tisdag 26 november 2013

Masi - Vin & Matmässa Nov 2014

Första dagen närmade sig sitt slut och vi bestämde oss för att prova några viner från demonproducenten Masi. Masi firar 20 års jubileum i Sverige just i år, så importören hade en helt egen separat monter med bara Masi viner.

Campofiorin är nog ett av de viner som nästan alla nickar igenkännande när de hör namnet, eller ser flaskan. Första årgången av detta vin kom 1964 och det var då världens första Ripasso vin. Nästan 30 år senare så lanserades det i Sverige. Idag går vinet dock inte under benämningen Ripasso längre från Masi, vinet görs visserligen fortfarande på torkade druvor, men nu står namnet för sig självt.

Just detta vin fanns så klart i montern, men det behövde vi inte prova, vi har provat det så många gånger, det fanns lite andra spännande viner istället.

Men först så frågade vi om de möjligen hade senaste årgången Osar med sig, tyvärr inte blev svaret, inte mycket att göra åt det.
Osar, vinet som görs på 100 procent Oseleta, en druva som tillhör de här riktigt gamla urdruvorna, en druva som med tiden blev helt bortglömd, uppdragen och försvunnen från vinproduktionen, mycket beroende på vinlusens härjningar. 

Tills en dag, när Sandro Boscaini (ägare till Masi), upptäckte denna druva, han bestämde sig för att testa den i sina viner, både som inblandningsdruva för vissa av sina Amarone men även för Osar, som numera endast framställs på just Oseleta druvan. Det är ett vin som Sandro endast gör när han har ytterst gynnsamma förhållanden.

Våren 2006 reste vi runt i Veneto området, besökte bl a just Masi, det här var långt innan några Munskänkskurser och våra kunskaper var begränsade,
men iaf när vi kom in i deras provningslokal/butik så fick vi prova massor med olika viner, bl a just Osar och sedan dess så hugger vi den direkt vi ser
den, oavsett om det är på en taxfree butik eller på lokala systembolaget. Det är mycket små kvantiteter och de brukar gå åt direkt. 
För tillfället finns det enstaka flaskor kvar från släppet nu i November, det är just årgång 2006, så det är ju lite extra kul för oss.
Masi Osar med artikelnr: 91253

Nu till de viner vi provade och som vi så väl kan rekommendera...Masi Brolo Campofiorin Oro
Från importören hittar vi följande ord som så väl tycker passar på det här vinet:
Stor, mörk frukt med utpräglad körsbär-i-choklad-karaktär och lätt inslag av nya ekfat. Stram och mäktig med friska italienska syror och tydliga tanniner.
Lång och intensiv eftersmak med rik generös och mycket smak. 

Från årgång 2009 består druvblandningen av Corvina, Rondinella och Oseleta, och det är Oseleta som ger kraft, krydda och mycket mer muskler.

Det som skiljer det här vinet från Masi Campofiorin är att druvorna kommer från en och samma vingård, närmare bestämt 
Brolo di Campofiorin som ligger i byn Valgatara di Marano, i hjärtat av Valpolicella Classico-området. 
Ordet ‘Brolo’ betyder vingård omringad av stenmurar, synonymt med franskans ‘clos’. 
Ett ungt vin får en andra jäsning med ca 35% torkade druvor för att få ett rikare, större vin med högre alkohol. 
Efter den malolaktiska jäsningen lagras vinet på 600-liters ekfat från Allier och Slavonien i 18 till 24 månader. 
Efter buteljering får flaskorna vila ytterligare 6 månader


Bolagsnr: 32361
Kostar: 155 kr
Importör: Philipson Söderberg AB
Nästa vin som vi provade var Masi Grandarella Appassimento, vinet som framställs som en Amarone men på helt andra druvor än de vanliga Rondiella, Molinara och Corvina.
Här är det istället Refosco och Carmenère som spelar huvudrollen i vinet.

Intensiv mörkt röd med blå kant. Stor doft av söt frukt mot torkade fikon russin och dadlar samt en stor portion julkrydda som nejlika och kanel. 
Kraftig och stor smak med intensiv frukt, hög syra trots koncentration av torkad frukt. Tydlig fatkaraktär av rostade nya fat med dess kryddiga toner. 
Lång ihållande eftersmak. Alkohol 15 %.

Druvorna till Grandarella kommer från vingårdar öster om Valpolicella, i Friuli. 
Vinet är producerat som en amarone med torkade druvor och två långa jäsningar, dock med druvor, refosco och carmenère, 
som inte tillhör dem som måste ingå för att få kallas amarone. Relle är namnet på de bambumattor som druvorna torkar på fram till jäsningen. 
Grandarella refererar alltså till dessa rack som druvorna ligger och torkar på. 
Vinet påminner om amarone men har en mer rustik karaktär då refosco är sådan till sin natur.

Bolagsnr: 32444
Kostar: 199 kr
Importör: Philipson Söderberg AB

Inga kommentarer: