söndag 1 december 2013

Johan Lidby Vinhandel och Tenuta Sant' Antonio - Vin & Matmässa Nov 2014

En importör som vi besöker på varje mässa är Johan Lidby Vinhandel, de har riktigt bra viner, duktiga producenter och brukar alltid ha med lite extra
roliga viner eller personer från producenterna i montern.

Vi fastnade hos Tenuta Sant' Antonio som kommer från Veneto i nordöstra Italien. De har finfina Ripasso och Amarone viner i ordinarie sortimentet, 
men nu hade de med lite annat sortiment som verkade skoj så vi fastnade där ett bra tag. Här var det jätteduktig tjej som jobbar hos producenten som 
presenterade producenthuset och dess viner.

Vi började med två Soave viner, sedan provade vi de för oss nya årgångarna av Sponsa och Ripasso innan vi avslutade med två härliga Amarone viner.

Först lite info om producenten, texten kommer från importörens sida:

Tenuta Sant Antonio Veneto

Denna egendom som spänner över knappt 100 hektar mark, ägs och drivs av familjen Castagnedi. Det är idag fyra bröder som delar på sysslorna och de började producera vin under egen etikett så sent som 1995. 
Fram till dess såldes druvorna till andra producenter.

Beslutet att börja producera eget vin kom på slutet av 80-talet då bröderna skulle ta över efter fadern. Man beslutade att dels öka odlingsarealen stegvis till de nuvarande 95 hektaren, och dels att gå in för ett mer modernt odlingssätt. I praktiken innebär detta att man har planterat om nästan all mark med nya mer lågavkastande kloner. Man har ökat planteringsdensiteten till mellan sju och tio tusen stockar per hektar. 

Vidare är allt nästan allt idag uteslutande planterat med guyot uppbindning. 
Dessa faktorer kombinerat med sträng beskärning ger Tenuta Sant’Antonio tillgång till små mängder koncentrerade druvor, något som alla vet är grundförutsättningen för att kunna göra kvalitativa viner. 

Vingårdarna sträcker sig från 100 meter över havet till drygt 320 meters höjd. 
Jordmånen är starkt kalkdominerad med inslag av vulkaniskt stoff. 
Ett nytt vineri byggdes under andra hälften av 90-talet på egendomens högsta punkt 320 meter över havet. 


Då är det dags att prova lite Soave - texten kommer från importören och bilderna från producenten


Soave Fontana 2012
Druvsammansättning: Garganega 90%, Chardonnay 5%, Trebbiano di Soave 5
Utseende: Ljus gul färg
Doft: Aromatisk och fruktig doft med inslag av både gul och grön frukt och en positivt gräsig ton.
Smak: Ren, frisk och fruktig med bra syror och en bra aromatik

Druvorna till Fontana kommer från vingårdar i och runt Colognola ai Colli på cirka 200 meters höjd.
 Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft. Densiteten spänner mellan fyra och åtta tusen stockar per hektar 
och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. 
Druvorna skördades för hand och efter en kort kallmaceration av druvorna startade jäsningen på rostfria tankar. 
Temperaturen hölls mellan 16 och 17 grader för att bevara de fruktiga aromerna och vinet fick sedan vila på sin jästfällning fram tills buteljeringen.
2012 är att betrakta som ett riktigt bra år ur ett kvalitetsperspektiv. Volymerna var dock 15-20 procent lägre än ett normalt år. 
Orsakerna både till kvaliteten och volymen står att finna i den varma sommaren. 
En sval och relativt blöt vår följdes av en lång period av höga temperaturer och mycket sol. 
Fördelen med den torra och varma perioden är att sjukdomar och parasiter i vingården får svårt att överleva. 
Därigenom kunde man skörda mycket frisk frukt. Skörden för Tenuta Sant Antonio startade redan den 24 augusti, då med Garganega.

Kostar: 94 kr
Bolagsnr: 75527
Importör: Johan Lidby Vinhandel



Soave Monte Ceriani 2011
Druvsammansättning: Garganega 100%
Utseende: Gul färg
Doft: Fruktig doft med tydliga mineralinslag och inslag av grön frukt
Smak: Frisk och fruktig med en tydlig mineralitet och en långt fräscht avslut

Monte Ceriani är berget där vingården är belägen.
 Den ligger på cirka 200 meters höjd över havet och är planterad i sydvästlig riktning. 
Vinrankorna är planterade i en jordmån som domineras av vulkaniskt stoft men det finns även inslag av kalkhaltig lera. 
Planteringsdensiteten är på 8000 tusen stockar per hektar och man beskär den naturligt yviga Garganegarankan hårt för att begränsa avkastningen. 
Druvorna skördades för hand under september och efter en kort kallmaceration av druvorna startade jäsningen på rostfria tankar. 
Temperaturen i ståltankarna hölls mellan 16 och 17 grader för att bevara de fruktiga aromerna och vinet fick sedan vila på sin jästfällning 
fram till buteljering.

2011 är att betrakta som ett mycket intressant år ur ett kvalitetsperspektiv. En osedvanligt tidig vår innebar tidig blommning och knoppning. 
I juni och juli blev det något svalare med kallare nätter vilket ger aromatik och nyansrikedom. 
Dessutom skapade det en lång sk. "hang-time" för druvorna på stockarna vilket normalt bidrar med komplexitet till det färdiga vinet. 
Då det var ett väldigt torrt år behövde ett flertal producenter konstbevattna för att kunna bärga någon skörd. 
Förutsättningarna för att göra riktigt bra viner blev i slutändan mycket goda.

Kostar: 149 kr
Bolagsnr: 75525
Importör: Johan Lidby Vinhandel


Över till Sponsa och Ripasso



Monti Garbi Sponsà 2011
Druvsammansättning: Corvina 50%, Cabernet 40%, Rondinella 10%


Druvorna kommer från olika vingårdar i Mezzane di Sotto som är det område där Monti Garbi ligger.

All skörd sker för hand och Cabernet Sauvignon delen av vinet torkas under 30 dagar (appassimento) för att därefter pressas och vinifieras. 
Cabernet får ligga i 6 månader på fat av fransk ek. Därefter görs blenden med Corvina och Rondinella som vinifierats på sedvanligt sätt 
för att bevara frukt och fräschör.

Kostar: 89 kr
Bolagsnr: 2366
Importör: Johan Lidby Vinhandel



Monti Garbi Ripasso 2011
Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%

Utseende: Klar röd färg
Doft: Stor doft med inslag av mörka körsbär, choklad, torkad frukt och en positiv fatkaraktär
Smak: Smakrik och fruktig med bra längd, rikedom och elegans

Vinrankorna är planterade runt vineriet på en höjd om 300 meter över havet. Jordmånen är kalkdominerad och 
planteringsdensiteten är 8000 stockar per hektar. Skörden ägde rum i oktober. 
I januari/februari sker den andra jäsningen (Ripasso) på de fat där Amarone Selezione Antonio Castagnedi jäst under december/januari. 
Därefter lagrats vinet på 500 liters fat av fransk ek innan buteljering i oktober. 
Efter buteljeringen lagrades vinet ett år på butelj innan det släpptes till försäljning.

Kostar: 99 kr
Bolagsnr: 5328
Importör: Johan Lidby Vinhandel


Nu var turen kommen till deras Amarone viner, den "vanliga" har vi provat innan, dock inte denna årgång, men Campo dei Gigli var en nyhet för oss.



Amarone Selezione Antonio Castagnedi 2010
Druvsammansättning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina och Oseleta 10%
Utseende: Mörk röd färg
Doft: Stor, kryddig doft med inslag av örtkryddor, korinter och fat
Smak: Smakrik, frisk och ren med bra fruktattack och ett kryddigt, balanserat avslut

Druvorna till detta vin är ett urval av druvor som växer på egendomens olika lägen. Det kombinerar kalkhaltig jordmån med mer lerhaltig. Åldern på stockarna varierar mellan 15 och 25 år och planteringsdensiteten är mellan fyra och åtta tusen stockar per hektar. Druvorna skördades för hand under september och början av oktober. De fick sedan torka i knappt tre månader och vinifikationen ägde rum i december. Jäsningen pågick under 3 veckor och vinet lagrades sedan två år på 500 liters fat av fransk ek.

Skörden såg länge ut att bli av det svårare slaget ur ett kvalitetsperspektiv, men i slutändan blev resultatet över förväntan. 
En kall vinter och sval vår följdes av en juni/juli med betydligt mer soliga och varma dagar. 
Augusti och september så var de lägre temperaturerna tillbaka och kontentan är att det är ett elegant och nyansrikt år. 

Kostar: 249 kr
Bolagsnr: 28002
Importör: Johan Lidby Vinhandel


Amarone Campo dei Gigli 2007
Druvsammansättning: Corvina 80%, Rondinella 10%, Croatina och Oseleta 10%
Utseende: Tät röd färg
Doft: Stor och positivt utvecklad doft med inslag av blå, mörk frukt, kryddor, örter, choklad och körsbär.
Smak: Fyllig, frisk och smakrik med bra syror och rika generösa karaktärer som för tankarna till choklad och björnbär

Campo dei Gigli är den vingård som bröderna Castagnedi förfogar över med högst potential och äldst stockar. Den är belägen på toppen av berget Monti Garbi på 300-350 meters höjd över havet. 

Efter avslutad skörd sorteras druvorna i två omgångar för att säkerställa att endast den bästa frukten kommer med till vinifikationen. 
Både den malolaktiska jäsningen och alkoholjäsningen sker på nya 500 liters fat av fransk ek. 
På dessa fat får vinet sedan ligga i tre år innan det är dags för buteljering.
2007 kan komma att gå till historien som ett fantastiskt år i Veneto.

Det var ett år som startade som 2003, d.v.s. med temperaturer mycket högre än normalt. Tack vare en svalare högsommar och en lång fin höst gavs dock förutsättningar att göra viner av hög kvalitet. Paolo Castagnedi är väldigt nöjd och också glad att Tenuta Sant Antonios vingårdar klarade sig ifrån de hagelstormar som förstörde skörden för ett antal andra producenter.

Kostar: 499 kr
Bolagsnr: 91120
Importör: Johan Lidby Vinhandel







Inga kommentarer: