söndag 23 juni 2013

Veckans vintips blir en retur till mitt Italien, närmare bestämt ljuvliga Piemonte

Piemonte ligger i nordvästra Italien och är känd för sina kraftiga rika viner på Nebbiolo druvan, viner som Barolo och Barbaresco får det att vattnas i munnen på mig. De gör även riktigt bra viner på den lite mindre krävande Barbera druvan. Bland andra druvor hittar vi t ex Dolcetto som det inte direkt finns ett överflöd av här på svenska marknaden men det finns mycket Dolcetto viner på plats.


På den vita sidan är de väl inte så där jätte kända eller starka, men de gör de lite spritsiga Moscato vinerna, ligger runt 5 procent alkoholhalt och helt ljuvliga tillsammans med jordgubbar och glass.


I matväg så är det Tryffelns hemort, samt att det var här i staden Bra som Slow Food rörelsen bildades i mitten av 80-talet, som en form av aktiv motplats till världens utbud av snabbmat, här skulle man serveras bra väl tillagad mat producerat av lokala råvaror.


Sommaren 2006 så bodde vi en vecka i Piemonte och njöt av god mat, trevliga människor och helt fantastiska viner.


Veckans vintips är en Langhe från Piemonte som inte är gjord som brukligt på 100 procent Nebbiolo, utan här har man lättat upp vinet genom att ha 50 procent Barbera och 10 procent Dolcetto och resterande är då Nebbiolo.Namn: Langhe Rosso Il Cascinone

Ursprung: Italien, Piemonte, Langhe

Producent: Araldica Vini Piemontesi

Nuffror: 2694

Årgång: 2008

Druvor: 50% barbera, 40% nebbiolo och 10% dolcetto

Kostar: 105 kr

Importör: Nigab


Texten nedan kommer från Nigabs hemsida:


Djupt rubinrött, mineralrikt vin med en kryddig och fruktig doft som har inslag av tobak, färska örter och läder. Smaken är elegant med en ekig stram struktur och fyllig frukt med toner av rostad ek, jordgubbar, viol och lakrits. Langhe Rosso är ett sublimt ostvin som också klarar att berika en kryddig entrecote eller en klassisk söndagsstek. Norra Italien är känt för magiska viner med det röda kungsvinet Barolo i spetsen. Strax söder om Barolo ligger Langhe. Vinerna från detta lilla område i distriktet Piemento är lika storslagna och begåvade med egenskaper som bara detta himmelska hörn i världen äger. Nu lanserar Nigab ännu ett smakfullt bevis på regionens storhet: Langhe Rosso 2008.


Till Piemonte vallfärdar mat- och vingastronauter från hela världen. Ingen annanstans har naturen begåvats med lika gynnsamma förutsättningar för livets goda. Här växer tryffeln som svampar i jorden, och på den geografiskt lilla ytan finns världens största koncentration av Michelin-restauranger.


Från Sydsluttningen i vingården Castellero i Roero-området kommer druvorna till Langhe Rosso 2008. Stockarna som är 20 år gamla har vuxit i en kalkrik jordmån. Den stora druvan i distriktet är nebiolo och Langhe Rosso 2008 blandas till 40 procent av denna, övriga är barbera 50 procent och dolcetto 10 procent. Tillverkningen är mycket traditionell. Druvorna skördas för hand och jäses i små tankar. Under de första fem dagarna av jäsningen rörs vinet om varannan timme dygnet runt. Vinet är lagrat i 12 månader på franska ekfat och klarnas med äggvita före buteljeringen.


Lange Rosso 2008 tillverkas av Araldica som är en grupp av vinproducenter, vingårdar och ledande personer inom vinodling, vinmakning och distribution i nordvästra hörnet av Italien. Företagen har sin bas i Piemonte och kännetecknas av en kombination av modern produktion av ursprungstypiska viner. Araldica har nått stora internationella framgångar.


– Langhe, som egentligen är en kulle, är inte mer än 2 000 kvadratkilometer

– Med fler än 50 DOC(G) är Piemonte Italiens ledande vindistrikt för prestigeviner.

– Langhes huvudort är matstaden Alba, staden med den 100 tornen

– Distriktet är mycket väkänt för sina hasselnötter, Nutella, nougat och inte minst ”The white truffles of Alba”

Inga kommentarer: