söndag 12 maj 2013

Ch Clerc Milon 2002 fick bli sällskap till vår grillade rostbiff med chevrepotatisgratäng och Jesses rödvinssås.

Kvällens middag, denna sista dag på årets Kristi Flygarhelg blir grillad rostbiff med chevrepotatisgratäng och till detta Jesses rödvinssås.
Till maten har vi en av våra Bordeaux primörer från årgång 2002, Chateau Clerc Milon från västra sidan i Bordeaux, nämligen den med rätta berömda kommunen Paulliac.

Vinet som har uppnått dryga 10 år nu, visar upp en härlig rödbrun nyans lite glittrande, i nosen är det rena fina distinkta dofter, stallbacke, mustigt, kryddigt, jordigt, mycket mörk frukt, känner svaga toner av plommon, det finns en ton av svarta vinbär, läder och blyerts. I munnen är den otroligt välbalanserad, med fin kryddheta i avslutningen, man känner att det är en bra fathantering från vinmakaren. Otroligt gott.

Ingår i Rothschild´s stall av viner. Clerc Milon ligger i den norra delen av Pauillac med många vinodlingar utspridda runt ett ganska stort område. Jorden är en blandning av sand och grus, med mer lera närmare floden. Det finns drygt 43 hektar vinodlingar sammanlagt som är planterade med 46 % cabernet sauvignon, 39 % merlot, 12 % cabernet franc, 2 % petit verdot och 1 % carmenere, den sistnämnda sorten en ovanlig syn i vingårdarna i Bordeaux idag. Vinerna fatlagras i 16-18 månader på fat, och man använder ca 30% ny ek. Allmänt känt som ett prisvärt vin från Bordeaux.

Vi köpte vårt vin som primör och betalade c;a 300 skr när vi löste ut den, ska man köpa just denna årgång blir det till att leta på utländska internetsidor och då kostar det från 60 euro och uppåt. Systembolaget kan idag erbjuda årgång 2009 och 2010 och de kostar mellan 730 och 800 kr styck.

Inga kommentarer: