söndag 16 november 2014

Veckans Vintips - Italiens bidrag till vintipset är Langhe Nebbiolo från Fontanafredda

Insåg när jag läste mitt senaste vintips, att jag missat att skriva om ett vin från Italien, och det kan ju inte gå för sig.

Vi hade svamprisotto kryddad med tryffel och lite pancetta till middag igår och till detta valde vi Langhe Nebbiolo från Fontanafredda. En storproducent i Piemonte som trots sin enorma produktion faktiskt klarar av att leverera bra viner i alla olika prisklasser.

Våren 2006 reste vi runt i Italien under tre veckor och sista veckan bodde vi i en liten by utanför Alba, och besökte massor med olika producenter både väldigt små med kanske bara ett eller ett par tre viner i sitt sortiment, men även stora som t ex Fontanafredda.

Mycket trevligt besök som avslutades med en omfattande provning av stora delar ur deras sortiment. Jan/Feb 2006 var det vinteros i Italien, och Fontanafredda var en av de producenter som levererade vin till det stora vinterspelet, bl a en mousserande som vi fick prova och som var riktigt bra.

När detta vin kom så fick det smeknamnet minibarolo och det säger en hel del om hur bra vinet är trots sin relativt låga inköpspeng. Vi kallar det dock inte minibarolo, utan tycker vinet mycket väl klarar av att stå för sig självt utan konstigheter.

Ett husvin kan man väl klassa det som, funkar både till vardagsspagettin och till den lite finare helgmiddagen som t ex Risotto med svamp och tryffel.

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo
Italien: Piemonte, Langhe
Druva: Nebbiolo
Producent: Fontanafredda
Bolagsnr: 22300
Kostar: 99 kr

Karaktär: texten från importören, men vi instämmer

Torr med balanserad till frisk syra, strama tanniner och medelfyllig kropp. Smak av mörka bär, körsbärskärnor, violer med stram avslutning.

Lite extra info från Enjoy's hemsida:
Druvorna skördas manuellt i slutet av september. Frukten kommer från såväl Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba som från lokala kontrakterade odlare i Langhe. Musten jäser med skalkontakt i rostfria tankar i 8 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och mognar 12 månader i franska ekfat av olika storlek. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras.
Gott att dricka nu, kan lagras upp till 5 år

Inga kommentarer: