fredag 5 juni 2015

Bubblor utanför Champagne - Stationsprovning med Munskänkarna Sollentuna - del 1 av 6

Det har blivit lite av en tradition att vi har någon form av trevlig stationsprovning i Tintomara, i slutet av varje termin, vi har tidigare haft kvartalshöjdare, rosé och glögg. Denna vårtermin tänkte vi avsluta med temat "Bubbel utanför Champagne". 

Det finns ju så mycket bra bubbel, och vi ville visa på lite olika länders motsvarigheter till Champagne. Kanske skulle vi hitta några nya favoriter och sedan skulle vi säkert hitta något som inte var så bra...

Tisdagen den 2 Juni så var det dags, vi var totalt 6 personer som "jobbade" och vi hade varsitt bord, var och en letade upp vilka bubbelviner man ville ha med och det skulle vara 3 olika flaskor per bord.

Peter tog på sig att beställa allt och även lev allt till Tintomara den aktuella kvällen.

Bilden nedan visar en del av leveransen som vi hämtade ut från Systembolaget i Barkarby, då hade vi lika mycket till hemma redan.




Texterna kommer delvis från eget minne av hur det smakade men en hel del text kommer från importörerna, bilderna är Annica's.
Detta gör ju att smakbedömningen blir lite subjektiv men det får ni ta.

Vi börjar med Peters bord, Peter hade vad vi kallade Övriga Europa, dvs
Österrike, Tyskland och Luxemburg




Från vänster i bild
Namn: Schlumberger Sparkling
Artnr: 77729
Ursprung: Österrike
Producent: Schlumberger Wein- und Sektkellerei
Importör: Valora Trade Sweden AB
Kostar: 149 kr

Doft och smak:
Frisk med doft av aprikos, gröna äpplen och lite jäst. Smaken var torr, frisk och fruktig med lite rökiga toner.

Enligt importören så görs vinet på Welschriesling, Weißburgunder & Chardonnay
enligt "Méthode Traditionnelle". Låg dosage och hög syra.

Våra noter: inte så i balans, rätt platt för att vara bubbelvin.

Namn: Riesling Brut 2012
Artnr: 7906
Ursprung: Tyskland, Pfalz
Producent: Stefan Winter
Importör: AB Wicked Wine Sweden
Kostar: 109 kr

Doft och smak:
Ljusgul färg, livlig mousse. Doft av mineral, gula äpplen & stenfrukt. Smaken är frisk och torr, med tydlig mineralitet, inslag av citrus, persika, röda äpplen, brioche, lång eftersmak.

Från importören:
100 % Riesling. Utmärkt aperitif och sällskapsvin, till ostron, skaldjur och lättare förrätter med rostade tillbehör, salta charkuterier och till ostar med fikonmarmelad.
Majoriteten av alla deltagarna hade detta som bästa vin av bordet som hade Övriga Europa

Våra noter: Mycket gott, friskt, välbalanserat, bra syra och allt som allt mycket trevligt vin.

Namn: Cuvée de L'Ecusson Brut
Artnr: 77856
Ursprung: Luxemburg, Grevemacher
Producent: Caves Bernard Massard
Importör: Philipson Söderberg AB
Kostar: 127 kr

Karaktär:
Ljust gul färg, ganska kraftig mousse, tydlig fruktig doft med drag mot äpplen och citrus. Neutral och ren smak med frisk syra och god eftersmak med tydlig mineralton.
Passar till: Serveras väl kyld vid 5-7°C som en aperitif eller till en förrätt med fisk/skaldjur, eller kanske en syrlig ost.

Mer från importören:
Tillverkning: Detta vin skapades för att fira Caves Bernard-Massards 50-årsjubiléum 1971. Gjord på chardonnay och pinot blanc & noir plus ett pikant lokalt inslag av 10% riesling. Vinet är tillverkat enligt methode traditionelle eller champenoise som det hette förr, dvs med sin andra jäsning på flaskan. 
Bernard-Massard är en av de stora producenterna i Luxemburg där all vinodling ligger i sydost, ner mot 42 km Mosel-strand. Jean Bernard-Massard började sin bana på vinets stig nere i källarna i Champagne innan han etablerade sig i Grevemacher, som är vincentrum i Luxemburg.

Våra noter: nej, detta föll oss inte alls på läppen, tyvärr eftersom vi tidigare druckit riktigt goda viner från Luxemburg

Nästa inlägg berör: Cremant från Frankrike

Inga kommentarer: