söndag 22 december 2013

Veckans Vintips - Fruktig, smakrik Toscanare till vår hemmapasta

Terra di Brolio 
Bolagsnr: 79375
Italien, Toscana
Pris: 99 kr

Druvor: Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 40% 
En del av vinet har jäst på ekfat i 6-8 månader. Resterande del har lagrats på rostfria ståltankar
Vinets karaktär: 
Kryddig,fruktig doft med inslag av mörka bär, plommon, örter och fat. 
Nyanserad, ungdomlig, fruktig, något kryddig smak, med inslag av mörka bär, kaffe och fat.
Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. vi hade vinet till en Pasta Carbonara, vilket blev en perfekt kombination där vinets mjuka men smakrika fruktighet gick mycket bra ihop
med den gräddbaserade såsen med sin krämiga ägg gula och lite fräst pancetta.

Importör: Wineworld
Producent: Barone Ricasoli

Mer om producenten:
Barone Francesco Ricasoli har sannerligen en stark förankring i Chianti Classico. Hans anfader erhöll slottet Brolio i byn Gaiole år 1141 
och släkten har bott där sedan dess. Vinodling har alltid varit en viktig del av lantbruket på egendomen, men framgångarna har växlat. 
Sedan den 32 baronen Francesco Ricasoli tog över driften 1994 har hans satsning på kvalitet gjort Ricasoli till ett av Italiens ledande vinföretag – 
och dessutom en av de ledande privata egendomarna i Italien med vingårdar på totalt 250 hektar. 
Francesco Ricasoli har en hjärtlig relation till Sverige och svenska vinälskare har verkligen tagit hans viner till sina hjärtan!

De senaste åren har man gjort en storsatsning på att optimera de historiska vingårdarna. Ett forskningsprojekt initierades 1995 för att utveckla en ultimat sangioveseklon och även andra ultimata druvsorter typiska för Chiantiområdet. 
2005 hade man identifierat tolv vinrankor, dessa ansågs vara de allra bästa och användes som "föräldrar" till resten av projektet. 
Tre år senare planterades de första skotten av klonerna - avstampet för Ricasoli i framtiden! 
Francesco Ricasoli förklarar stolt: "Det var lite grann som att låta sticklingarna av de bästa klonerna komma hem, de kommer ju faktiskt ursprungligen från dessa vingårdar."  Hösten 2010 lanserades de första resultaten av generationers arbete. En super sangiovese från en vingård som Ricasoli ägt sedan långt tillbaks i historien. Dessutom lanserades en super merlot, även den från en specifik cru (vingård).  
Samtidigt som Ricasoli lägger stor vikt vid att bevara traditioner leder man idag utvecklingen i Chianti Classico.

Inga kommentarer: