fredag 15 februari 2013

Veckans Vintips - Pinot Noir från USA

Hej


Pinot Noir, druvan som alla vinmakare drömmer om att lära sig behärska oavsett klimat eller terroir, druvan som ger underbara viner när den behandlas rätt och i rätt klimat och i rätt jordar, men även druvan som ger blask o skräp när mindre nogräknade vinhus vill göra sig en hacka.

Bra Pinot Noir från Bourgogne är hart när omöjligt att hitta på lokala bolaget i Sverige, det finns en del halvjusta exemplar förutom när tillfälliga släppen exploderar till.

Men om man söker sig till Nya Zeeland eller USA så kan man hitta lite småskojiga saker….Namn: De Loach Russian River Valley Pinot Noir
Ursprung: USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, Russian River Valley
Nr: 2222
Pris: 199 kr

Årgång: 2010
Alkohol: 14,5%
Druvor: 90% pinot noir och 10% syrah (kan det bli bättre, två av mina favoritdruvor i samma vin)

Färg: Rödblå
Doft: Nyanserad, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, plommon, mynta och mörk choklad.
Smak: Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, plommon, mynta, vanilj och choklad.

Vinifiering: Sker i små fat, var vingård för sig, jäses naturligt med vildjäst i öppna ekfat. All ek är fransk, varav 25 % förnyas varje år. För bästa extraktion under jäsningen måste skal och kärnor regelbundet tryckas ner i musten, vilket görs med helt manuell Pigeage, en skonsam metod för druvorna. De Loach har en djup respekt för områdets terroir och man befinner sig mitt i en omställningsprocess mot biodynamiska principer.

Serveras vid 16-18°C till rätter av ljust kött, samt till inte alltför smakrika rätter av lamm.

Importör: Arvid Nordquist Vin och Sprithandel
Producent: De Loach Vineyards

Några ord om producenten:

DeLoach Vineyards
Vinmakare: Greg La Folett
Odlingsareal: Varierande i Russian River och Chalk Hill
Årlig produktion: ca 130 000 lådor
Druvsorter: Huvudsakligen Pinot Noir, Zinfandel, Chardonnay
Klimat: Russian River Valley är ett av Kaliforniens svalare distrikt
Ägare: Boisset Group

De Loach grundades av Cecil De Loach 1975 och tillhör idag ikonerna på Kaliforniens vinhimmel och firmans viner noteras regelmässigt 90+ i Wine Spectator. Man äger vingårdar i de bästa, svalaste lägena och är något av specialister på Chardonnay och Pinot Noir - passande i denna, den mest Burgundiska av Kaliforniens dalgångar.

Chefsvinmakare är Greg La Follette, Pinot Noirspecialist och närmast legendarisk efter sin tid på Flowers. Greg är mycket inspirerad av Bourgogne och fördjupade sig under sin tid på Davis i "ancient Burgundy techniques". Första jobbet efter utbildningen var på Beaulieu Vineyards under ledning av modern amerikansk vinmaknings gudfader André Tchelistcheff!

Sedan 2003 drivs firman med franska vinhuset Boisset som mycket aktiv partner.

Firmans toppviner OFS (Our Finest Selection) är rankade bland de absoluta toppvinerna i Kalifornien för Pinot Noir och Chardonnay.

Inga kommentarer: