tisdag 6 augusti 2013

Döden i Grytan - samt Veckans Vintips numero due

Sommar och semester. En kväll var vi in till city och åt på Döden i Grytan, den ligger lite off, men är så bra att det gör ingenting att det inte ligger mitt i smeten så att säga.

Blir mycket varmt mottagna av servitrisen. Vi får välja på att sitta inne eller ute, dock trots den helt underbart varma kvällen så föredrar vi att sitta inomhus (mest för att slippa rökare). De stora fönsterpartierna är helt öppna så det känns mer som ute/inne (vi märkte inte av någon rök heller).

Vi startar med var sitt glas pärlande Spumanti medan vi går igenom menyn. Friskt o lätt syrligt, bubblig såklart och med trevlig klang i eftersmaken. Nej, vi kommer inte rusa benen av oss för att hitta vinet, men helt klart en bra start på kvällen.

Annica hittar snabbt vad hon vill ha både till förrätt och till huvudrätt, så hon övergår till att bläddra i vinlistan istället. Peter funderar lite extra men kommer fram till sina val av förrätt och varmrätt. Nu skulle vi försöka hitta ett vin att följa genom hela måltiden och det var ju inga problem, en riktigt bra italiensk vinlista underlättar alltid :-DLe Volte med nr 32472
Det blev en flaska Le Volte från demonproducenten Tenuta dell'Ornellaia, vi hade årgång 2010 och det serverades i stora glas med härliga djupa kupor så det blev inte allt för ungt i munnen, tvärtom, det var helt otroligt gott och passade så bra på alla rätterna.
Druvblandningen: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon. Finns i ordinarie sortimentet, med artikelnummer 32472 och kostar 159 kr och är mycket prisvärd. Det är faktiskt så bra att det blir Veckans Vintips numero dueAnnica åt Carpaccio Classico, (som vanligt) men det är ju så gott, framförallt när restaurangen har bra råvaror och en bra kock som inte sölar ner hela köttet med citron utan låter den komma med som ett tillbehör. URGOTT!!!Peter fick in en liten träbricka med Mozzarella Burrata. En härlig klump Mozzarella, skivad tomat och grillat bröd, sedan låg det en vitlöksklyfta vid sidan om som man själv gned in i brödet för att ge det en smak av vitlök. Enkelt och rustikt men riktigt gott.Till huvudrätt hade vi faktiskt valt samma. När vi båtluffade sommaren 1990 så hamnade vi på Kreta, och i den då mycket sömniga orten Hersonissos (idag känt som partymecka på Kreta), där fanns det några riktigt bra italienska restauranger. Bl.a. Il Camino och deras Pasta Quattro Formaggi är något vi fortfarande faktiskt kan känna smaken av, trots att det gått hela 23 år sedan vi satt på kajkanten och intog både mat och atmosfär. Men åter till kvällen på Döden i Grytan.Det blev varsin Tortiglioni Ai Quattro Formaggi, och in kommer en rykande het form med gratinerad tortiglioni med en sås gjord med Provolone, Taleggio, Gorgonzola och Parmesan. Var den lika bra som Il Camino (för 23 år sedan)? Nej, det var den inte, men den var ändå godkänd från våra mer än kräsna italienkalibrerade smaklökar?Det är helt klart värt att ta sig tillbaka till Döden i Grytan för att prova annat, vi kommer göra det.

Dessert orkade vi inte med denna gång, så vår vana trogen så kikade vi i vinlistan för att hitta kvällens ”dessert”.
Ett lite kryddigt mustigt rödvin till Annica och ett friskt, syrligt vitt till Peter.

Hem i sommarnattens hetta och ut på balkongen för ett svalkande glas vitt. Sedan godnatt!!!

Inga kommentarer: