söndag 1 december 2013

Dagens Industri Vinklubb - Rioja - Vin & Matmässa Nov 2014

Dagen närmar sig sitt slut och vi besöker av en tillfällighet montern från Dagens Industri, de har en vinklubb där de satsar på att bygga ihop lite olika
vinlådor med spännande innehåll. 

Kan t ex vara tre olika blåa druvor med viner från olika delar av världen, eller en höstlåda med lämpliga viner till 
höstens mat och festligheter, eller en bubbellåda med lite olika champagne och mousserande viner. 

De har även styckvis försäljning av olika viner. Gemensamt är att det inte finns att få tag i på systembolaget utan måste bokas via vinklubben på Dagens Industri, man behöver inte vara medlem eller prenumerant
på tidningen.

När vi besökte montern så var det en representant från Bodega Izadi från Rioja, vi provade vinerna, tyckte om dem och bestämde oss för att boka en låda.

Texten om producenten och vinerna kommer från Dagens Industri, bilderna är våra egna:

Bodegas Izadis viner kommer från mer än hundra mycket små vingodlingar, ingen av dem överstiger en hektar. 
Rankorna har ansenlig ålder, från 30 år och upp mot 100 år, knotiga vinstockar som ger få druvor, men druvor fulla av koncentration. 
Odlingarna ligger på 4-500 meters höjd, vilket ger stora temperaturskillnader mellan dag och natt, något som gör vinerna extra aromatiska och smakrika.

Mödosamt har familjen Anton köpt eller arrenderat mängder av små vinodlingar, alla med riktigt gamla stockar som ger få druvor per ranka men druvor med oerhört koncentrerad smak. 
Om vingårdarna är gamla är själva vinanläggningen desto modernare. Allt är av senaste snitt och den märkliga byggnaden ligger i souterräng så att tyngdkraften sköter förflyttningen av musten/vinet under hela processen. 

Vineriet är en femvåningsbyggnad byggd i en 34 meters backe, vilket gör att man under hela vinifieringen kan utnyttja gravitationen och skonar vinet från att pumpas runt i anläggningen.

Izadi betyder natur, och alla vinerna härifrån är verkligen ”terroir” på flaska. 
Bodegas Izadi grundades av Gonzalo Anton 1987 för att hitta ett nyare sätt att göra Rioja. Idag är det sonen Lalo som leder verksamheten. 
Izadis viner, såväl röda som vita, är utmärkta exempel på det ”nya Rioja” med moderna, smakrika och mycket matvänliga viner.

Rioja Alavesa anses allmänt vara den bästa av vindistriktet Riojas tre subregioner. I den del av distriktet som ligger i Baskien har Bodegas Izadi sin vinanläggning, i den lilla byn Villabuena, vid foten av de Kantabriska bergen. 
Den kalk- och mineralrika jorden här är ypperlig för vinodling och ger viner med unik karaktär.

Vi började med ett vitt vin (vi har tidigare druckit vita Rioja viner med inte så goda minnen, hoppas detta blir bättre).


Bodegas Izadi: Izadi Blanco 2012

Druvblandning: 80% Viura och 20% Malvasia 
Vinets karaktär Gyllengult med gröna skiftningar. 
Fylligt, smakrikt vin med inslag av citrus och tropisk frukt. 
Friskt och fräscht med ett uns kryddighet av vanilj och kanel. 
Passar till rätter av fisk, skaldjur och kyckling

Druvorna plockades för hand, avstjälkades och fick sedan jäsa på franska ekfat med daglig omrörning. Vinet har inte genomgått malolaktisk jäsning. 
Det färdiga vinet lagrades tre månader på nya, franska ekfat före buteljering.

Färdigt att dricka men kan sparas ytterligare 1-2 år



Bodegas Izadi: Izadi Salbide 2010

Druva: 100% Tempranillo 
Vinets karaktär Vinet är tappat på Bourgogneflaska och är nästan Bourgognelikt i sin elegans. 
Doften är fylld av koncentrerade hallontoner med en nyans av ek från fatlagringen. 
Smakrikt vin med fina nyanser av röda bär. Ett mycket bra exempel på ung, fräsch Rioja av modernt snitt. 
Passar till Kalv, griskött eller anka

Salbide betyder ”Häststigen” och syftar på de gamla stigar som ledde från vingårdarna över de Kantabriska bergen.

Druvorna, som kommer från vingårdar i området Laguardia i hjärtat av Rioja Alavesa, 
har lagrats fyra månader på fat av fransk och amerikansk ek före buteljering.


Bodegas Izadi: Izadi el Regalo 2007

Druvblandning: 90% Tempranillo, Graziano, Mazuelo och så är det 10% Garnacha
Vinets karaktär Mörkt rött vin med rik, aromatisk doft med inslag av lakrits och kryddor. 
Elegant, moget och avrundat med lång, intensiv eftersmak. 
Passar till Rätter av nötkött och lamm.

De handplockade druvorna genomgick alkoholjäsning på ståltank. 
Den malolaktiska jäsningen ägde till hälften rum på ståltank, till hälften i nya ekfat. 
Vinet lagrades därefter under 20 månader i ekfat, till lika delar från Frankrike och USA, före buteljering.

Information från importören/klubben finns här.

Inga kommentarer: