre år så avlägsnas jästfällningen och vinet får en tillsats av dosage för att balansera den slutgiltiga torrhetsgraden innan förslutning.

Graham Beck Wines grundades 1983, då den sydafrikanska entreprenören och kolmagnaten Graham Beck köpte Madeba Farm utanför staden Robertson i Western Cape. Hans vision var att producera och etablera viner av högsta kvalitet på den internationella marknaden. 

Det var genom det första vinet en så kallad Cap Classique, producerat 1991, som Graham Beck satte sitt namn på vinkartan. Deras Cap Classique fick tidigt erkännande som de bästa mousserande vinerna i Sydafrika. Bland annat serverades det vid Nelson Mandelas installationsceremoni 1994. I dag anses Graham Beck vara en av Sydafrikas ledande producenter av mousserande vin och har genom åren vunnit många utmärkelser. Graham Beck lanserade också tidigt stilla vinerna som omedelbart fick ett gott renommé i både Sydafrika och internationellt. Inkluderat i denna serie är bland annat Chardonnay samt Shiraz; druvor som tidigare varit mer eller mindre oprövade i Robertson distriktet I en strävan att förbättra kvaliteten på samtliga viner har deras anläggningar byggts ut och produktionstekniken förfinats under ett flertal tillfällen, senast 1999. 
Namn: Arras Brut Elite
Ursprung: Australien, Tasmanien
Producent: House of Arras
Importör: Mondo Wine Sweden AB
Kostar: 149 kr
Nr: 7909
Årgång: Non Vintage
Druvor: 57% pinot noir och 43% chardonnay.
Doft: Frisk, nyanserad och komplex doft med brödiga inslag av mandel, citrus, litchi och champinjoner.
Smak: Torr, frisk med bra struktur som domineras av tydliga lagringstoner, balanserad fatkaraktär med inslag av citrus, lätt karamell och brödighet.
Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Tillverkning: Enligt traditionell metod. Vinet har vilat i 48 månader på sin jästfällning innan degorgering (processen att avlägsna jästfällningen)
Namn: Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs
Ursprung: Nya Zeeland
Producent: Cloudy Bay
Kostar: 151 kr
Nr: 7894
Årgång: Non Vintage
Druvor: Chardonnay.
Doft och smak: Torr, nyanserad, mycket frisk, fruktig med inslag av äpplen, apelsin, nougat, kex, citrus och mineral. 
Passar till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Nästa vecka blir det "Bubblor från Frankrike"

Inga kommentarer: