tisdag 6 augusti 2013

Varning - Sammanfattning: KÖP EJ !!!

Varningar
Detta är något nytt på vår blogg, vi brukar ju bara ha riktigt goda trevliga viner, som är utmärkta för sig själv eller kanon till mat.
Helt enkelt sådant som vi testat, som är gott, som går att få tag i och som vi står för.

Men även vi går på nitar när vi köper sådant vi inte testat innan via mässor, sortimentsprovningar och liknande. Därför inför vi nu en ny kategori: Varningar. Det kommer förhoppningsvis inte bli ett varje vecka, men när vi stöter på något som vi bara tycker är skräp, eller inte håller måttet, så kommer vi framöver blogga om det också.

OBS! Det här med vin är ju mycket subjektivt. Vad som är skräp i våra näsor och munnar kanske är sådant du testat och tycker är gott. Servera samma vin till 20 personer och du får troligen 20 olika svar.
Det kan som i detta fall, vara ett vin som är på tok för dyrt för sitt innehåll. Något som tyvärr är mycket vanligt förekommande från ”fiiiina” distrikt i framförallt Frankrike.
Denna Pinot Noir från Bourgogne gjorde ingen nos eller gom lycklig när vi provade av detta vin.


Namn: Bourgogne Côtes d'Auxerre P-L & J-F Bersan
Nr: 2104
Kostar: 149 kr
Ursprung: Frankrike, Bourgogne, SAINT-BRIS-LE-VINEUX
Årgång: Vinkritiker har provat 2004, vi har provat en 2005 och enligt Sb ska det vara 2006. Vad som hänt är troligen att kritikerna har provat 2004 från släppet i mars, men vid ett senare släpp i juni så kom 2005. Man nog anta att 2006 är en felskrivning från Sb. Oavsett om det har provats 2004 eller 2005 så kan vi inte finna några positiva bedömningar, förutom från vinimportören såklart.

Och här blir det lite spännande eftersom detta är vad Livets Goda skriver om 2004:
”Provningsnotering.
Utvecklad grön ton i doften. Tyvärr nästintill övermogen och lite uttorkad smak med alltför svag frukt för att nå upp till förväntningarna.”
Den får 75 poäng på en poängskala på max 100 poäng och ligger man mellan 70-79 poäng så är det en rekommendation.

Munskänkarna om årgång 2005:
”Fullt utvecklad doft med övermogna jordgubbar, plommon, svamp, läder och apelsin. Ganska lätt,
mogen smak med pigg attack, strama, något torra tanniner, spänstig syra och lite mager avslutning med mineral. Mogen basbourgogne från utkantsområde.”
13 poäng av 20 och minusbetyg.
Dvs ”mycket bra vin” samt ”vinet är inte prisvärt”.

Personligen tycker jag nog att Munskänkarna var något för generös och positiv i bedömningen.

BK Wine om årgång 2004:
”Doft mognad, bonvax, oxidative, oren, vegetal och kartig, läder
Smak mognad, mycket kantig syra och bittra övertoner, animalisk, 0-2år”
Betyg: 11,0p --

Detta betyg sätts med pris/poäng relation. Vid 10-11 poäng ska priset ligga mellan 56-66Kr. Vid 11-12 poäng 67-78Kr. Vinets poäng visar att vinet bör kosta ca 70Kr, dvs hälften av nuvarande pris. Två minus betyder ”Alldeles för dyrt”.

Sammanfattning: KÖP EJ !!!

Inga kommentarer: