måndag 29 april 2013

Veckans Vintips - två av vinerna från helgens mässa blir veckans vintips

Hej

Vi börjar med ett vin som ligger i det ordinarie sortimentet och vi vänder då nos o gom

mot Frankrike och Loire, närmare bestämt till Pouilly Fumé
Vin: Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux
Bolagsnr: 2227
Producent: Fournier
Ursprung: Frankrike, Loiredalen, Pouilly Fumé
Årgång: 2010
Druva: Sauvignon Blanc
Doft: Nyanserad, aromatisk doft med inslag av rökig mineral, päron, nässlor, krusbär och citrus
Smak: Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av rökig mineral, päron, nässlor och lime
Tillverkning:
Första (alkohol)jäsningen i temperaturreglerade (16-20°) ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning men lagring på jästfällningen.
Pris: 139 kr
Importör: Carovin AB

Sedan över till det vin som vi både ansåg var det absolut bästa på hela mässan, det fanns många bra viner på den här mässan, "stolpskotten" var mycket få, tvärtom så hade arrangören ansträngt sig för att göra en bra mässa. Nåväl till vår vinnare:


Vin: Pago de Los Capellanes Joven Roble
Bolagsnr: 83205 -- beställningssortimentet
Producent: Pago de los Capellanes
Ursprung: Spanien, Ribera del Duero
Årgång: 2011
Druva: Tempranillo
Doft: Mycket stor, rikt fruktig läcker doft med aning bränd ton och harmonisk fatkaraktär, inslag av mörka bär - svarta vinbär, plommon och blåbär - mörk choklad och rostad ek.
Smak: Fyllig, fast strukturerad, fruktig, frisk smak med sammetslena tanniner, generös mörk sötaktig bärfrukt, katrinplommon och välintegrerad fatkaraktär i elegant, något återhållen stil.
Tillverkning och lagring:
Druvorna, 100% Tempranillo skördas och vinifieras. Därefter spontan alkoholjäsning i rostfria tankar under 22 dagar, följt av likaså spontan malolaktisk jäsning vid 20° i 24 dagar, varefter viner dras om, utan filtrering, klarning eller kylstabilisering, på mellanrostade nya franska ekfat för lagring i 5 månader. Vinet lagras på tank och buteljeras efter varsam filtrering.
Pris: 164 kr
Importör: Carovin AB

Inga kommentarer: