tisdag 15 maj 2012

Veckans Vintips: Lite vitt och lite rött.

Det vita vinet är en nötig, smörig härlig Chardonnay från Bourgogne.

Ursprung är: Frankrike, Bourgogne, Puligny Montrachet (60%), Meursault (40%)
Producenten är: Olivier Leflaive
Vinets namn är: Bourgogne Blanc Les Setilles 2010

Bolagsnr är: 5657
Kostar gör det: 139 kr

Ljusgul färg med grön nyans
Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, apelsin, mineral och smör.
Torr, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, nötter, smör och citron.

70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny.

Ett år efter skörden (sept 2011) visar vinerna upp en fantastisk färg, stor nyans och aromrikedom, underbar balans och den där lilla gnistan som stora årgångar i Bourgogne har. Inget grovt, inget stort och bullrigt men ack så elegant och nyansrikt! Både på rött och vitt. "Fantastique!"
Serveras vid 8-10°C till eleganta rätter av fisk eller ljust kött


Det röda är en smaklig, kraftfull och mycket ”rhônig” Syrah från Rhône.

Ursprung är: Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Producent: Delas Frères
Vinets namn är: Crozes-Hermitage Les Launes

Bolagsnr är: 2800
Kostar gör det: 136 kr och vill du ha den på halvflaska går den på: 69 kr

Mörk, blålila färg
Kryddig, ung doft med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, choklad, charkuterier och lagerblad.
Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, kakao, charkuterier och lagerblad.

Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Därefter avstjälkas klasarna innan de krossas. Vinet får jäsa i 28-32 grader i öppna cementtankar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i tankar. 30% av vinet lagras i ekfat och därefter blandas vinet och filtreras lätt innan buteljering.
Grillat kött och korvar, vilträtter, grytor och köttfärsbiffar med svamp och rotfrukter.

Inga kommentarer: