söndag 16 december 2012

Årlig december middag på italiensk restaurang

Varje år i december träffas vi på en trevlig restaurang i Stockholm för att en härlig kväll tillsammans med god mat och goda viner i trevlig gemenskap. Även detta år var vi på en italiensk restaurang, nämligen hos Villaggio. Och visst hade vi en mycket lyckad kväll, tyvärr missade jag att fota maten, men vinerna har jag med på bild och det bästa av allt, samtliga viner går att få tag i genom bolagets beställningssortiment.

Vi började med: Capresse -
Buffelmozzarella på ruccolabädd, cocktailtomater, pacchini tomater och olivolja
  Underbart gott, lätt o fräscht, otroligt god mozzarella som smakade precis som den gör i Italien. Till detta ville jag ha ett vitt vin med spänst, syra, kraft men utan att ta över. I vinlistan såg jag att de hade en Chardonnay från Italien och när jag fick prova en liten smutt av vinet innan visste jag att det skulle bli så rätt.    
  Colterenzio Chardonnay Altkirch
Druva: Chardonnay

Importörens ord om vinet:
Årgång: 2011
Alkoholhalt: 12,5%
Ursprung: Trentino-Alto Adige, Italien
Prodcent: Colterenzio
Pris: 134,00 kr/750 ml
Sortiment: Beställning

Färg: Ljus gul med gröna reflexer.
Doft: Utsökt frisk, ren och fruktig doft med lätt rökig ton, inslag av äpple, persika, grapefrukt och mineral.
Smak: Medelfyllig, finstämd, mycket frisk och mineralig smak med citrusfrisk tropisk frukt som persika och mango i högst elegant och välbalanserad torr stil.
Passar till: Elegant aperitif och strålande matvin: till fisk och skaldjur och lättare rätter av ljust kött.

Tillverkning och Lagring: Jäsning (med odlad jäst) vid kontrollerad temperatur runt 18° och lagring i flera månader på jästfällningen i rostfria tankar. Utmärkt redan nu, men kan sparas ett par år.

Finns i beställningssortimentet, artikelnr är: 88925 och kostar 134 kr

Till huvudrätt serverades vi: Tagliata Di Manzo Villaggio -
Grillad trancherad oxfilé, potatisterrine, balsamicoreduktion, hyvlad parmesan och ruccola

Här var det många olika smaker som var o en skulle samarbeta med vinet, så här gällde det att hitta en bra partner till framförallt tillbehören som t ex reduktionen på balsamico, den rätt smakstarka parmesanen och den nötiga och peppriga ruccolasalladen. Jag hade två olika alternativ som jag själv trodde på och när jag fick provsmaka deras Ripasso visste jag att vi var hemma.Campo Alto Valpolicella Ripasso, 2009(Villaggios Rekommendation)


Importörens ord om vinet:
Årgång: 2010
Druvsorter: Rondinella, Corvina
Alkoholhalt: 14%
Ursprung: Valpolicella, Veneto, Italien
Producent: Cantina Valpolicella Negrar
Pris: 167,00 kr/750 ml
Sortiment: Beställning

Färg: Djupt rubinröd.
Doft: Stor druv- och ursprungstypisk doft med något syrlig-bitter ton, läckra inslag av mörka körsbär, viol och kryddor.
Smak: Rätt fyllig, välstrukturerad smak med rik mörk körsbärs- och plommonfrukt, friska syror med mjuka men påtagliga tanniner samt anings sötma i den balanserat torra smaken. Elegant ripasso i märgfull stil.

Passar till: Mörkt kött av nöt och vilt, mellanlagrade ostar och parmesan.

Tillverkning och lagring: De helt avstjälkade druvorna pressas och får jäsa vid 25-28°, följt av 12 dagars maceration med automatisk nedtryckning av skalmassan under 20 minuter tre gånger om dagen.

Vinet får sedan vila i rostfria ståltankar till februari, då en andra jäsning - enligt ripassometoden - igångsätts genom tillsats av skal och jästfällning från ett amaronevin.
Macerationen varar denna gång 15 dagar vid en temperatur på 15° och daglig nedtryckning av skalmassan, följt av fullständig malolaktisk jäsning.

I slutet av maj förs vinet över på fat för ytterligare 12 månaders lagring samt 6 månader på butelj. Stabilisering sker genom naturlig klarning och vinet har ej heller filtrerats. Kan sparas 10 år.

Finns i beställningssortimentet, artikelnr är: 81773 och kostar 169 kr

En kväll på italiensk restaurang, klart man avslutar med Tiramisu, här serverat i höga glas med ett härligt pudrigt chokladlager högst upp. Och till det en söt liten historia från Italien.Moscato d'Asti I Vignaioli di S Stefano

Importörens ord om vinet:

Årgång: 2011
Druvsort: Moscato
Alkoholhalt: 5,5%
Ursprung: Moscato d´Asti DOCG, Piemonte, Italien
Producent: Ceretto az Vitivinicole
Pris: 112,00 kr/375 ml
Sortiment: Beställning

Färg: Ljust gyllene.
Doft: Delikat frisk och aromatisk muskatdruvig doft med inslag av persika, citrus, honung, exotiskt kryddiga toner och ett drag av tobak.
Smak: Pärlande, mycket läcker söt och karaktärsfull muskatig smak med fin balans mellan honungssötma, låg alkoholhalt och citrusfrisk syra. "Sött och pärlande".
Passar till: Aperitif, desserter och bakverk med bär och frukt, fruktsallad, färska jordgubbar samt vanilj- eller jordgubbsglass.

Tillverkning och lagring: Jäsning sker under strikt temperaturkontroll och omdragningar, klarning och filtrering är reducerat till ett absolut minimum för att framhäva muskatdruvans friska och aromatiska karaktär. Vinner ej på lagring.

Finns i beställningssortimentet, artikelnr är: 82410 och kostar 112 kr för halvflaskaInga kommentarer: