söndag 1 december 2013

Pinot Noir från Arvid Nordqvist - Vin & Matmässa Nov 2014

Hos Arvid Nordqvist brukar man alltid hitta lite spännande nyheter som de har med inför kommande lanseringar, vi provade ett flertal viner men blev mest 
imponerade av två olika Pinot Noir viner, ett från Nya Zeeland och ett från USA.

Texten om producenter och viner kommer från importörens hemsida och bolagets. Bilderna är våra egna.



ARA
Vinmakare: Jeff Clarke
Region: Marlborough
Odlingsareal: 424 hektar
Druvsorter: Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris
Klimat: Varierar beroende på vingårdens läge
Ägare: Familjen Todd

  
Det unika med ARA Single Estate är att alla druvor kommer från ARA: s egna egendomar vilket gör att de år efter år kan leverera konsekvent kvalitet 
när det gäller stil, smak och balans.


ARA betyder stig på Maori och den stig Damien Martin valde när han 2001 började exploatera marken på ARA-terassen trodde inte många på. 
Terassen har bildats genom glaciära avlagringar och har unik jordmån. 
Anledningen till att många tidigare valt bort denna del var risken för frost. Det problemet har man löst med fläktar och vatten. 
Fläktar som vid frostrisk drar undan den kalla luften och vatten som används som används för att lägga en dimma av vatten i luften som bildar 
ett skyddande istäcke.

Winemaker of the year 1999 & 2003
Under 2011 har man anställt den högt ansedda vinmakaren Jeff Clarke. Han blev utsedd till "White Winemaker of the Year" i International Wine Challange 
i London 1999 och i Japan 2003. 
Han har också utsetta av Tim Atkin (master of wine och respekterad journalist i UK) till en av top 6 vinmakare i världen. 
Han har i N2 spelat en stor roll i utvecklingen av Marlborough Sauvignon Blanc samt drivit utvecklingen av Pinot Noir och mousserande viner 
under sina 17 år på Montana.


ARA Select Blocks Pinot Noir 2011
Odlingsområde: Marlborough ligger på Sydöns nordöstra del. Druvorna till dett vin kommer från vissa marklotter av egendomen Aras vingårdar. 
Dessa lotter har äldre vinstockar.
Jordmån: Alluvial jord. 
Skörd: Manuell och maskinell.

Tillverkning/ Vinifiering:  
Druvorna avstjälkas, men krossas inte. Inledande kallmaceration i fem till sju dagar vid en temperarur av cirka 8°C. 
Jäsning och skalmaceration på ståltankar i cirka tre veckor. 
Lagring: I tio månader på franska ekfat. En femtedel av faten var nya, resterande del fat var andra- och tredjegångsfyllda.

Doft och smak är kryddig, nyanserad med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, plommon, lakrits, körsbär, ingefära, choklad och vanilj.
Serveras vid cirka 16°C till feta eller vilda fåglar, eller till inte alltför smakrika rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött. 

Bolagsnr: 2013
Kostar: 149 kr
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel



DeLoach Vineyards
Vinmakare: Greg La Folett
Odlingsareal: Varierande i Russian River och Chalk Hill 
Årlig produktion: ca 130 000 lådor
Druvsorter: Huvudsakligen Pinot Noir, Zinfandel, Chardonnay
Klimat: Russian River Valley är ett av Kaliforniens svalare distrikt
Ägare: Boisset Group

De Loach grundades av Cecil De Loach 1975 och tillhör idag ikonerna på Kaliforniens vinhimmel och firmans viner noteras regelmässigt 90+ i Wine Spectator. 
Man äger vingårdar i de bästa, svalaste lägena och är något av specialister på Chardonnay och Pinot Noir - passande i denna, den mest Burgundiska av Kaliforniens dalgångar. 

Chefsvinmakare är Greg La Follette, Pinot Noirspecialist och närmast legendarisk efter sin tid på Flowers. Greg är mycket inspirerad av Bourgogne och fördjupade sig under sin tid på Davis i "ancient Burgundy techniques". Första jobbet efter utbildningen var på Beaulieu Vineyards under ledning av modern amerikansk vinmaknings gudfader André Tchelistcheff!
Sedan 2003 drivs firman med franska vinhuset Boisset som mycket aktiv partner.


De Loach har en djup respekt för områdets terroir och man befinner sig mitt i en omställningsprocess mot biodynamiska principer. 
Vinifiering sker i små fat, var vingård för sig. Pinot Noir får jäsa naturligt med vildjäst i öppna ekfat. 

För bästa extraktion under jäsningen måste skal och kärnor regelbundet tryckas ner i musten, vilket görs med helt manuell Pigeage!  - 
en skonsam metod för druvorna.
Firmans toppviner OFS (Our Finest Selection) är rankade bland de absoluta toppvinerna i Kalifornien för Pinot Noir och Chardonnay.

Karaktär: Öppen doft av röda bär (hallonbåtar), lakrits och kryddor. 
Smaken är medelfyllig, mjukt fruktig med ungdomlig syra och inslag av jordgubbar och knäckkola.

Passar till: grillade fisk, tamfågel, gris eller inte alltför kraftiga rätter av nötkött.

Vinifiering: Druvorna handplockas från De Loach egna vingårdar. Druvorna pressas försiktig och får sedan jäsa på små ståltankar. 
Vinet får mogna på franska 225 liters fat.

Bolagsnr: 2222
Kostar: 179 kr
Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel


Inga kommentarer: