söndag 1 december 2013

Spendrups - Rhônedalen och Australien - Vin & Matmässa Nov 2014

Nu är vi hos Spendrups och vi har siktet inställt på några av deras otroligt fina viner från Rhônedalen, samt så blev det några riktigt bra Tahbilk viner.

Texten är från importören och systembolaget men bilderna från Rhônedalen med ett undantag är våra egna.

Ogier – En ikonvinproducent från Rhônedalen

Vid Rhôneflodens östra sida grundades 1859 Ogier, i hjärtat av berömda Châteauneuf-du-Pape. Ogier är både producent och vinhandlare och räknas till de stora aktörerna i regionen. 
Vinhuset som leds av Jean-Pierre Durand är son till en familj som varit vinproducenter sedan 1615.  
De är kända för sina fyra unika viner från de fyra terroirer i appellationen Châteauneuf-du-Pape med småsten, safres eller sand, kalksten och röd sandsten. 

År 2000 förvärvade Ogier den ikoniska egendomen av Le Clos de l'Oratoire des Papes som producerar ett av de mest berömda vinerna i Frankrike. 

Ogier övertog också Domaine Notre Dame de Cousignac, en 60 hektar stor vingård som ligger i Bourg St Andéol som täcker AOC Côtes-du-Rhône, Côtes-du-Rhône Villages, Côtes du Vivarais och IGP Ardèche. 
Denna vingård sköts helt ekologisk.

Nu till deras viner



Vi började med deras Les Collines de Rocalinand

Druvor: Grenache 75%, Syrah 20%, Mourvèdre 5’% 

Vinifiering: Druvorna kommer från 40 år gamla stockar. Traditionell rödvinsframställning med 9 månaders lagring på franska ekfat innan buteljering.

Doft: Intensiv doft av jordgubbar, körsbär, viol, lakrits, kryddor, svartpeppar och färsk mynta. 

Smak: Fyllig, varm och kryddig smak med generös frukt. Inslag av mogen, mörk frukt (moreller, körsbär), lagerblad, örter, kakao och peppar. 
Eleganta tanniner och mineralton i den långa eftersmaken. 

Passar till: Till vilt, fågel och till grillat! Ankbröst med fikon och dadlar, vildsvinsragu, örtmarinerade revbensspjäll, 
majskyckling med honungsrostade grönsaker, grillade lammkotletter, kantarellrisotto, kalventrecôte, fasangryta med äpple och päron, kaninsadel med timjan.

Kostar: 89 kr
Artikelnr: 2931
Importör: Spendrups



Raskt vidare till Lirac Les Chenaies

Druvor: Grenache 60%, Syrah 25%, Mourvèdre 15% 

Vinifiering: De krossade druvorna får ligga svalt i fyra dygn. 
Sedan jäses de olika druvorna separat och får ligga kvar på skal och fällning efter huvudjäsningen. 
Sedan lagras det unga vinet på franska ekfat i 9 månader. 

Doft: Kryddig och fruktig doft av plommon, röda bär och mörka bär, de örtiga tonerna som återfinns ute i markerna (garrigue) runt vingårdarna, 
liksom lagerblad, lavendel, vitpeppar och kakao. 

Smak: Medelfylligt till fylligt, med eleganta tanniner. 
Komplext, elegant och smakrikt vin med toner av björnbär, plommon och moreller, sötlakrits, kryddor och örter, fin mineralton. Lång eftersmak. 

Passar till: Fläskkarré med rosmarin, kalvlever Anglais, fasan i murkelsås, hjort med krämig potatisgratäng, ankconfit med vitlöksstekt potatis, 
grillad T-bonesteak, lyxig lasagne, tournedos med getosttart. Och givetvis krämiga ostar! 

Den amerikanska vinskribenten Robert Parker kallar Lirac för "vinets kejsare".

Kostar: 99 kr
Artikelnr: 2214
Importör: Spendrups



Nu till Clos de L’Oratoire des Papes Châteauneuf

Druvor: Grenache 80%, Syrah 8%, Mourvèdre 7%, Cinsault 5% 

Vinifiering: Druvorna skördas och jäses separat och dras om till andra tankar 2-3 ggr. Efter jäsningen ligger vinet kvar på tank i ca 4 veckor. Därefter lagras vinet under 12 månader i ca 30 år gamla ekfat på 6000 - 8000 liter, 
följt av buteljering och lagring i källaren. 

Doft: Intensiv, insmickrande komplex doft med mörka, mogna bär (björnbär, svarta vinbär), fikon, plommon, kanderad viol, samt jordiga toner av fuktig mossa och örter, ingefära, och läder. 

Smak: Mycket fylligt, balanserat, smakrikt vin med toner av mörka körsbär, choklad ganache, lavendel och kryddor. 
Mycket lång eftersmak med mogna tanniner och rökiga toner. 

Passar till: Ett kraftfullt vin till smakrika rätter: Tournedos Rossini, entrecôte med tryffelsmör, grytstekt ripa med Karl Johansvamp, vilt med Grand Veneursås, ankbröst i körsbärssås, fasan bräserad med vin och schalottenlök. 

Kostar: 299 kr
Artikelnummer: 73963
Importör: Spendrups



Det sista vinet från Ogier vi provar är, Duc de Mayreuil Gigondas

Druvor: Grenache 70%, Syrah 20, Mourvèdre 10% 

Vinifiering: Klassisk rödvinsvinifiering följer med omdragning och en kontrollerad temperatur på 28-30C. 
De unga vinerna lagras på nya till 40 år gamla foudres, ekfat på 6000-8000 liter, under 12 månader. 

Doft: Elegant och komplex, med aromer av torkad frukt, kirsch, fikon, blåbär, svarta vinbär, de aromatiska dofterna från snårskogen runt fälten och mynta. 

Smak: Fylligt, smakrikt, saftigt men elegant, med bra balans i tanniner, fruktsyror och alkohol. 
Intensiva toner av fruktkompott med fikon, blåbär, björnbär, vanilj och mineral i den långa eftersmaken.

Passar till: Lamm med dragon eller vitlök, fläskkarré med katrinplommon och stekta äpplen, oxsvansragu med mustiga rotsaker, curryrätter eller tagine, grillad entrecôte med tryffelsky, chili con carne och osso bucco. 

Duc de Mayreuil syftar på en hertig med samma namn, som en gång i tiden ägde egendomen där vingårdarna nu ligger. 

Kostar: 169 kr
Artikelnummer: 79294
Importör: Spendrups



Efter detta provade vi ytterligare ett vin franska Rhônedalen, dock har vi mycket lite information om producenten tyvärr.

Vi hittade lite info på systembolagets hemsida:
Notre Dame de Cousignac omfattar 60 hektar vinodlingar, alla är ekologiskt certifierade. 
Egendomen drivs, i samarbete med Ogier, av Raphaël Pommier, sjunde generationen av familjen på gården.
Jordmån: Stenig kalksten med inslag av järnoxid. 
Tillverkning/ Vinifiering: De olika druvsorterna vinifierades separat. Musten av grenache macererade svalt i fem dagar, syrah i 15 dagar. 
Jäsningen skedde vid en temperatur av 25-30°C. Vinerna blandades och fick sedan vila på tankar



Notre Dame de Cousignac Ventoux

Druvor: Grenache Noir 70%, Syrah 30%

Vinifiering: Druvorna jäses och lagras separat i rostfria ståltankar (ingen jäst tillsätts). Efter jäsningen blandas vinerna, filtreras och buteljeras. 

Doft: Fruktig, saftig doft med toner av röda och mörka bär, viol, örter och mineraler.

Smak: Ungdomlig, frisk, mjuk, bärig och kryddig med inslag av blåbär, plommon, hallon, lakrits/viol, svartpeppar samt guarrigue örter. 
Bra syra och mjuka fruktiga tanniner avrundar detta lättsamma vin. 

Passar till: Utan tvekan till sommar- och vinter grill, mustiga höstgrytor, lammbroschetter, anka med gröna oliver, vol-au-vent med kantareller, 
flanksteak med grönsaker nicoises, pâtéer och charkuterier, paëlla, majskyckling med herbes de Provence.

Kostar: 70 kr
Artikelnummer: 2406
Importör: Spendrups



Nu byter vi både land och kontinent, när vi raskt tar oss till Tahbilk från Australien, text är från importören och systembolaget:

Först lite om producenten:
Tahbilk har en lång historia, det grundades 1860 och är en av Australiens vackraste och mest historiska vingårdar. Den ligger i Nagambie Lake-regionen i centrala Victoria (120 km norr om Melbourne). 

Nagambie Lakes är den enda regionen i Australien och 1 av 6 i världen där det lokala klimatet dramatiskt påverkas av den totala vattenmängden i sjöar, floder och vattenhål. Totalytan är 1214 hektar. Själva vinodlingarna är 200 hektar av gamla Rhonedruvor (Marsanne, Viognier, Roussanne, Shiraz och Mourvedre) blandat med mer traditionella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Riesling. 

I vingården finns Shirazplantor från 1860 från före phylloxera (vinlusen) härjade i området. Det finns även Shiraz plantor från 1933, Cabernet Sauvignon från 1949 och Marsanne från 1927. Skörden börjar tidigt i mars och pågår under 5 – 6 veckor under vilka ca 1600 ton druvor skördas och behandlas. Total produktion är över 100 000 lådor av vilka ca 20 % går på export. 

Historia
Den första vägen mellan Sydney och Melbourne gick 1836 genom området Tahbilk. 
1860 (samma år som vinlusens förekom) startade några affärsmän från Melbourne ett företag för att skapa en vingård vid Goulburn River 
med målet att plantera 1 miljon plantor. Som jämförelse kan nämnas att man idag har 360 000 plantor. Man valde platsen som av aboriginerna kallades Tahbilk, Tahbilk, vilket betyder platsen med många vattenhål. 

Tahbilk har haft en mängd ägare med franskt/schweiziskt påbrå. 
Den första av dem var Ludovic Marie som planterade 25 hektar som 1861 resulterade i den första skörden. 1875 byggdes den nya källaren (”New Cellar”). Bygget gjordes med hjälp av häst och vagn och en av dessa vagnar kan idag ses i ett av husen. 

Väggarna och valvet är 1 meter tjocka och valvets konstruktion är självbärande och hela konstruktionen täcktes med jord. Tornet som delvis finns kvar idag har 4 våningar, den andra användes som lagerutrymme för havre till hästarna, den tredje var ett observationsdäck så att man kunde hålla ögonen på hela vingården och den översta var enbart till för att tornet skulle vara vackert. 

1925 köptes vingården av Reginald Purbrick som senare blev den enda australiensare som har varit medlem av den engelska parlamentet (1929 – 1945). Hans son Eric tog över 1931 och  spelade en avgörande roll för Tahbilks kommande framgång. Tahbilks vin serverades till den engelska drottningen Elizabeths kröning och senare också under hennes besök till Australien. 
Erics son John tog över 1955 och 1960 firade Tahbilk 100 årsjubileum och dess fina rykte som vinproducent hade återuppväckts. 

Erics barnbarn Alister Purbrick, som tog över 1979, är idag både ägare och vinmakare. 
Tahbilks röda viner är komplexa, fruktdrivna, välstrukturerade och sofistikerade. 
70 år efter att Eric började etikettera sina egna viner så har man åter börjat tillverka viner under namnet ESP (Eric Stevens Purbrick) 

Tahbilk Wines var mycket framgångsrika i 2009 London Wine Fair och International Wine Challenge. 
I denna tävling deltar över 9500 viner från 41 länder. I denna prestigefyllda tävling fick Tahbilk Marsanne 2007 en guldmedalj, 
Tahbilk Marsanne 2008 och Tahbilk Shiraz 2004 fick båda en silvermedalj.  
I Decanters  World Wine Awards där över 10 000 viner från 2 200 företag deltog, fick Tahbilk Marsanne 2008, Tahbilk Shiraz 2004 oh Tahbilk Cabernet Sauvignon 2004 alla var sin bronsmedalj. 


Vi började med Tahbilk Shiraz



Vinifiering: Druvorna kommer från egendomens egna vingårdar. Vinet har jäst i öppna träkar och därefter lagrats på större, äldre ekfat innan buteljering.
Doft: Fyllig doft med inslag av mörka bär, multna löv, örter samt lite stalltoner.
Smak: Mjuk, fyllig, balanserad smak med inslag av mörka bär, stall, hö och tobak. Europeisk elegant stil.
Passar till: Klassiska vilträtter med sky och smörfräst vild svamp, helstekt entrecôte, grillat ankbröst med rödvinssky och mustiga grytor. 

Kostar: 159 kr
Artikelnummer: 86369
Importör: Spendrups


Vi avslutar med ett av deras specialvin: ESP (Eric Stevens Purbrick) - Cabernet Sauvignon



Druvor: Cabernet Sauvignon
Vinifiering: Vinet görs endast exceptionellt bra år. Det jäses i 100-åriga öppna träkar och merparten av vinet lagras i 18 månader på väl använda franska ekfat före buteljering. 

Doft: Stor intensiv doft packad av mogen frukt, eukalyptus, cassis, diskret fatkaraktär, tobak och lager av kryddor som spansk peppar, anis, curry
Smak: Stor smak av koncentrerad och torkad frukt, kryddor, peppar, tobak och inslag av fat. 
Lång och intensiv eftersmak av peppar, tobak och frukt. 

Passar till: Smakrika rätter av nöt och vilt, liksom till stekt anka med klassiska tillbehör. Passar även till medelstarka hårdostar. 

Vinet har stor lagringspotential. Det bygger på strukturell finess, elegans och balans mellan frukt och tanniner. 
Vinner på lagring och skall luftas väl innan det avnjuts.

Kostar: 439 kr
Artikelnummer: 74464
Importör: Spendrups


Inga kommentarer: