torsdag 31 januari 2013

Veckans Vintips - Rött, Pinot Noir och från Bourgogne

Så var det dags för ett litet vintips igen.

En av de druvor som jag lärde känna på allvar när jag gick Munskänkarnas Druvkurs var Pinot Noir, för mig är det nog med den som med Gewürztraminer, antingen gillar man den eller så vänjer man sig aldrig. Pinot Noir är en tjurig, besvärlig och nyckfull druva, som i sina rätta element och i rätta händer kan ge helt fantastiska viner.

Veckans tips kommer från Bourgogne, och tyvärr är det ju likhetstecken:
Billig Pinot Noir från Bourgogne = värdelös och Dyr Pinot Noir från Bourgogne = mindre värdelös samt Extremt dyr Pinot Noir från Bourgogne = rätt bra. Framförallt när man tittar på vad som kommer hem till våra butiker med gröna skylten, medan man däremot på plats i Bourgogne kan hitta fantastiska viner för i det närmaste inga pengar alls.

Görs det Pinot Noir någon annanstans än i Frankrike ? Självklart framförallt om man vänder sig till nya världen. Vi har Torres i Kalifornien, USA som gör underbar Pinot Noir, eller varför inte Hunters i Nya Zeeland som har en riktigt bra Pinot Noir.

Men innan vi stryker Frankrike och Bourgogne helt, så testar vi nedan, eller hur...Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy
Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits, Hautes-Côtes de Nuits

Nr: 5460
Pris: 129 kr
Importör: Primewine

Färg: Ljus, rödblå färg
Doft & smak: Kryddig, nyanserad med inslag av fat, skogshallon, lingon, muskot och örter.


Domaine Antonin Guyon

Om Producenten: Domaine Antonin Guyon är en av de mest prestigefulla i Bourgogne, berömda för deras fina årgångar av Côte d´Or. Företaget är familjeägt På 60-talet köpte den då 55-åriga Antonin Guyon vingårdsmark av olika appellationsnivåer vid Gevrey-Chambertin. Hans två söner Michel och Dominique tar idag hand om den idag enorma vingården om 119 hektar. I deras källare i Savigny-lès-Beaune sker vinmakningen för mer än 15 olika appellationer. Bröderna tar tillsammans hand om försäljningen och administrationen. Dominque är tillsammans med Vincent Nicot, deras vingårdschef och källarmästare, ansvarig för själva vinifikationen. www.guyon-bourgogne.com

Inga kommentarer: