torsdag 4 juli 2013

Veckans Vintips - Chardonnay från Gamla och Nya Världen

Chardonnay, druvan som odlas över nästan hela världen, och som faktiskt på sitt sätt blir bra oavsett om det är från Nya Världen eller Europa. Även om jag ibland tycker att USA, Australien och Sydafrika misshandlar druvan när de tokekar den så att druvans egna egenskaper helt försvinner. Men jag har provat helt underbara Chardonnay viner från Nya Världen, för någon vecka sedan fick jag chansen att prova Paul Drapier’s Chardonnay, Paul Drapier är vinmakare för Ridge i Kalifornien. Vilket vin…


När vi hade vår avslutning för Munskänkarna Järfälla nu i våras så var det just Chardonnay som spelade huvudrollen, vårt tema var nämligen Chablis och vi gick från Petit Chablis hela vägen upp i kvalitetsstegen till Grand Cru. Sedan spelade vi in ett överraskningsvin, en svensk Chardonnay…


Veckans vintips blir två chardonnay viner, ett från Chablis och ett från Nya Zeeland, håll till godo:



Namn: Chablis Jean de Chaudenay

Ursprung: Frankrike, Bourgogne, Chablis

Nummer: 2430


Ungdomlig doft med inslag av gröna äpplen , citrus och rökig mineral.
Torr, mycket frisk, ungdomlig smak med inslag av gröna äpplen, citrus och rökig mineral.
Passar till: Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur


Producent: Jean de Chaudenay

Pris: 119 kr




Namn: Gardo & Morris Te Mana Chardonnay

Ursprung: Nya Zeeland, Hawke's Bay

Nummer: 6429


Nyanserad, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av persika, gula äpplen, smör, apelsin och nötter.
Torr, nyanserad, balanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av persika, gula äpplen, citrus och smörkola.
Passar till: Serveras vid 8-10°C till smakrika fiskrätter eller till ljust kött.


Producent: Gardo Morris Wines drivs av Benjamin Morris och Frida Gårdö Morris. De har sin bas i Sverige, men tillbringar tre månader per år på Nya Zeeland när vinerna produceras.

Kostar: 119 kr


Efter den manuella skörden så pressar de hela druvklasarna och musten fick vila i tolv timmar innan jäsning med naturliga jäststammar på ståltank tog vid. Den malolaktiska jäsningen skedde på franska ekfat. Efter avslutad jäsning och lagring, tappades vinet om till ståltankar, där det fick vila på sin jästfällning i två månader. Därefter filtrerades vinet varsamt och buteljerades.



1 kommentar:

Robert R sa...

Jag är ju normalt relativt frankofil av mig, men jag har faktiskt några flaskor av Ridges chardonnay liggande i förrådet. Mmm...