tisdag 6 augusti 2013

Veckans vintips Röd Bourgogne och en härlig variant av Ninagrytan

Bourgogne Rouge Couvent de Jacobins 2010
Kommer såklart från Franska Bourgogne och är demonproducenten Maison Louis Jadot’s instegsvin finns även en vit syster gjord på Chardonnay men tipset för denna vecka och till kvällens middag valde vi den röda varianten på Pinot Noir.



Årgång: 2010 – se till att ni får just denna årgång, för den här riktigt bra och det kan variera annars
Nummer: 5283
Kostar: 119 kr

Texten här nedan kommer i sin helhet från den svenska importören: Vinunic
”Vinets karaktär: Ljus, blåröd färg Stor, kryddig doft med inslag av hallon, blåbär och örter. Kryddig smak, angenämt stram med inslag av slånbär och körsbär, lång eftersmak.

Vinifikation: Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna ekfat eller rostfria ståltankar under ca 30 dagar. Därefter vidtar malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek.

Lagring: Vinet lagras ca 9-16 månader på ekfat, varav ca 30% nya fat.

Passar till: Vinet har en bra syra med fina tanniner och en härligt liten söt fruktighet som gör att vinet är strålande att njuta för sig själv men är ett kanonvin till kött med såser av rött vin som coq au vin. Vinet kommer att blomma om man blandar in lite fett eller en krämig konsistens som potatispuré då friskheten dämpas de övriga i vinet får glänsa. En perfekt kombination är Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon med skirat smör! ”



Det finns en hel del standardrätter som alltid går hem hos oss, lasagne, ceasarsallad, pasta med gorgonzola mfl och så har vi Nina Grytan, en ljuvligt härlig krämig kycklinggryta som blir urläcker varje gång och går att göra i miljarders olika smakupplevelser. Nu testar vi att göra den med en fraiche som är smaksatt med soltorkad tomat och feta ost, dessutom pimpar vi till den med lite ricotta ost.

För 2 portioner
2 st kycklingfiléer, vi köper nästan alltid Bjärred kostar mer men smakar så oerhört mycket mer
1 burk Arla Fraiche Soltorkade tomater och Fetaost
0,5 burk Zeta Ricotta ost
Salt och Svartpeppar

2 portioner Jasminris (självklart funkar det med Basmatiris oxo) som kokas med en kycklingbuljongtärning eller fond

Tryffelolja, Basilika och Parmesan

Skär kycklingen i mindre bitar, bryn den i Zeta olivolja i en stekpanna, värm upp den smaksatta fraiche och ricotta osten i en panna modell stor och vid typ en stor wok, koka upp vatten, tillsätt kycklingbuljong eller fond, häll i riset och låt det koka enligt förpackningen.

När kycklingbitarna är genom stekta så häller man över dessa i wokpannan och låter allt gifta ihop sig.

Värm stora generösa tallrikar i ugn, häll upp riset i tallrikarna, och vänd över kycklingröran. Toppa med lite riven parmesan och sönderhackade basilika blad.

Servera med ett glas rött, varför inte en Pinot Noir från Bourgogne.

Inga kommentarer: