måndag 2 september 2013

Söndag i Italienska tecken - Carne Cruda, Risotto och Nebbiolo

Kommer väl inte som en överraskning att vi vurmar lite extra speciellt för det italienska köket och dess fantastiska viner... 

Vår söndag var en smakupplevelse som fick oss att minnas tillbaka till våren 2006 när vi tillbringade nästan en hel vecka i underbara Piemonte.Vi startade lite lätt med en ljuvlig Carne Cruda som består av finhackad kalvinnanlår som försiktigt kryddas med lite svartpeppar och några droppar olivolja. Serveras på romansallad och lite flingsalt samt några droppar av en ljuvlig tryffelbalsamico som jag hittade på mattempel avdelningen på det enorma varuhuset KaDeWe i Berlin. 

En Prunotto Barolo från 2004 gör sällskap med maten, yummmi.Prunotto Barolo, doften är tryffelmättad med buskrosor, vi finner även drag av körsbär och någon antydan till salmiak. I munnen är den otroligt välbalanserad, mjuka finstämda tanniner som ger ett mjukt bett men inte tar över. Mycket fyllig och lång eftersmak. Otroligt gott vin som passar perfekt till maten.

Det finns tyvärr inte någon Prunotto för närvarande på SB, men Sigva är importör och de lär garanterat erbjuda detta vin längre fram. 

Sedan blev det en Kantarell risotto med garnering av såväl hackad basilika och tunt skivad tryffelsalami även här var ovan nämnda Barolo kung till maten.

Vi hade även varsitt glas Bel Echo, en Pinot Noir från Nya Zeeland och det var riktigt gott ihop, men inte slog det kombon Risotto med Barolo inte.

Inga kommentarer: