fredag 30 augusti 2013

Veckans vintips - Franska Rhônedalen ställer upp med Syrah till sensommarens grillkvällar

Och vill man inte vänta en vecka på att få dricka gott från franska Rhônedalen så finns det följande två mycket trevliga vänner att njuta av.

Förra inlägget handlade om ett vin från södra delarna av Rhône, nu åker vi upp ett par mil och landar då i de norra delarna av Rhônedalen, nämligen Crozes-Hermitage.

Vi befinner oss nu i Norra Rhône och röda viner från Norra Rhône, vän av ordning och utbildad inom Munskänkarna vet att vi nu pratar om Syrah.
Druvan som ger ifrån sig mörka chokladtoner, kryddiga charkuterier, mycket mörka frukter och bär. Samt nästan alltid en liten uns vitpeppar.

Kärt barn har många namn, Syrah säger vi i om druvan i Europa och i Nya Världen gillar man att kalla den Shiraz. Känner man en liten ton av mynta så är man troligen i USA. om man istället får upp eucalyptus i näsan så har man med stor sannolikhet en varm och solfruktig Aussie i handen.

Tillbaka till Norra Rhône och veckans två vintips:

Sommaren är inte riktigt slut, även temperaturen ibland tror att det är vintertid redan, några sköna grillkvällar bör man väl hinna med och varför inte läppja på någon av dessa viner till maten ?Crozes-Hermitage Les Launes 
Rött vin , Kryddigt & Mustigt
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Bolagsnr: 2800
Producent: Delas
Importör: Ward Wines AB
Kostar: 138 kr

Doft: Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, björnbär, plommon, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.
Smak: Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, plommon, lavendel, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.
Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött, gärna grytor eller stekar.Crozes-Hermitage Domaine Habrard (nr 2861) 
Rött vin , Kryddigt & Mustigt
Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Bolagsnr: 2861
Producent: Domaine Habrard
Importör: Vinia Sweden AB
Kostar: 116 kr

Doft: Stor, nyanserad, ursprungstypisk, kryddig doft med inslag av hallon, viol, rökta charkuterier, björnbär och vitpeppar
Smak: Smakrikt, ursprungstypiskt kryddigt vin med inslag av hallon, vitpeppar, björnbär, rökta charkuterier och viol.
Passar till: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.

1 kommentar:

Robert sa...

Mycket goda förslag, Delas-vinet är en av mina personliga favoriter. Ett annat mycket bra Crozes-vin i ordinarie sortimentet är även Les Entrefaux, mycket trevligt!