fredag 5 juni 2015

Bubblor utanför Champagne - Stationsprovning med Munskänkarna Sollentuna - del 4 av 6

Nu är det Annica som lockar med bubbel från så udda ställen som: England, Tasmanien och USAFrån vänster i bild:

Namn: Ridgeview Knightsbridge 2010
Artnr: 77345
Ursprung: England, East Sussex
Producent: Ridgeview Estate
Importör: Triplus Vinhandel AB
Kostar: 342 kr

Karaktär:
En härlig djup gyllene färg med en ihållande fin ström av bubblor. Uttrycksfulla röda fruktaromer följt av en rik komplex smak som balanseras av en aptitretande fräschör. Finishen är långvarig och vackert balanserad.

Övrigt:
Vinet är gjort på Pinot Noir och Pinot Meunier. Vinets smaker innebär att det kan serveras med olika rätter som t ex,  grillat ljust kött eller foie gras. Vinet är även perfekt att avnjutas på egen hand.

Lite kuriosa:
När denne producent ställde upp med sin Grosvenor Blanc de Blancs i en blindprovning så slog de så stora och starka champagne producenter som t ex Tattinger mfl. Imponerande. England har alla förutsättningar att bli det "nya" Champagne, samma klimat och samma jordmån, samt att de stora i England använder samma druvmaterial som Champagne.
Än så länge bara mindre produktioner och mycket låg export gör tyvärr att priserna är i högsta laget.

Några av deltagarna höll detta som kvällens bästa vin från Annicas olika viner.

Våra noter: Välgjort vin enbart på blå druvor som skapar en helt egen karaktär till vinet. I balans och mycket gott. Behöver dock lagras för att bli perfekt.

Namn: Arras Grand Vintage 2005
Artnr: 96057
Ursprung: Australien, Tasmanien
Producent: House of Arras
Importör: Mondo Wine Sweden AB
Kostar: 289 kr
Druvor: 69,2% chardonnay och 30,8% pinot noir

Karaktär:
Utvecklad, nyanserad doft med inslag av gula äpplen, ljust bröd, nougat, honung och apelsin.
Torr, utvecklad, nyanserad smak med inslag av gula äpplen, ljust bröd, vit choklad, nötter och citrusskal. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Övrigt:
Vinmakare är Ed Carr. Druvorna plockades för hand.De hela druvklasarna pressades varsamt. Jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Den andra, kolsyregivande jäsningen skedde på butelj. Vinet vilade på jästfällningen på flaska i minst sju år.
Ön Tasmanien ligger söder om Melbourne. Druvorna till detta vin kommer från producentens vingårdar i Derwent, som ligger i södra Tasmanien.

Våra noter: Något för mycket svavel i dessa två flaskor, inte lika bra och balanserat som det vi köpte hem för att utvärdera inför kvällen.

Kuriosa:
Denna producent har i ordinarie sortiment en riktigt bra mousserande som heter Arras Brut Elite, nr 7909 och kostar endast 149 kr, mycket bra vin och mycket vin för pengarna

Namn: Roederer Estate L'Ermitage 2005
Artnr: 77993
Ursprung: USA, Kalifornien, North Coast, Anderson Valley
Producent: Roederer Estate
Importör: Vinopia Wine & Spirit AB
Kostar: 396 kr
Druvor: 52% Chardonnay, 48% Pinot Noir

Karaktär:
Fina, små utvecklade bubblor med en långvarig mousse. I näsan känner vi rostat bröd och kvitten. I munnen är den slät, sammetslen och krämig med bra syra och lång fin eftersmak.

Nästan alla deltagare höll detta vin som det absolut bästa från de viner som Annica hade med sig.

Våra noter: Oerhört välgjort, mycket klassisk, otroligt välbalanserat och kommer vinna på att lagras i flera år till, trots att det är 10 år redan.

I nästa inlägg så tar Danne med oss till Sydafrika, Nya Zeeland och Georgien.

Inga kommentarer: