måndag 26 augusti 2013

Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa

Veckans tillfälliga... den här är riktigt spännande

Coolt och häftigt vin från ett land som iaf inte jag tolkat som ett vinland.

Redan när vi doftar på vinet så känner man de här fina noterna av nässlor, krusbär och frisk mineral. Lite aningen rökighet fick mig till Loire i Frankrike, P skakar på huvudet, nix inte Loire. I munnen återkommer mineral, rökiga toner, nässlor, gröna äpplen och krusbär. Känner ingen ekton alls, men lite spritsig mineralrik eftersmak som får mig till "sur lie".

Vad är det här, det är en klockren väldigt elegant Sauvignon Blanc och den är från lite nordliga breddgrader, vi är absolut i Europa, men vart ?Bilden kommer från importörens hemsida

Namn: Domaine Ciringa 2012 Fosilni Breg Sauvignon Blanc
Nr: 95521
Ursprung: Slovenien, Stajerska
Producent: Druvorna kommer från den Slovenska gården Ciringa, som ägs av österrikiska Weingut Tement. Vinifikationen sker i Tements anläggning i Österrike, något hundratal meter från den slovenska gränsen och vingården Ciringa.
Importör: Enjoy Wine & Spirits AB
Kostar: 109 kr

Doft: Nyanserad, aromatisk doft med karaktär av rökig mineral, inslag av päron, svartvinbärsblad och melon.
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av gröna äpplen, mineral, nässlor och grapefrukt.

Mer info:
Druvorna skördas för hand. Därefter jäses vinet på låg temperatur i rostfria tankar för att därefter lagras i samma tankar tillsammans med jästfällningen fram tills buteljering.
Stajerska är ett stort område runt staden Maribor i östra Slovenien. Druvorna till detta vin kommer från vingården Ciringa, som endast är planterad med sauvignon blanc.
Jordmånen är kalksten och cambisol och som lite extra kuriosa etiketten pryds av en bild på en fossil sjöstjärna, som hittades i vingården Ciringa.

Spännande och mycket välgjort.Inga kommentarer: