tisdag 26 november 2013

Selezione Barbro Guaccero - Vin & Matmässa Nov 2014

Nästa provning var hos Selezione Barbro Guaccero, där vi provade några olika viner varav två fastnade vi lite speciellt för.

Barbro Guaccero, är svenska kvinnan som redan under 1990 lanserade det italienska vinet Copertino på den svenska marknaden. Från mitten av 2011 så bildade hon importörfirman GT Vinimport /Selezione Barbro Guaccero.

Vi fick prova ett flertal viner och det var två som verkligen fastnade hos oss:




Synthesi, DOC Aglianico del Vulture


Texten kommer från importören:
Vulture är en slocknad vulkan i Basilicata där druvan Aglanico växer på sluttningarna. 
I den vulkaniska jormånen ger Aglianico ett rikt och kraftfullt vin, ett av Italiensk bästa vin till vilt.
Vingårdarna ligger på sluttningarna till den slocknade vulkanen Vulture på 450 – 600 meter över havet. Jordmånen är vulkanisk. 
Uppbindningstekniken i de moderna gårdarna är enkelsidig Guyot. I de gamla vingårdar använder man ett system där vinplantan binds upp mot tre vassrör, 
”a capanne”.
  
Klassisk rödvinsvinifiering med skalkontakt i cirka 10 dagar vid 28° till 30°. Vinet får jäsa i speciella tankar delade i två mindre utrymmen, 
vilket förenklar delestage och omdragning av vinet. Mot slutet av jäsningen görs enbart pumping over.
  
50 % i liggare av slovensk ek och 50 % i tonneaux och barriques av fransk ek. Vinet lagras sedan på flaska i cirka 15 månader.
  
Synthesi är en mycket ursprungstypisk Aglianico med dofter av röda bär och mörk choklad mot kryddiga toner av peppar och lagerblad.

Finns i ordinarie sortimentet: 2314
Kostar: 109 kr
Importör: Selezione Barbro Guaccero





Aleatico, Salice Salentino DOC

Ett rött och sött vin, låter väl hur klibbigt som helst, men inte, det var friskt med en pigg syra och hur gott som helst.

Druva: Aleatico   
Kalkhaltig, sandblandad lerjord. Stockarna beskärs enligt tekniken för Salentos antika teknik, ”alberello”.                  
Termoreglerad jäsning vid cirka 27 °C. Kort macerering med skaldelarna, ca 48 timmar.
Separering av musten genom avrinning, varefter vinet dras om ett flertal gånger för att separera vinet från jästen. Komplett malolaktisk jäsning. Vinet lagras i ekfat av slovensk ek samt 8 månader i butelj.

Passar till lagrade ostar, valnötter, kastanjer, julens fruktkaka och fina mandelflarn och nötkakor. 
Det är också ett av de få viner som verkligen passar till choklad, som italienarna så vackert uttrycker det, “Vini da Meditazione”.
Det här är ett vin som kan lagras mycket länge.

Beställningsnummer: 85701
Kostar: 119 kr
Importör: Selezione Barbro Guaccero

Inga kommentarer: