fredag 22 november 2013

Art’s Beaujolais Nouveau 2013 - Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Art’s Beaujolais Nouveau 2013 - Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Helt rätt, igår den 21 november så lanserades årets Beaujolais Nouveau. Det sker planenligt varje år tredje torsdagen i november. Ursprungligen är det för att fira årets skördesäsong är förbi, och då blir det härliga festligheter världen över.

Är väl mest en hype och tidigare vallfärdade folk till bolis för att köpa den begärliga flaskan, väl hemma så ofta tyckte man nog inte alltid att det var så bra. Det är ungt, nej otroligt ungt, det är skördat, buteljerat och sålt allt inom loppet av några veckor. Det säger sig självt att här hittar man inte så mycket komplexitet, så mycket kraft och pondus.
Vinet är gjort enkom på nationaldruvan i Beaujolais, nämligen Gamay som i sina värsta stunder ger viner som är som gelégodis och skumbanan, men i sin bästa stunder så får man just härliga röda bär, röda frukter och 
i munnen kombinerat med den höga fina syran som gör att det blir njutbart. 

Själva köper vi alltid en 3-4 stycken och värsta fall används vinet till matlagning, men i år är den bra, det är köpläge på den, Vi kylde ner den något innan vi hällde upp den i stora glas för att den skulle få lite extra luft.

Vi tycker nog den är bäst som den är, lite lätt kyld och som en välkomst apertif eller bara ensam framför en bra tv film. Ska man ha mat till den så är det lätta rätter, kanske en pastasallad med lite blandat kyckling och kalkon och inte så kryddat.Bilden kommer från Importörens hemsida:


Namn: Art's Beaujolais Nouveau Les Grands Chais de France
Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Beaujolais
Nr: 5006
Årgång: 2013
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 69 kr

Doft & smak: Ungdomlig, bärig doft med inslag av skogshallon, syrliga röda bär, blåbär, lakrits och örter. 

Inga kommentarer: