måndag 20 maj 2013

Veckans Vintips - en flod av rosé samt en väldigt speciell Champagne nämligen Special Club

Ett koppel av trevliga rosé viner nu så här när vi närmar oss första sommarmånaden.


Vi håller oss till Nya Zeeland (dvs nya världen) och till Italien (dvs gamla världen), nu kanske någon reagerar och undrar varför jag skippar Frankrike som har så fina rosé viner från ”hemlandet” Provence. Visst görs det finfina roséviner i Provence och framförallt i Tavel, men nu vill jag själv hellre framhäva två av ”mina” länder, därför blev det Nya Zeeland och Italien.



Namn: Stoneleigh Pinot Noir Rosé
Kommer från: Marlborough, Nya Zeeland
Producent: Stoneleigh Vineyards
Nuffror: 6435
Årgång: 2012
Druvor: Pinot Noir
Kostar: 99 kr
Importör: Pernod Ricard Sweden AB

Doft och smak:
Bärig, nyanserad doft med inslag av hallon, granatäpple och örter.
Torr, bärig, mycket frisk smak med inslag av hallon, körsbär, röda vinbär och örter.
Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.



Namn: Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé
Kommer från: Marlborough, Nya Zeeland
Producent: Marlborough Valley Cellars
Nuffror: 6026
Årgång: 2012
Druvor: 98% gröna druvan Sauvignon Blanc och 2% blåa druvan Malbec
Kostar: 89 kr
Importör: Vinia Sweden AB

Doft och smak:
Ungdomlig, bärig, aromatisk doft med inslag av röda vinbär, blodgrapefrukt och gräs.
Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av röda vinbär, vattenmelon, gräs och blodgrapefrukt.
Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.

Över till andra hemlandet, Italien….






Namn: Albia Rosé
Kommer från: Toscana, Italien
Producent: Barone Ricasoli
Nuffror: 2248
Årgång: 2012
Druvor: 80% Sangiovese och 20% Merlot
Kostar: 89 kr
Importör: WineWorld AB


Doft och smak:
Ungdomlig, mycket fruktig och bärig doft med inslag av svarta vinbär och körsbär. Torr, mycket frisk, fruktig, elegant rosé med bra balans och inslag av cassis och körsbär.
Passar till: Mycket matvänlig. Passar utmärkt både till fisk, kyckling och rätter av annat ljust kött. Prova gärna till grillad fisk 

Vinifikation:
Druvorna fick macerera i cirka sex timmar i temperaturkontrollerade ståltankar. Jäsningen tog ca. 30-40 dagar och ägde rum vid 15-20°C. Vinet lagrades fem månader i rostfria ståltankar innan buteljering.

Nästa italienska vin, som även gjorde oss sällskap framför tv när våra kronor tog VM guld i söndags.


Underlig känsla, för ett par år sedan var det öl, chips och dip när det var hockey, nu var det rosévin…



Namn: Lacrimarosa
Kommer från: Kampanien, Italien
Producent: Mastroberardino
Nuffror: 90124 --- dvs tillfällig, finns i svenska butiker så länge importören kan lev
Årgång: 2012
Druvor: 100% Aglianco --- en sådan där uråldrig grekisk druva alla trodde var utdöd
Sedan är det även lite Piedirosso, Olivella mm
Kostar: 125 kr
Importör: Tryffelsvinet



Doft och smak
Frisk, fruktig doft med druvtypiska inslag av persika, pioner, honung och hallon.
Medelfylligt med en bra balans mellan syra och fruktsötma. Fruktig smak med toner av persika och jordgubb. Fin mineralig avslutning. Smakar som en bra sommardag, gott!
Ett användbart vin till traditionell italiensk antipasti, förrätter alltså. Även till pasta, risotto, kyckling, skaldjur och fisksoppa. Bra buffévin. Och som sagt perfekt till en hockeyfinal när världens bästa killar lirar.



Vi hade lite special i helgen som var så vi firade lite extra med en flaska champagne, av något som heter Special Club, det är en sammanslutning av c;a 30 små champagnehus som gått ihop och alltså på detta sätt utmanar de stora riktiga bjässarna. Mycket höga kvalitetskrav gäller för att man ska få vara med, t ex minst 3 års lagring på flaska, bara släppa årgångschampagner, bara innehålla druvor från de egna odlingarna samt vara det bästa som dessa odlare kan uppbringa. Som extra smör så buteljeras samtliga odlares viner i en och samma flasktyp. Det är mycket små kvantiteter och långt ifrån allt kommer till Sverige, men när det kommer så brukar vi alltid försöka hinna köpa en butelj.




För närvarande finns det ett fåtal ex av följande:

Namn: Special Club José Michel & Fils
Kommer från: Champagne, Frankrike
Producent: José Michel & Fils
Nuffror: 95017
Årgång: 2006
Druvor: inte helt säker, men troligen en cuvé av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier
Kostar: 379 kr
Importör: Scandinavian Wine & Food KB



Doft och smak:
Utvecklad, nyanserad doft med inslag av röda äpplen, nötter, ljust bröd, gräddkola och citrus.
Torr, utvecklad, nyanserad smak med inslag av röda äpplen, nougat, ljust bröd och apelsin.
Serveras vid 10-12°C som aperitif, eller till gåslever, smakrika fisk- och skaldjursrätter och ljust kött.
Eller till lyxskagen smörgås med topping av färska räkor och löjrom… mums !!!!












Inga kommentarer: