söndag 29 december 2013

Årlig middag

Det var jag som föreslog att vi skulle besöka Serwito för årets middag och jag tror nog ingen blev särskilt besviken.
När jag bokade in oss så föreslog jag att vi skulle få sitta i deras separata matsal vilket så blev fallet.


Vi blev välkomnade av ett trevligt bubblande Prosecco vin som jag tyvärr missade att ta namnet på.

Sedan till förrätten och huvudrätten hade vi samma vin, maten först för ovanlighetens skull:
LA BURATTA: Krämig buffelmozzarella på bädd av salladsmix och tomatmarmelad
Det såg in mycket ut världen kan jag väl konstatera, en stor vit bulle på lite sallad och så tomatmarmelad och lite balsamvinäger till det. Men så fort jag smakade på den vita bullen så insåg jag hur underbar den var i all sin enkelhet. Det blev helt perfekt, jag var dock innan orolig för att vinet verkligen skulle fungera till osten, men här hade vår vinkypare helt rätt, det var en riktigt bra kombination.

SEDANINI VALDOSTANA: Pastarör tillagad med strimlad oxfilé, lök, svamp, kalvbuljong, tomat och en skvätt grädde.
Istället för att att som vanligt välja en kött eller fisk rätt så förslog jag tidigt att vi skulle gå på pasta, privat har vi ätit flera gånger på Serwito och deras olika pastarätter är bland det bästa jag ätit, iaf utanför Italien.
Likadant här, det såg inte så där värst inspirerande ut när det kom in, men vilka smaker, perfekt kokt pasta och en härlig mustig sås till det och så nyriven parmesan. MUMS...

Vinet då....




Torre del Falasco Valpolicella Ripasso DOC
Bolagsnr: 2359
Kostar: 96 kr - och måste beställas i kolli om 6 flaskor åt gången
Årgång: 2010
Producent: Cantina Valpantena
Ursprung: Italien, Veneto
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: Corvina 70%, Rondinella 30%
Vinifiering: Klassisk rödvinsvinifiering i temperaturkontrollerade tankar och macerering i åtta dagar. Sedan tillförs skalen från framställningen av Falasco Amarone och vinet jäses om för att öka komplexitet och alkoholstyrka. Därefter lagras vinet på små och stora ekfat i nio månader, innan den slutliga cuvéen görs. 
Doft: Rund, fruktig lite söt doft med toner av mörka bär och torkad frukt.
Smak: Medelfylligt vin med smak av mörk frukt, choklad och lite mandel. Vinet har silkiga tanniner och lång aningen het eftersmak.
Passar till: Smakrika rätter av vilt eller nöt, antingen som grillat eller som grytor. Passar även till vällagrad parmesan.



Till dessert så trodde jag att det skulle passa med en härlig chokladig avslutning så vi hade:
TORTINO AL CIOCCOLATO: Chokladfondant med varma bär och vaniljglass
Jag är verkligen ingen dessertmänniska, äter det max en 5-6 ggr per år, men denna gillade faktiskt till o med jag och det är ett bra betyg. Djup rik och mustig choklad med fräscha lite syrliga bär och glass till.

Vinet:




Tesauro Recioto della Valpolicella DOC  

Årgång: 2010
Producent: Cantina Valpantena
Ursprung: Italien, Veneto
Alkoholhalt: 13,5%
Druvor: Corvina och Rondinella 

Vinifiering: Druvorna skördas i oktober och torkas på bastmattor i ca 4 månader, och tappar därmed ca 40% av sin vikt när vätskan dunstar. De russinaktiga druvorna får jäsa på temperatur kontrollerade tankar vid 18 - 22C med efterföljande macerering i åtta dagar. Sedan lagras vinet på 225-liters ekfat i 12 månader. Man ser noggrant till att bevara restsockret, som är det utmärkande för ett Reciotovin från Valpolicella. 

Doft: Medelstor, rund, söt doft av mandel, blåbär, hallon, körsbär, mörk choklad, torkade fikon och vanilj. 

Smak: Medelstor, söt smak av mörka bär, mandel, vanilj, körsbär, choklad, russin och torkade fikon. Ett modernt, elegant vin med saftiga tanniner, bra balans och finstämda fattoner. 

Passar till: Klassiskt vin till chokladdesserter och desserter med smak av vanilj eller som en dessert i sig. Passar också till långlagrade ostar som parmesan eller pecorino. 

Finns i restaurangsortimentet och är från importören Spendrups Vin, bör kunna gå att privatimportera




Inga kommentarer: