söndag 29 december 2013

Veckans andra Bubblare, dvs det som inte är Champagne…

Vi stannar i Frankrike, men tar oss till att börja med till Alsace… mmmm vilka goda cremant viner vi drack under vår resa i Alsace våren 2011, synd bara att så få kommer till Sverige. Tänk om vi hade haft tillgång till en bråkdel av allt det goda vi provade på plats.Bestheim Crémant d'Alsace Brut
Nr: 7714
Kostar: 89 kr
Druvor: 60% pinot blanc och 40% chardonnay. – en Blanc de Blancs med andra ord
Doft: Fruktig doft med inslag av röda äpplen, kex, nougat, mineral och apelsin.
Smak: Torr, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, kex, nougat, mineral och grapefrukt.

Jordmån Kalkhaltig jord med toppskikt av sandsten.
Skörd Manuell.
Tillverkning/ Vinifiering Druvorna pressades varsamt. Jäsning på temperaturkontrollerade ståltankar. Den andra, kolsyregivande jäsningen skedde på butelj. Vinet vilade på jästfällningen på flaska i minst ett och ett halvt år.
Producenten Bestheim bildades när Les Caves de Bennwihr gick ihop med kooperativet Westhalten i slutet av 1990-talet. Vinmakare är Christoph Adam.

Vidare till Chablis, där vi hittar en riktig favorit hos oss, nämligen Clotilde Davenne, som gör så fina och underbara vita viner i Chablis, hon gör även en riktigt bra Cremant…Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Nr: 7725
Kostar: 120 kr
Importör: Terrific Wines AB
Druvor: 60% pinot noir och 40% chardonnay.
Doft: Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, bröd, honung, choklad och citrusskal.
Smak: Torr, nyanserad smak med inslag av äpplen, bröd, choklad och citrus.

Odlingsområde Crémant de Bourgogne är en appellation för mousserande vin från Bourgogne sedan 1975. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Chablis och Epineuil.

Jordmån Kalkrik lerjord.
Skörd Druvorna skördades för hand.
Tillverkning/ Vinifiering Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage.

Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Detta vin har vilat på sin jästfällning i ett och ett halvt år innan degorgering.

Producenten De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. Hon arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år.
Vidare ner till “stora” Bourgogne, där vi hittar följande Cremant de Bourgogne

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut
Nr: 7685
Kostar: 99 kr normal butelj, finns halvflaska och magnum
Druvor: Pinot noir och chardonnay
Doft: Fruktig doft med inslag av äpplen, kex, nougat och citrus.
Smak: Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av äpplen, kex, nougat och grapefrukt.

Kvar i Bourgogne och till en rosa skönhet, som kommer från en producent som gör den i mitt tycke absolut bästa budget vita bourgogne man kan tänka sig…Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut
Nr: 7687
Kostar: 96 kr
Importör: Enjoy Wine och Spirits AB
Druvor: 90% pinot noir och 10% gamay. – en Blanc de Noirs
Doft: Bärig doft med inslag av smultron, körsbär, kex och blodapelsin
Smak: Torr, bärig smak med inslag av smultron, körsbär, blodapelsin och kex.

Vi stannar till i Loire dalen, för att läppja på denna Cremant de LoireLanglois Crémant de Loire Brut
Nr: 7404
Kostar: 119 kr
Druvor: 60% chenin blanc, 20% chardonnay och 20% cabernet franc
Doft: Ungdomlig doft med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus och örter.
Smak: Torr, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honung, mineral och grapefrukt.Och nej, den här går inte att få loss till nyår, men den är väl värd att vänta några dagar på..

Vi tar oss ner till sydvästra Frankrike, Languedoc-Roussillon, Crémant de Limoux och det var här som vinodlarna lärde sig konsten att göra mousserande viner och detta långt innan det ens fanns en dryck som kallades Champagne och långt innan den berömde Dompan lärde sig hantera bubblorna.

Detta vill naturligtvis inte Champagne folket höra talas om, och vad spelar det egentligen för roll. Väldigt goda viner görs det här iaf.Gérard Bertrand Naturalys Crémant de Limoux
Nr: 77798
Kostar: 169 kr
Importör: Ward Wines AB
Druvor: Chardonnay 70%, chenin blanc 20% samt mauzac 10%.

Inga kommentarer: