tisdag 9 april 2013

Veckans Vintips - Gamla favoritvinet i ny årgångskostym

Hej

Ett vin som jag ständigt återkommer till är den helt ljuvliga LAT 42. Första gången vi sprang på detta vin så hade det faktiskt inte lanserats ännu, utan importören hade med sig några flaskor på en vinmässa för att testa och se om det skulle bli någon succé. Då var det årgång 2001 och vi föll som furor, bra årgång och bra producent = la klart att det fungerar.

Sedan kom årgång 2003, fortfarande bra och var fortfarande något att rekommendera men visst märktes det att supervarma årgången 2003 ställde till det. Efter det var det dags att prova 1998 som var någonstans mittimellan 2001 och 2003. Klart bättre än 2003 men nådde inte riktigt ända fram till toppårgången 2001.

Igår sprang vi på en flaska LAT 42 från årgång 2000 - Köpvarning utfärdas.


Redan på doften kände vi att den här kommer vi gilla, tydliga Rioja drag utan att gå till överdrift, i munnen en sann njutning, mjukt, balanserat, chokladigt mmmmNamn: Lat 42 Gran Reserva

Årgång: 2000
Ursprung: Spanien, Rioja
Druvor: Tempranillo
Pris: 99 kr

Producent: Torre de Oña
Importör: Winepartners Nordic AB

Doft och Smak:

Mogen, kryddig, ursprungstypisk med fatkaraktär, inslag av dill, torkade körsbär, läder och tobak.

Passar till:
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött

Enligt importören:

Vinet har en medeldjup, klarröd färg. Doften är stor, varm och komplex med inslag av hallon, körsbär, viol och lakrits samt fräscha rostade fataromer av vanilj, mocka och ceder.

Smaken är fyllig med perfekt balans mellan en frisk, läskande fruktsyra och silkeslena, kompakta tanniner. Vinet har en mycket generös fruktighet av solmogna röda bär och kryddor och en lång, välbalanserad, elegant eftersmak samt utmärkt, integrerad fatkaraktär med toner av rostade kaffebönor och vanilj.

Tillverkning enligt importören:


Druvorna kommer från Finca San Martin som omger egendomen Torre de Ona. Man skördar alla sina gårdar för hand under den svalaste delen av dygnet så att druvorna är i perfekt kondition när de anländer till vineriet. Vinerna jäser på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar. Alkoholjäsningen och macerationen pågick i 16 dagar och den malolaktiska jäsningen följde därefter i hela 28 dagar.

Vinet fick vila knappt 6 månader på ståltank, sedan förs det över fat i två år, halva tiden på två år gamla amerikanska ekfat och halva tiden på nya franska ekfat. Man genomförde omdragningar var sjätte månad fatlagringen. Man buteljerade efter en mycket lätt filtrering för att behålla maximalt med smaker. Därefter påbörjades butelj lagringen.


Inga kommentarer: