fredag 5 juni 2015

Bubblor utanför Champagne - Stationsprovning med Munskänkarna Sollentuna - del 3 av 6

Turen är kommen till Italien, och då är det KH som plockat fram ett antal olika bubbelviner


Från vänster i bild

Namn: Bosco di Gica Brut
Artnr: 90173
Ursprung: Italien, Venetien, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene
Producent: Adami
Importör: Hjo Grosshandel AB
Kostar: 131 kr

Karaktär:
Ljusgul klar färg med små fina bubblor. Stor frisk fruktig doft med toner av röda äpplen, päron och mineral. Frisk torr smak med frisk fruktsyra samt fint krämig mousse. Röda äpplen, päron, citrus och mineral.

Övrig info: 
97% Prosecco (Glera), 3% Chardonnay. Passar som aperitif, men även till tillagad fisk, skaldjur och salladsrätter.
Den andra, kolsyregivande jäsningen skedde på tank, enligt den så kallade charmatmetoden. I Italien går denna metod under namnet autoclave.

Om jag minns korrekt, var detta vinet som de flesta deltagarna höll som bäst från bordet från Italien.
Våra noter: ett mycket gott och korrekt vin, välgjort och i mycket bra balans, ovanligt bra för att vara Prosecco.

Namn: Rotari Brut Riserva 2010
Artnr: 7567
Ursprung: Italien, Trentino-Alto Adige, Trentino
Producent: Mezzacorona
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 109 kr

Karaktär:
Ljusgul färg, fruktig doft med inslag av gröna äpplen, ljust bröd och grapefrukt. Smaken är mineralig samt torr och fruktig med inslag av äpplen, honung, ljust bröd och grapefrukt

Övrig info:
90% Chardonnay, 10% Pinot Noir. Sockerhalten är 6 gram/liter. Efter avslutad jäsning så mognar vinet 36 månader på sin jästfällning. Passar bra att dricka nu.
Druvorna skördas manuellt från vingårdar i Alto Adige. Den första jäsningen äger rum i rostfria tankar. Den andra jäsningen sker på flaska (sk Metodo Classico). Efter avslutad jäsning mognar vinet hela 36 månader på sin jästfällning innan vinet degorgeras (jästfällningen skjuts ut och flaskan försluts med champagnekork)

Våra noter: en favorit hos oss, en jätte till producent men som producerar kvalitet rakt igenom, alltid bra viner

Namn: Berlucchi Cellarius Brut 2008
Artnr: 77866
Ursprung: Italien, Lombardiet, Franciacorta
Producent: Guido Berlucchi
Importör: Stellan Kramer AB
Kostar: 239 kr

Karaktär: 
Mycket friskt, intensiv smak med citrus och äpplen, mineral och mera uttalade autolytiska toner av bröd och kex. Läckra små bubblor och fyllig mousse. Passar utmärkt som fördrink samt till skaldjur, fisk och rätter av ljust kött.

Övrig info: 
70% Chardonnay och 30% Pinot Noir. Producerat enligt s k traditionell metod där vinet jäst en andra gång på flaska och fått ligga 30 månader på sin jästfällning för att ta upp mer komplexa toner och karaktär.

Historien om Guido Berlucchi börjar i slutet av 50-talet, när egendomen som ligger i Franciacorta i Lombardiet bestämmer sig för att börja producera mousserande viner i samma stil som Champagne. 1961 släpps första årgången. Där görs nu vad många anser vara det bästa mousserande i Italien. Mycket eleganta viner med något lägre syra än i Champagne till följd av det sydligare läget.

Företaget ägs av familjen Ziliani och Arturo Ziliani är ansvarig för såväl Berlucchis mousserande viner som de röda från Bolgheri.

Våra noter: nja, inte riktigt vår smak, vi brukar verkligen gilla vinerna från Franciacorta men denna var snipig, snål och trist. Flaskvariation ??

Nästa gång är det Annica som tar er med till England, Tasmanien och USA

Inga kommentarer: