söndag 16 november 2014

Underbara Limone - en kväll i Augusti 2014

Middag på Limone i Västerås

När vi har anledning att besöka Västerås, ser vi alltid till att få någon extra kväll för oss själva, och då bokar vi alltid in oss hos Limone, denna underbara lilla italienska restaurang mitt i stan. Urmysig miljö, jättebra service, otroligt god mat och trevliga viner.

Denna vecka/helg inget undantag, eftersom vi är i stan för att besöka Nina och Per-Erik så valde vi att komma några dagar tidigare och då var det givet att boka in en helkväll på Limone.

När vi anlände igår kväll så hälsades vi varmt välkomna som stamgäster trots att det är nästan tre månader sedan vi senast besökte dem, vi fick vår placering och våra menyer och så kom Josefin med varsitt glas Procecco som välkomstdrink. Sedan var det bara den där lilla detaljen, jo att hitta något att äta till förrätt och till varmrätt, svårt jobb eftersom allt på menyn verkade locka så ofantligt mycket.

In kom en brödkorg samt husets tapenade… smarrigt värre och tapenaden fick vi behålla inför våra förrätter… som sagt vi har varit där förr och Josefin visste precis hur vi ville ha det… Och så skulle vi välja mat och vin….

Annica’s förrätt, blev: ”Carpaccio di manzo”, dvs Oxfilecarpaccio med rucola, olivolja extravergine, citron, parmigiano, rostade pinjenötter och svartpeppar. 

Peter valde istället ” Bruschetta tricolore” dvs Italienskt lantbröd gratinerat med mozzarellaost, tomat, vitlök och parmaskinka.


Till huvudrätt så beställde Annica in en ” Tortelloni con funghi porcini” – närmare bestämt: Pastaknyten fyllda med karljohansvamp och ricottaost i en sås på emmentalerost, champinjoner, konjak och grädde. 

Och Peter ville ha en ” Fìletto della casa” vilket betyder: Grillad oxfilétournedos med gorgonzola, soltorkad tomat och rödvinssky, och ugnsstekt klyftpotatis.

Vin då… vi var ute efter en flaska som skulle passa till bådas förrätter och bådas huvudrätter utan för mycket kompromisser, vi har tidigare provat deras Brunello och visste att den verkligen håller vad den lovar. 

Men Oscar (en av ägarna) ville absolut att vi skulle testa en Amarone, och det är lite speciellt med just denna Amarone. Producenten är en av de mer välrenommerade från Veneto och allt idag sker ekologiskt. De har flera viner som finns tillgängliga på systembolaget men just denna Amarone är väldigt speciell, de görs i så få att de faktiskt inte är tillgängliga att få köpa loss, de säljs direkt på gården och i princip bara till vänner och bekanta. Oscar är vän med en släkting till producenten och därför får han importera detta vin till sin restaurang.

Oscar öppnade upp den och lät oss provsmaka, vi nosade och smackade belåtna med munnarna, detta var finemang, lätt för att vara Amarone, finstämt, elegant och kommer garanterat passa till vår mat.

Nåväl efter en stund kommer våra förrätter in och det blir en solid tystnad runt vårt bord, vi bara njöt i fulla drag av den otroligt goda maten. 

Efter en välbehövlig paus fick vi in våra huvudrätter och även där blev det tystnad hos oss när vi började njuta av den goda maten. 

Vinet var helt perfekt och vi var mer än nöjda och mycket mätta när vi var klara.

Peter ville avsluta med en Grappa och det blev en ny bekantskap för oss nämligen på den tyska gröna druvan Müller-Thurgau, spännande lite sött men inte sliskigt utan rent, friskt och fräscht. 
Annica avslutade sin vana trogen med ett glas rött vin, och det är klart efter denna fantastiska Amarone så har vilket vin som helst svårt att konkurrera så denna Ripasso hade inte en chans egentligen.

Tillbaka till hotellet, avslutade med varsitt glas vin i lobbybaren innan vi drog oss tillbaka till rummet.

Inga kommentarer: