söndag 13 januari 2013

Rapport från en nyårskväll 2012-2013

Nyårshelg 2012/2013


Så var året till sin sista dag kommen och som vanligt har vi ordnat med lite extra god mat och självklart extra goda viner. Som den minnesgode läsaren vet så är detta vår egen helg då vi firar förlovningsdag 1 januari.

Det känns skönt att vi har ett utbud här hemma som gör att vi inte behöver köpa in vin från systembolaget för sådana här tillfällen, utan vi har sådant sortiment hemma att vi utan problem kan skapa de flesta riktigt bra kombinationer.


Nåväl nyårsaftons kväll inleds med champagne, vi valde att inleda med Consulat – Palace som var rätt trevlig dock för lätt för att fungera till vår förrätt så det fick bli ett vin att göra sig iordning till.


Till förrätt hade vi rårakor med smetana och sikrom till detta passade J.Lassalle Champagne Blanc de Blancs av årgång 2002 helt perfekt, ett underbart kraftigt fylligt vin med hög men bra balanserad syra. Det märks verkligen att årgången är en av de bästa någonsin i Champagne.


Text direkt från importören: Vinovativa

J . Lassalle grundades 1942 av den dynamiske Jules Lassalle, pappa till dagens drivande kvinnliga ägarinna, Chantal. Angéline (Chantals dotter) är också involverad i arbetet på denna familjeangelägenhet.

Vinrankorna ligger i Premier Cru byn Chigny-les-Roses, centralt belägen inom Montagne de Reims i Champagnes norra delar. Detta tillhör generellt regionens svalare delar men Lassalles vingårdar har exceptionell solexponering rakt i söder och druvmognad är sällan ett problem.

Egendomen drivs på klassiskt manér utan några moderna extravaganser. Lassalle representerar en champagnestil där naturlig druvmognad och utvecklade aromer är nyckelord vilket betyder att terroiren ges tillfälle att glänsa.


Till huvudrätt blev det stekt rostbiff som serverades med råstekt potatisgratäng och något som skulle varit kantarellsås men blev kantarellstuvning istället. Perfekt, köttet var perfekt tillagat, gratängen som blivit något av en favorit var perfekt tillagad och kantarellstuvningen helt ljuvlig.


Vad till detta om inte en Bordeaux från högra stranden närmare bestämt från Saint-Emilion och från en av de berömda garagevinproducenterna nämligen Thunevin och deras underbara Virgine de Valandraud. Vinet var en 2004 så i sitt sammanhang närmast att benämna som barnarov men några timmar i karaffen gjorde susen med det bångstyriga vinet. Klassisk kombination och en fantastisk upplevelse.

Druvblandningen är lite varierande men för årgång 2009 är det iaf: 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Text direkt från importören: Vinovativa

Jean-Luc Thunevin har i och med ikonvinet Chateau Valandraud numera en given plats bland världens mest ansedda producenter. Vinet har blivit bättre och bättre ju mer han överlåtit till sin fru Murielle som egentligen är "vinnörden" i familjen. Jean-Luc är i stället visionären som med tomma händer anlände till Bordeaux och efter att ha provat en del klassiker (Le Pin, m.fl) bestämde sig att producera ett eget vin som kvalitetsmässigt skulle konkurrera med de stora, berömda slotten på den vänstra stranden. Första årgången av Valandraud producerade i det egna garaget och just där och då (1991) föddes en helt ny vinstil i världens mest traditionstyngda vinregion - Garagisterna. Som en följd av detta grundade han även en négociant verksamhet som skulle hjälpa alla nya, småodlare att marknadsföra sina "garageviner". Succéreceptet innefattar idag även regionens klassiska storheter men Jean-Lucs rebelliska ådra verkar inte försvinna utan han fortsätter att ständigt utmana etablissemanget med sina nya viner. Mr Thunevin arbetar numera som konsult på flera egendomar samtidigt som han årligen själv köper in nya vingårdar och lanserar nya, spännande cuvéer även från andra delar av Frankrike. De kaxigaste exemplen lyssnar till namnen Bad Boy och Baby Bad Boy. Detta är viner som inte alla förstår men som samtidigt visar varför Thunevin beundras av en hel vinvärld.


I väntan på tolvslaget så tog vi lite Amarone, en mycket bra producent, Nicolis och hans Ambrosan dock från det på tok för heta 2003 och vinet var inte så perfekt som man kunde önskat sig.

Text från importören: Savino

Nicolis Angelo & Figli S.S.

Familjeföretag sedan tredje generationen med ca 42 Ha vinodling, som drivs av bröderna Giancarlo, vingårdsansvarig, Giuseppe enolog och Massimo, försäljning. Man gör bl.a den högklassiga Amaronen Ambrosan med flera utmärkelser samt Ripasso ”Seccal” och Corvinavinet "Testal".

Ambrosan Amarone

Druvor: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina 10%

Karaktär: Nicolis toppvin. Färgen är intensivt granatröd. Doften är komplex med blommor, mogen frukt och nyanser av undervegetation och läder. Smaken är torr men generös, fyllig och delikat.

Vinifiering: Noggrant utvalda druvklasar från optimalt vinläge, placeras i kasetter i ett väl ventilerat torkningsloft ca. fyra månader. Därefter mjuk pressning. Jäsning sker mycket långsamt i låg temperatur. Macerationen tar mer än en månad. Mognad på stora slovenska ekfat och delvis på barriques. Begränsad produktion.

Servering: Cru- Amaronen går utmärkt till vilt, grillat kött och vällagrade smakrika ostar. Utan mat är det ett meditations-vin, att serveras i stora kupor.


Tolvslaget firade vi in med Pol Roger’s underbara Sir Winston Churchill årgång 1998. Redan första gången vi provade detta vin som var på en champagne kryss med Viking Line’s Amorella och med provningsvärden Richard Julin så blev vi helt förälskade i detta vin och köpte med oss hem ett par buteljer.

Från Wikipedia:

Pol Roger, franskt champagnehus grundat 1849 i Épernay. Det är ett av de sista familjeägda champagneföretagen och drivs idag av Jean Pol-Roger och Christian de Billy.

1908 köpte Storbritanniens dåvarande handelsminister, Winston Churchill, sin första flaska Pol Roger. Champagnen skulle följa honom genom livet och när han dog 1965 hedrades han av Pol Roger med en sorgkant på alla flaskor som såldes i Storbritannien. 1984 lanserade Pol Roger sin prestigechampagne "Cuvée Sir Winston Churchill".

På lokala systembutiken kan man idag få tag i årgång 2000 av detta vin till ett pris av 1 090 kr

Texten kommer från importören: Ward Wines

Denna cuvée är hemlig, ett recept som stannar inom familjen Pol Roger och de Billy. De bästa Pinot Noir och Chardonnay druvorna från olika Grand Cru vingårdar. Vinstockarna är också så gamla att de härstammar från Sir Winstons tid. Denna cuvée görs endast de bästa åren. Det finns bara endast 12 årgångar som det tillverkats Sir Winston Churchill.

Mer information från importören:

1849 sålde den 18 årige Pol Roger sitt första vin till en handlare i sin hemby Aÿ. Detta var startskottet för en av världens mest kända Champagnehus. 1851 flyttade firman till Epernay och 1855 påbörjade Pol produktionen av Brut Champagne. När Pol dog 1899 var hans två söner Maurice och Georges redo att ta över verksamheten. Företaget hade redan då blivit erkänt.

Pol Roger är fortfarande familjeägt och äger idag 85 hektar vingårdar runt Epernay och dessa täcker 45 % av behovet. Resterande 55 % tas från Pinot-byar för att ge ryggrad åt vinerna. Produktionen är cirka 1,4 miljoner flaskor per år.

Winston Churchill ansåg att Pol Roger’s egendom i champagne var ”The most drinkable address in the world” och han myntade bl.a. uttrycket ”Champagne skall vara torr, kall och gratis”.

Efter tolvslaget blev det lite tv och till det avslutade vi kvällen/natten som vi börjat den nämligen med Consulat – Palace och till det naturchips. En perfekt kombo som jag verkligen rekommenderar att ni testar om ni inte gjort det någon gång.

Inga kommentarer: