söndag 16 juni 2013

Udda vitt vin på Chardonnay

Udda inslag på vårt vinbord var denna flaska, vi hade den med på vårens avslutningsprovning på Lilla Barkarby och hade köpt en extra flaska som vi hade med oss till ett par goda vänner nu i helgen.

Udda och udda… beror väl på vad man klassar som udda kanske, men detta är gjort på druvan Chardonnay, en av världens mest vanliga vitvinsdruva, inte så udda kanske. Mycket torr och frisk i munnen, dock inte så mycket syra men lite mer blommig o fruktig, inte heller det så udda kanske.

Men att vinet odlas och tillverkas 7 km väster om Linköping, Sverige, det är udda…Land: Sverige, Östergötlands län, Linköpings kommun
Producent: Åke Wester
Vin: WesterVin Chardonnay
Importör: Åke Wester
Bolagsnummer: 71350
Årgång. 2011
Druvor. Chardonnay
Alkoholhalt: 12 procent
Pris: 186 kr
Doft/Smak:
Vinet har en frisk doft och smak av citrus, honung, gula äpplen och fat.
Passar mycket bra till kyckling, halstrad fisk, pasta och ljusare kötträtter.
Serveras vid c:a 12-14 graderNedan text kommer från Åke Wester’s egen hemsida:

Vin – en personlig upplevelse

Visste ni att Östergötland kan bli Norra Europas nya vindistrikt? Odlingsnarkomanen Åke Wester i Vreta Kloster på god väg att sätta Östergötland på den internationella vinkartan. Sedan något år tillbaka växer vinstockarna tätt i det stora växthuset på Härna gård, sju kilometer väster om Linköping. Wester vin går nu att beställa i hela Sverige.

Åke Wester, som tidigare varit grönsaks- och jordgubbsodlare, valde att sadla om till vinodlare i samband med pensioneringen för något år sedan. Växthuset fanns ju redan på plats och varför inte testa något nytt, ansåg Åke Wester. Vid chokladmässan på Linköpings konsert och kongress fick publiken möjlighet att provsmaka Wester vin. Omdömet blev klart godkänt. Det vita vinet klassades som ett perfekt ”bersåvin” vid varma sommardagar och det röda som ett mycket bra matvin. – Trevliga omdömen att få på sin första riktiga skörd, säger Åke när vi går runt i det stora växthuset med alla vinstockarna i långa rader. På marken pickar ett antal höns. – Dessa gör ett bra jobb när det gäller att hålla skadeinsekter och ogräset borta, skrattar Åke som menar att dessa anställda varken kräver semester eller längre ledighet.

Hur började ditt vinintresse? – Nej, jag är inte speciellt intresserad i vin och vinprovning, säger Åke något förvånande. Mitt intresse ligger helt och hållet i odlingen. Det är där jag har min kunskap och vill prova vad som är möjligt när det gäller vinsorter. Vin är mycket en personlig upplevelse, har jag förstått, säger Åke Wester och plockar bort en kvist på en vinstock. Vi odlar också lite ätdruvor som vi säljer på bondens marknad uppe på Borggården i Linköping.

Odling

2003 planterades de första stockarna. Idag fyller 3000 vinstockar växthuset på 4200m². Växthuset byggdes för att driva upp salladsplantor. Fram till mitten av 1990-talet odlade Åke isbergssallad på friland och då drevs 5 miljoner plantor upp varje år. Efter det har väcthusen använts till odling av jordgubbar och granplantor. Att bygga växthus för produktionen av vin i Sverige är en omöjlighet men Åke antog utmaningen när växthusen fanns. Eftersom Åke är ny på området så provar han ett stort antal sorter för att se vilka som klarar sig bäst i växthusmiljö. Att vandra runt i växthusen och jämföra sorter är precis som att befinna sig i centraleuropa, här finner vi Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinet Noir, Muscat Ottonell, Gelber Muscateller, Riesling, Cabernet Franc, Gewürztraminer, Chardonnay pch Vidal Blanc. I huvudsak kommer plantorna från Tyskland och Frankrike med undantag för Vidal som är kanadensisk och ger en druva lämplig för Ecewine.

Alla viner är EKOLOGISKT odlade, men det får inte stå angivet på grund av att odlingen inte är certifierad enligt KRAV. Min passion är odling - inte ett orimligt ifyllande av blanketter.

Före 2011 fick årtalet inte stå på svenska viner. På baksida av gamla flaskan står det dock med bokstäver nollåtta och nollnio. Från och med 2010 års skörd blir det tillåtet med årtal.

Skörd

Druvskörden för vin framställning pågår under en månad från mitten av september till mitten av oktober. Ett kilo druvor ger ungefär en flaska vin. För förädling av druvorna tar Åke hjälp av företag som har lång erfarenhet från vinindustrin runt om i världen.

Skötsel

Under vintern används tillskottsvärme när temperaturen går under -10°C. Fjärrvärme är framdraget till växthusen. När knopparna kommer i mitten av mars är det viktigt att hålla växthuset fritt från frost vilket annars kan orsaka stora skördeborfall. Plantorna beskärs hårt en gång under vintern i månadsskiftet januari/februari. Under sommaren beskärs stockarna fem till sex gånger. Utan beskärning skulle växthuset vara fullt av grönmassa och vindruvsskörden skulle bli minimal. En vinranka (gren) kan lätt dra iväg 10-15 meter om den inte beskärs. Bevattning sker sparsamt genom droppbevattning. Vinstockarna har en enorm förmåga att etablera ett djupt rotsystem och det är viktigt att inte lura plantan till att utveckla ett grunt rotsystem genom riklig bevattning. I Tyskland har det varit förbjudet att bevattna i fält fram till 2003. Genom bevattning kan skördarna drivas upp och därmed kvaliteten försämras. Hos Åke Wester används endast biologisk bekämpning i form av rovkvalster vid angrepp av spinn.

Inga kommentarer: