söndag 28 december 2014

Vinofil har provat lite December viner

Inget vanligt veckans vintips, men väl några av de viner som släpptes i december på systembolaget, viner som vi provat och finner helt ok. Överlag rätt vettiga viner, kanske inte några för lagring men en hel del rätt skojiga viner har vi provat under december.

Från Hawke’s Bay på Nya Zeeland, kom det två skönheter från Matua, en vit Sauvignon Blanc och en röd Syrah. Framförallt den sistnämnda föll vi för.


Namn: Matua Syrah
Nr: 5568
Kommer från: Nya Zeeland, Hawke's Bay
Producent: Matua Valley Wines
Kostar: 119 kr

Nyanserad doft och smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, eneträ, choklad, vitpeppar och örter. Serveras vid 18°C till rätter av mörkt kött.

Kvar i nya världen, men nu i Australien, så kom det i december ett riktigt bra vitt vin från Adelaide Hills. Det är en chardonnay som är mer åt det europeiska hållet, dvs inte så mycket fruktsötma och ekplanka utan mer elegans, syra och finess.


Namn: Ingoldby Adelaide Hills Chardonnay
Nr: 2195
Kommer från: Australien, South Australia, Adelaide Hills
Producent: Ingoldby Wines
Kostar: 89 kr

Fruktig, nyanserad doft och smak med rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, ananas, citrus, nötter, vanilj, smör och örter. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk eller fågel. Denna har vi köpte flera gånger under december och den är 
riktigt bra, oavsett om man vill ha den till mat eller bara ta ett glas i tvfotöljen.


Ungern, vad tänker man främst på då, jo söta viner eller hur? Det gör vi iaf, så när vi såg denna röda skönhet gjord på Pinot Noir så var det klart att vi köpte med oss en flaska hem. Vilket vi inte ångrade, mycket bra vin för den pengen.


Vylyan Pinot Noir
Nr: 4630
Importör: Vin Drumlin AB
Kommer från: Ungern, Villány-Siklós, Villány
Producent: Vylyan Vineyard and Winery
Kostar: 69 kr

Kryddig, bärig doft och smak med inslag av fat, skogsbär, körsbär, muskot, vanilj, lakrits och örter.
Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött, eller inte alltför smakrika rätter av lamm.

När Spanien kommer med nyheter brukar vi nappa och prova av dem, och denna från Ribera del Duero var inget undantag. Kraftig men balanserad och faktiskt lite silkeslen i både doft och smak.


Ribera 1 One
Nr: 3027
Kommer från: Spanien, Ribera del Duero
Producent: Bodegas Aster
Kostar: 89 kr

Nyanserad, kryddig doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, mintchoklad, kaffe och tobak. Nyanserad, kryddig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, viol, kaffe, blåbär och tobak. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.Och så två udda skönheter… som vi faktiskt mest köpte för skoj

Alla som går kurser inom Munskänkarna får lära sig att vin härrör sig från trakterna runt dagens Georgien, så när det kommer ett vin i december släppet från just Georgien kunde vi inte låta bli. 
Kul men inget vi kommer springa benen för.


Tbilvino Saperavi
Nr: 3305
Kommer från: Georgien, Kakheti Region
Producent: JSC Tibilvino
Kostar: 85 kr

Smakrikt, fruktigt vin med doft och smak med inslag av fat, björnbär, viol, svarta oliver, rök, örter och plommon. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Kuriosa:
Den sent mognande blå druvsorten saperavi har rött fruktkött - till skillnad från de flesta andra blå druvor. Blå druvor av denna typ kallas med ett gemensamt namn för teinturier.

Och så finns det ett vin från ja, tro det eller ej… Mexico


L. A. Cetto Petite Sirah
Nr: 5397
Kommer från: Mexiko, Baja California
Producent: Vinicola LA Cetto
Kostar: 95 kr

Ungdomlig, fruktig, aningen rökig doft och smak med inslag av fat, björnbär, körsbär, mynta, viol, svarta vinbär, örter och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grillat.

Nej det är inte Kalifornien… Den 130 mil långa halvön Baja California sträcker sig söderut från Mexikos nordvästra hörn. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i Valle de Guadalupe, belägna på 300-400 meters höjd över havet.

Inga kommentarer: