söndag 16 november 2014

Bistro Gränden, mycket trevlig krog i Västerås, besöktes sommaren 2014

Fredag kväll och vi var fortfarande supermätta efter vår försenade lunch hos Ruffino här i Västerås, men något lite lätt och några glas vin ville vi försöka hitta. Vi hade på internet hittat en krog som heter Bistro Gränden som verkade passa våra syften utmärkt, trevlig miljö (iaf enligt bilderna på hemsidan), lockande meny och ett par 3-4 glasviner vardera av vitt och rött.

Vi promenerade dit från hotellet och det var rätt mycket folk både i den lilla ”utepaviljongen”, i baren och i själva restaurangdelen. Men vi frågade dörrvakten om han trodde de skulle kunna skaka fram ett bord för två för lite mat o vin och det skulle inte vara några problem, in med er till bardisken så får ni hjälp.

Sagt o gjort vi in till bardisken, pratade lite snabbt med en kille där som skulle ordna fram ett bord åt oss nere i själva restaurangdelen där man både såg kockarna in action och deras härliga vinrum. 

Tjejen i baren frågade om vi ville ha något o dricka med vi väntade på bordet, och säger samtidigt: vi håller på att testa nya viner till vinlistan så varför inte prova de här istället för de som finns på menyn. Absolut spännande, Peter hittade en Chardonnay från Umbrien och Annica fick nys på en Cuvée Chardonnay Cot d’Or. Vi provade vinerna och fann dem mycket trevliga. 

Ett par minuter senare kom den unge trevlige killen fram till oss och visade oss till vårt bord nere i själva restaurangdelen, vi fick våra menyer och började fundera över hur mycket vi egentligen skulle orka äta. Men så visade det sig att tre av förrätterna kunde man få i halv resp hel variant, och det var ju helt perfekt för oss som ville ha lite mer än en förrätt och lite mindre än en huvudrätt.

Peter valde hel Skagenröra på bräda 

Annica slog till på hel variant av Lantcarpaccio. Så var det vin till maten, vad välja då, Peter fortsatte med sin Chardonnay från Umbrien och Annica blev föreslagen ett glas av Château du Trignon Gigondas
som även den var ett sådant här utvärderingsvin. Finns på systembolaget, har nummer: 76378 och ligger i beställningssortimentet, kostar: 166 kr
Mat och vin var fantastiskt gott och vår servitör var en kille som är utbildad i Grythyttan och idag arbetar som utbildningskonsult i sitt eget bolag och tar uppdrag hos olika krogar eller arrangörer och hjälper dem hitta ”nycklarna” till sin verksamhet. Tänk lite åt hållet: Alexander Nilsson och programmet Kniven mot strupen (fast utan synlig och hörsam TVdrama).

Efter maten, föreslog vår trevlige servitör att vi skulle fortsätta med ett vin som han själv skulle föreslå för oss, vi hade berättat om vårt engagemang inom Munskänkarna och han tyckte det var jättekul med gäster som var lite mer vinnördiga än andra gäster. Sagt och gjort han öppnar upp en flaska och häller upp två glas åt oss, sedan började gissningsleken, det var inte lätt, det var riktigt svårt. Vi enades om att det var Europa och vi kom även fram till att det troligen var Spanien, sedan var det stopp.

Vi var inte så fel ute... det var Europa, det var Spanien, och det var en modern Rioja på 100 procent Tempranillo, helt utan vanilj, dill och kräftspad, utan elegant men ändå med struktur och kraft. Perfekt för oss. Orben heter det, vi hade årgång 2008 och den finns på systembolaget, i beställningssortimentet, har nr: 74279 och kostar: 206 kr

Importören är The WineAgency Sweden AB och de har mycket bra info på sin hemsida om vinet.

Vi avslutade vår kväll i baren och tog varsitt glas medan vi satt och diskuterade med vår trevlige servitör.

Inga kommentarer: