söndag 12 maj 2013

Kristi Flygare med Sparris, Pilgrimsmusslor och örtcitronett -- till detta en Riesling från Rheingau

Sämre kan man ha det…

Genom årskalendern från Hemköp hade vi kommit över nedan helt underbart goda recept:

Lättkokt sparris med halstrad pilgrimsmussla och örtcitronett





2 portioner, tillagning 20 minuter + 1 timme i kylen
1 knippe vit sparris, skalad - vi använde en var
1 knippe grön sparris - vi använde tre var
1 msk smör
6 stora pilgrimsmusslor
1 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör

Örtcitronett:

1 dl blandade färska örter, t ex dill, gräslök, timjan och basilika
1 dl olivolja
1 citron, saft och rivet skal
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt

Garnering:

100 g parmesanost i flagor

Mixa samman alla ingredienser till citronetten. Smaka av med salt. Låt den dra i kylen minst en timme så att smaken kommer fram ordentligt.

Skala den vita sparrisen. Bryt av eller skär bort den träiga nederdelen på den gröna sparrisen. Sjud sparrisen mjuk, med tuggmotstånd, i lättsaltat vatten ca 5 minuter, koktiden är beroende av tjockleken. Häll av vattnet och lägg en klick smör på sparrisen.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Hetta upp en stekpanna med smör och stek pilgrimsmusslorna hastigt så att de får en fin stekyta. De ska vara råa i mitten.

Varva vit och grön sparris på tallriken. Ringla över lite örtcitronette. Toppa med pilgrimsmusslor och flagad parmesanost.



Till denna härliga skapelse hade vi Georg Bruers Terra Montosa Riesling

Georg Breuer Terra Montosa Riesling (nr 5818) Tyskland: Rheingau
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 12,0 %
Sockerhalt: 10 gram/liter
Kostar: 199 kr

Doft
Nyanserad, druvtypisk doft med inslag av honungl, gula äpplen, persika, örter, mandarin och mineral.


Smak
Torr, mycket frisk, druvtypisk smak med inslag av honung, gula äpplen, persika, örter, mandarin och mineral.

Inga kommentarer: