onsdag 31 december 2014

Halvfabrikat är bra fabrikat - o lite om nyår

I år har vi testlagat delar av nyårsmenyn och vi har dessutom hittat ett riktigt bra halvfabrikat.
Ja, vi vet, de ”kunniga” säger att man inte ska använda sig av halvfabrikat utan man ska göra allt själv från grunden. Men som vi säger: ”Halvfabrikat är bra fabrikat”

I helgen som gick hade vi testlagning av det som skulle kunna landa på nyårsbordet och vi startade med en naggande god liten förrätt bestående av mandelpotatisrösti med smetana, röd lök och så havets guld nämligen löjrom. Till denna eminenta förrätt blev det en spansk cava som var en nyhet för oss och mycket trevlig för att vara en cava.


Campo Viejo Cava Brut Reserva med nr 7782. Fruktig, nyanserad doft med inslag av gula äpplen, citrus, örter och mineral. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, päron och citron. Kostar 69 kr och är mer än prisvärd.

Till huvudrätt hade vi utskuren biff med potatistårta, gräddstuvade champinjoner och en klick bea.


Halvfabrikat är bra fabrikat som sagt och häromkvällen så testade vi något annat som vi eventuellt hade tänkt oss ha som förrätt på nyår, nämligen Hummersoppa med snabbhalstrade kammusslor.
 

På ICA Maxi har vi hittat en liten påse som heter ”Mondana Såser & Soppor – Hummer”, och tillagningen föredömligt enkel, blanda 2,5 dl grädde med 2 dl mjölk, låt koka upp, tillsätt påsens innehåll och låt koka ihop. Vi halstrade även några kammusslor, kryddade med citronsaft och chili/lime. 
Häll upp soppan, lägg i kammusslorna, strö över finhackad persilja och NJUT !!!!Så hur göra nu… när båda våra tilltänkta förrätter var så pass gudomliga, jo självklart:

Lunch på Nyårsafton blir Hummersoppan med halstrade kammusslor
med ett glas Langlois Crémant de Loire Brut, nr 7404.Langlois kommer från Loire i Frankrike, kostar 125 kr. Ungdomlig doft och smak med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus, grapefrukt, honung och örter. 

Kvällsmeny blir nedan:

Förrätt blir Mandelpotatisrösti med smetana, röd lök och löjrom. 


Till detta blir det ett glas av en ljuvlig Chardonnay, Rustenberg, nr 2885. Kommer från Western Cape, Sydafrika, kostar 119 kr. Nyanserad, fruktig doft och smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, valnötter, apelsinskal, päron, mineral, smör och vanilj.

Huvudrätt blir Lammytterfilé med potatistårta, tryffelbea och gräddstuvade champinjoner och till detta kommer vi ha La Flors som matvin. 

Kommer från Frankrike, Terrassez du Larzac i Languedoc. Producent är La Peira en Damaisela, en producent vi besökte under vår franska vinresa våren 2006.

Till dessert blir det en Crème Brulée och till denna kommer vi ha Yalumba Museum Muscat, nr 83887.
Gjort på 100 procent Muscat, kommer från Australien. Kostar 199 kr

Till 12 slaget blir det Taittinger Prélude Brut, nr 88082. Kostar 449 kr.
Finns inte så mycket info på bolis men desto mer hos Fondberg. 
Ljust gul färg. Finstämt fruktig och aromatisk doft. Tydligt blommigt inslag i kombination med mineraler och lite brödiga toner. Medelfylligt och mycket frisk smak. Citrusfrukter och mineral dominerar i samklang med toner av exotisk frukt. Lång eftersmak med viss mognad och brödighet. 

Tack o lov för vingas, så att man kan ta ett glas var och sedan ”gasa” flaskan tills nästa gång. 


Finns att köpa på systembolaget för 95 kr och mycket användbart.

Inga kommentarer: