torsdag 20 december 2012

Veckans vintips - Rhône, Beaujolais och Bourgogne

Här kommer ett knippe tips med lite olika viner som kanske inte direkt gör sin plats på julbordet men som är riktigt bra viner.

Vi börjar med en Syrah från Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage,.

Crozes-Hermitage Les Launes (nr 2800)
Kostar: 136 kr
Finns i ordinarie sortimentet och tillgängligt i många butiker i Stockholmsområdet.

Doft och smak enligt bolaget och importören:

Kryddig, ung doft med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, choklad, charkuterier och lagerblad. Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, kakao, charkuterier och lagerblad.

Mer info om vinet:

Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Därefter avstjälkas klasarna innan de krossas. Vinet får jäsa i 28-32 grader i öppna cementtankar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i tankar. 30% av vinet lagras i ekfat och därefter blandas vinet och filtreras lätt innan buteljering.

Passar till:
Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött, gärna grytor eller stekar.Däremot ska Beaujolais Nouveau passa riktigt bra till julbordets fröjder, har inte själv testat men däremot har jag provat årets Nouveau och den är riktigt bra för att vara den typen av vin.

Beaujolais Nouveau Labouré-Roi (nr 95419)
Kostar: 69 kr
Är i tillfälliga sortimentet och i det närmaste slutsålt i många butiker.

Doften är bärig, ungdomlig med inslag av blåbär, hallon. I munnen fylls det upp med bäriga, en ungdomlig smak med inslag av körsbär, blåbär, hallon och örter.

Passar utmärkt till en tallrik med skinka, ost, bröd och olivolja. Servera vinet svalt cirka 12-14°CÄr man hellre ut efter något vitt kanske kan nedan passa bra:


Bourgogne Les Sétilles (nr 5657)
Kostar: 143 kr
Finns i många butiker i Stockholmsområdet

Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, apelsin, mineral och smör.
Torr, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, nötter, smör och citron.

Serveras vid 8-10°C till eleganta rätter av fisk eller ljust kött

70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny.
Efter en mycket kall och för området snörik vinter kom våren tidigt i mars och april redan med soligt och varmt väder. De första knopparna syntes i början av april. Från och med mitten av april till och med slutet av maj var vädret svalt, ostadigt och mestadels grått. Blomningen, som skedde under en utdragen period i juni, blev ojämn på grund av en vädersituation som pendlade mellan sval och varm. Det är något ingen vinodlare önskar sig under blomningen. Resultatet blev en klen fruktbildning med låga skördar som resultat. Från slutet av juni till och med början av augusti var det soligt och varmt med några enstaka åskskurar. Mungiporna hos odlarna var på väg uppåt igen. Andra hälften av augusti bjöd på lite mer ostadigt väder och nervositeten ökade igen. Men med september kom solen tillbaks. Och det med besked! temperaturerna förblev svala på nätterna men varma på dagarna (cirka 25) och det fantastiska ljuset fick druvorna att mogna ut helt och friskt. Skörden skedde i slutet av september och in i början på oktober under perfekta förhållanden med som enda problem den lilla mängden att skörda.

Ett år efter skörden (sept 2011) visar vinerna upp en fantastisk färg, stor nyans och aromrikedom, underbar balans och den där lilla gnistan som stora årgångar i Bourgogne har. Inget grovt, inget stort och bullrigt men ack så elegant och nyansrikt!


Inga kommentarer: