söndag 5 maj 2013

Veckans Vintips – Kockaolja


Hej

Kockaolja är betydligt godare än vad det låter som, själva utrycket vet jag inte vart det kommer ifrån, men jag hörde om det från en kock under en av våra resor, det är så här sa han till oss: En flaska gott vin som man dricker under tiden man lagar till maten som sedan ska serveras.

Vår kockaolja till lördagens härliga Ceasarsallad med salsiccia blev en mycket bra rosé från Frankrike.Jag är lite smått allergisk mot ”kändisviner”, följer dock Elvis vinerna men det har inte med vinet att göra utan mer just för att det är Elvis Presley. Men jag har provat t ex de här hemska AC/DC och Kizz dryckerna. Och det finns säkert en publik för de dryckerna men inte hos mig den saken är säker.

Däremot har jag provat vinerna från Per Morberg, både vitt och rött och faktiskt blivit imponerad av dem, så när vi i lördags var ute och inhandlade till veckans kursverksamhet så åkte en Morberg Collection Syrah Rosé ner i inköpsväskan och den blev vår kockaolja under tiden vi gjorde vår Ceasarsallad.


Namn: Morberg Collection Syrah Rosé
Nummer: 2240
Pris: 99 kr
Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, VdP d'Oc
Druvor: Syrah
Producent: nej inte Per Morberg.. Abbotts & Delaunay
Importör: nej inte Per Morberg.. Supreme Wine & Spirit AB
Doft och smak: Bra med inslag av jordgubbar och smörkola

Morberg collection Rosé Syrah - "Bäst i test Sundvalls Tidning festivalbilaga Juli 2012"

”Min efterlängtade rosé är som buteljerat solsken. Självklart från Frankrike. Självklart gjord på Syrahdruvan. Kulören är djup och doften packad med hallon, vinbär, kryddor och mynta. Smaken är fruktig med en behaglig rondör och lång, silkeslen eftersmak. Rosé passar nästan till allt men kanske främst som aperitif eller till lätta sallader, grillad kyckling, tapas, pasta och en riktigt fin pizza. Servera gärna min rosé vid rätt temperatur +8°C.”Till maten hade vi en annan rosé som även den blir veckans vintips

Namn: M de Minuty Rosé
Nummer: 2590
Pris: 99 kr – finns halvflaska för 55 kr och i magnumbutelj för 236 kr
Ursprung: Frankrike, Provence, Côtes de Provence
Druvor: Grenache 50 %, Cinsault 35 %, Tibouren 15 %
Producent: Château Minuty
Importör: Ward Wines AB
Doft och smak: Torr med inslag av örter, röda vinbär, smultron, citrus och blodgrapefrukt.

Passar till: Ett perfekt vin att ha till fisk och skaldjur, fräscha sommar sallader, grillade vita fiskrätter, örtgrillade kycklingrätter eller bara njuta ett glas av!

Om produkten: Druvorna skördas för hand, och när de kommer till vineriet krossas och avstjälkas de. Skalen får ligga med juicen i 3-4 timmar innan de tas bort och pressas. Efter pressning får juicen klarna i ståltank över natten i 15°C. Sedan startar alkoholjäsningen som sker i ståltank. Ingen malolaktisk jäsning sker.

Inga kommentarer: