torsdag 12 december 2013

Veckans Vintips - Rött från Nya ZeelandARA Select Blocks Pinot Noir

Det här vinet provade vi på Vin & Mat mässan i Älvsjö i början av november 2013. Eftersom vi brukar tycka om vinerna från Nya Zeeland så var det med stor förhoppning att vi även skulle tycka om detta vin, vilket verkligen föll oss i smaken, påminner rätt mycket om en Pinot Noir från Bourgogne, fast med lite mer av allt om ni förstår. 

Häromkvällen var det dags att prova vinet till mat, och vi drack detta vin med förtjusning till Kalvytterfilé, gräddsås och potatisgratäng, mycket bra
kombination, där vinet verkligen matchade riktigt bra till den lena fina gräddsåsen, milt kryddade potatisgratängen och det mycket vällagade köttet.Kommer från: Nya Zeeland, Marlborough
Årgång: 2011

Bolagsnr: 2013
Kostar: 149 kr
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel


Druvor: Pinot Noir
Färg: Ljus röd färg med ton åt blått
Doft och smak är kryddig, nyanserad med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, plommon, lakrits, körsbär, ingefära, choklad och vanilj.
Serveras vid cirka 16°C till feta eller vilda fåglar, eller till inte alltför smakrika rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. 

Övrigt:

Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till detta vin kommer från vissa marklotter av egendomen Aras vingårdar. Dessa lotter har äldre vinstockar. 

Druvorna avstjälkas, men krossas inte. Inledande kallmaceration i fem till sju dagar vid en temperarur av cirka 8°C. 
Jäsning och skalmaceration på ståltankar i cirka tre veckor. Lagringen sker i tio månader på franska ekfat. 
En femtedel av faten var nya, resterande del fat var andra- och tredjegångsfyllda. 

Chefsvinmakare är Jeff Clarke.

Inga kommentarer: