torsdag 20 november 2014

Veckans Vintips - ett härligt fruktigt vin från Rioja

När vi säger Rioja så tänker många, usch, mycket ekfat, mycket vanilj, dill och kräftspad. Ja det har varit så, och ja de finns fortfarande kvar sådana, men ibland kan man göra nya upptäckter.

Vi har tidigare skrivit om LAT42, ett vin vi fick prova på en vinmässa i Malmö och som gjorde oss saliga, sedan har vi provat det om och om igen, och alltid lika nöjda, riktigt bra producent.

Nu har vi hittat ett annat bra modernt vin från Rioja och det blir veckans vintips.

Señorio de Cuzcurrita
Kommer från: Spanien, Rioja
Druva: Tempranillo
Producent: Castillo de Cuzcurrita
Importör: Vinia Sweden AB
Nr: 2954
Kostar: 129 kr

Texten nedan kommer från importören:
Karaktär: Señorío de Cuzcurrita är ett mycket smakrikt, stramt, generöst fruktigt och nyanserat vin med rostad fatkaraktär samt inslag av mörka körsbär, plommon, örter, kaffe och choklad. Utseendemässigt har vinet en tät, mörkröd färg.

Producent:  Sedan 1999 hör slottet Cuzcurrita och dess gods till familjeföretaget Berge. Ända sedan början har de nya ägarna jobbat med en totalrenovering som gör att slottet kommer att överleva i århundraden. Restaureringen är inte bara estetiskt, man har också renoverat vineriets anläggningar samt förbättrat och moderniserat vinframställningsteknikerna. 

Idag innebär det en ultramodern anläggning och vinerna kan göras i de ideala förhållanden som krävs för att uppnå bästa kvalitet. Innanför slottets murar finns en 7,5 hektar stor vingård med vinstockar som är över 40 år gamla, medan de övriga vingårdarna, som ligger inom byns gränser, upptar totalt 25 hektar och har en medelålder på 35 år. 

Sedan år 2000 har slottets nya viner tagits fram. Den druva som odlas är tempranillo och den växer främst i trånga odlingar med 3500-3800 vinstockar per hektar.

Inga kommentarer: