måndag 23 december 2013

Julen snart på ingång... och jag vill att det bubblar i glas och kar


Julafton börjar i badkaret och till det vill jag ha något gott i glaset, antingen det är ett bra bubbel i glaset eller en lyxig skumpa.

Vi börjar med ett riktigt bra bubbel från Nya Zeeland



Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs
Nr: 7894
Nya Zeeland
Kostar: 129 kr

Druvor: 100 procent Chardonnay
Doft: Nyanserad, fruktig doft med inslag av äpplen, apelsin, rostat bröd och mineral.
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk, fruktig smak med inslag av äpplen, apelsin, nougat, kex, citrus och mineral. 

Text från Livets Goda:

Nya världens mousserande Blanc de Blancs nu i Sverige
Vin Som enda land i Europa, får nu Sverige smaka på det mousserande vinet Pelorus Blanc de Blancs från den hyllade vingården Cloudy Bay i Nya Zeeland.

Det mousserande vinet Pelorus Blanc de Blanc togs fram 2010 som en hyllning till vinhuset Cloudy Bays 25-års jubileum. 
Hittills har det enbart funnits att få tag på i Nya Zeeland, men från den 1 oktober 2012 kommer det till Sverige - och det som enda land i Europa.

Pelorus Blanc de Blanc består alltså till 100 procent av chardonnaydruvor som växer på fälten i dalgången Wairau Valley i Marlborough. 
Här råder ett idealiskt klimat som ger druvorna såväl oändligt av solljus som ett maritimt inslag. 
Efter att druvorna har plockats, lagras de i 36 månader.

Vinhuset Cloudy Bay
Nya Zeeländska Cloudy Bay grundades år 1985 och ligger i Marlboroughregionen på nordöstra delen av Sydön. 
Vingårdens Sauvignon Blanc-, Pinot Noir- och Chardonnay-viner har idag uppnått ikonstatus bland viner från Nya Zeeland 
och är mycket uppskattade världen över.


Vi fortsätter med en otrolig fransk sprudlande Cremant som alltså inte är champagne, trots sin bakgrund i Frankrike å allt...



Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Nr: 7725
Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
Kostar: 120 kr
Producent: Clotilde Davenne
Importör: Terrific Wines AB

Druvor: 60% pinot noir och 40% chardonnay.
Doft: Nyanserad doft med inslag av gula äpplen, bröd, honung, choklad och citrusskal.
Smak: Torr, nyanserad smak med inslag av äpplen, bröd, choklad och citrus. 

Importören skriver så här:
"Clotildes förtjusning över Champagne och ett lyckat samarbete med en god vän resulterade i denna friska, fräscha och enastående champagnelika Crémant."
Vi kan bara hålla med, detta är så nära Champagne du kommer utan att komma med en flaska Champagne.


Odlingsområde 
Crémant de Bourgogne är en appellation för mousserande vin från Bourgogne sedan 1975. 
Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Chablis och Epineuil.

Tillverkning/ Vinifiering 
Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. 
För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. 
Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. 
Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. 
Detta vin har vilat på sin jästfällning i ett och ett halvt år innan degorgering.

Producenten 
De senaste nio åren har Clotilde Davenne drivit egen verksamhet på egendomen Les Temps Perdus, belägen i byn Prehy i Chablis. 
Hon arbetade tidigare som vinmakare hos producenten Jean-Marc Brocard i 18 år.

Men så klart att vi ska ha med ett förslag på en "äkta" skumpa...
"anledningen till "" är för att få kallas äkta så måste det komma från Champagne, det finns alltså inget som heter oäkta skumpa, är det äkta så kommer det från Champagne, annars är det bubbelvin"

En favoritproducent är Champagne de Venoge, vi provade detta vin för ett par år sedan och föll som furor för dess elegans, dess smak, dess frukt
ja för allt. Sedan har vi provat den flera gånger om, och vi blir aldrig besvikna, detta kan vi rekommendera till alla.



De Venoge Brut Blanc de Noirs
Nr: 7872
Frankrike, Champagne
Kostar: 299 kr
Producent: Champagne de Venoge
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB

Druvor: 80% pinot noir och 20% pinot meunier.--- vilket är båda blåa druvor, därav att det är en Blanc de Noir

Stor och utvecklad doft av granatäpplen och brödjäst. 
Torr och fyllig med intensiv smak av mörka bär, nybakat bröd och en lång eftersmak med mognadstoner.
Blanc de Noirs är inte en deklarerad årgångschampagne men vinet är från en enskild årgång, 2009. 
Vinet lagras minimum 3 år på jästfällningen innan degorgering. 
Blanc de Noirs är gjort på 100% blå druvor vilket är relativt ovanligt i champagne. 
Dominansen av Pinot Noir ger dessutom en yttligare dimension i karaktären, en maskulin champagne. 
Druvorna hämtas från 15 vingårdar i Grand Cru byarna Aÿ och Verzenay.

Champagnehuset de Venoge grundades av schweizaren Henri-Marc de Venoge. 
Han var aktiv med Champagnehandel i 12 år och lärde sig hantverket av kollegor i de tyskättade Champagnehus som hade stort inflytande i distriktet. 
Tillsammans med sin italienska hustru Marianna startar Henri-Marc1837 sitt eget Champagnehus med en rivstart. 
Han var först ut med att designa sina egna etiketter, vilket är unikt för sin tid. De Venoge är beläget i Epernay och har sin styrka i mångfalden av viner 
bl.a. med ovanliga Blanc de Noirs Brut som görs på 80% Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier. 
De Venoge gör också en årgångsbetecknad Blanc de Blanc Millésimé på enbart Chardonnay. 
Husets prestigechampagne hette tidigare de Venoge des Princes, en blanc de blanc som är ersatt av ett nytt prestigevin Louis XV, en cuvée på 50/50 Pinot Noir och Chardonnay med en minimum lagring på 10 år.


Bubblets bubbel, vi avslutar med ett vin vi faktiskt inte hunnit prova, en Special Club...
Special Club är en "förening" av några fåtal småodlare i Champagne som slagit sig samman och visar konsten i att göra förtrollande god dryck. Deras kännetecken är bl a den gammalmodiga flaskan. Kommer alltid i mycket få ex till Sverige, och vi har provat några stycken och aldrig blivit besvikna.



Nomine-Renard Special Club
Nr: 99387
Frankrike, Champagne
Kostar: 396 kr
Producent: Champagne Nominé-Renard

Druvor: 80% chardonnay och 20% pinot noir.

Doft: Nyanserad doft med inslag av gula plommon, apelsinblommor, ljust bröd, honung och rökig mineral
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula plommon, ljust bröd, honung, mineral och citron. 

Vinifikation:
Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90°. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen. Dosagen i detta vin är 8 g/l.

Om producenten:
Firman är familjeägd och egendomen omfattar 20 hektar vinodlingar. Medelåldern på vinstockarna är 35 år.
Här har vi ett utmärkt exempel på att det finns utsökta producenter i de mindre kända byarna. 
Med 20 HA vinstockar med en medelålder på 35 år producerar man champagne av högsta klass. 
Numera har yngste sonen Simon tillsammans med sin fru börjat arbeta i firman med föräldrarna Catherine och Claude.

Inga kommentarer: