måndag 1 april 2013

Vår härliga Ninagryta med en underbart god Marimar Pinot Noir från 2001

En av de bästa Pinot Noir viner jag har provat, tänk vad några år i vinkällaren kan göra för ett underbart gott vin. Årgången som med lite tur går att få tag i nu är 2008, bara att köpa och glöm på flera år framöver.


Vår bästa vän Nina bjöd oss på denna lättlagade favorit när vi hälsade på henne en gång för flera år sedan och efter det är det nog en av våra absoluta favoriträtter på kyckling. Och den är ju så lättlagad:För 3 portioner

1 pkt kycklingfilé, vi tar alltid Bjärreds majskycklingfilé, underbart saftig och stora filér
Smör till stekning
1 burk neutral creme fraiche
1 burk smaksatt creme fraiche (ta vilken du vill, det blir underbart gott oavsett)
1 vitlöksklyfta, salt, svartpeppar
Senap, citronsaft om du vill, beror på vilken smaksatt creme fraiche du väljer
Ris för 3 portioner

Skär kycklingfilén i mindre bitar, stek upp den i smöret, låt vila.
Blanda creme fraicherna i en stor wokpanna, krydda med pressad vitlök, salt och svartpeppar. Låta koka ihop. Ha extra kryddor i form av senap och citronsaft om du vill.
Häll över kycklingbitarna i ”fraiche woken” låt allt gifta ihop sig något.

Värm djupa tallrikar, lägg upp riset och häll kycklingröran överst. Klart !!!
Om man vill så hackar man lite färska örter och blandar i eller strör över.

Beroende på smaksättning så välj ett vin du tycker om, och själva avslutade vi påsken 2013 med att öppna en av våra underbara Marimar Pinot Noir från årgång 2001. Himmelriket var nära.Torres, den berömda demonproducenten i Spanien, som lägger hela vinvärlden för sina fötter. Finns numera även i Chile och Kalifornien. Under en hektisk månad hösten 2012 så hade vi nöjet att gå på tre olika provningar med just olika Torres viner. En av den var en fantastisk middag på Villa Källhagen, där vi fick njuta av denna underbara 2001 till middagen, sagt o gjort när vi kom hem framåt nattkröken så mailade jag till importören och frågade om man kunde privatimportera just 2001 av Marimars härliga Pinot Noir. Det tog sina veckor men en dag så plingade smset till i Peters telefon: dina viner finns för avhämtning.Smaklig spisInga kommentarer: